Sunday, February 28, 2010

Karnival Jom Heboh, Stadium Bukit Jalil

Tarikh : 27 - 28 Februari 2010
Tempat : Stadium Bukit Jalil, Kuala Lumpur

Actually, suami aku menghadiri Kursus Pengenalan Adobe Fhotoshop di Kolej Komuniti, Kuala Langat dengan cikgu Mail dan Intan PKG. Tak tahu kenapa pagi sabtu Intan sms kata tak dapat join. so aku dengan gembiranya pun gantilah tempat dia.

Pada mulanya aku agak risau bila dapat tau Intan pergi kursus tu dengan Asmad. cemburu aku bila fikir Intan akan duduk sebelah pemandu. Ahh.. ini tak boleh jadi.. aku mintaklah Asmad suruh Intan duduk belakang. Ada ke patut Asmad gelak aje?? Nasib baik Intan tak jadi pergi.heee heee heee. isteri mana yangtak cemburu oiii... walaupun perempuan yang laki dia bawak tak lah cantik mana... adeh!!

Kelas habis pukul 3.30 petang. Kami menuju ke rumah Cikgu Mail untuk ambil kemera beliau. Tinggalkan kelisa kat rumah dia and naik kereta Cikgu Mail menuju ke Stadium.

Jalan tak berapa sesak sangat. so cepatlah kami sampai. suasana di Karnival itu tak berapa meriah seperti yang aku pergi tahun lepas. gerainya pun tak berapa banyak.. Konsert mini pun takde.. agak bosan jugaklah.

so aku suruh Asmad snap satu gambar sahaja...


Tapi tahun nie ada kelainan jugak dimana aku dan Asmad berjaya menghabiskan duit sebanyak RM 30 untuk membeli jajan.. heee heee satu beg barangan maggi, satu beg barangan mamee dan satu beg barangan Jacker..


deq'su
28/02/2010

Sunday, February 21, 2010

Masjid Besi & Festival WOW, Putrajaya

20/02/2010

Actually, tujuan aku dan suami ke Putrajaya adalah untuk memeriahkan Festival WOW, Putrajaya yang berlangsung pada hari tersebut. Kami bergerak menuju ke Putrajaya pada pukul 5.30 petang setelah selesai solat asar dan makan petang di rumah. Perjalanan hanya mengambil masa 30-40 minit sahaja melalui lebuh raya utara-selatan dengan kadar tol RM 3.90 sehala. (dari tol Ebor ke tol Putrajaya)

Sampai di sana, cuaca agak panas tapi hujan renyai-renyai. Sampai di tapak karnival, terdapat gerai-gerai jualan barang dan makanan. Menariknya Festival ini terdapat acara belon udara panas. Namun aku sedikit hampa kerana belon tersebut tidak dinaikkan. Mungkin cuaca hujan yang tidak mengizikan.

Perut yang agak lapar minta untuk diisi mengerakkan kaki kami menju ke gerai makanan. Macam-macam makanan dijual. KFC bergerak pun ada juga. Suami aku macam biasa bila nampak gerai sup di situlah dia singgah. So menu petang pada hari ini adalah bihun sup dan teh tarik. Kami makan di gerai tersebut sambil menunggu kedatangan Cikgu Mail.

Dalam pukul 6.30 petang, cikgu mail pun sampai...nasib baik rumahnya dekat so takdelah kami perlu menunggu lama. Borak-borak kejap sambil menghabiskan makanan, asmad sempat mengambil beberapa gambar.

p/s: makanan dia tak sedap langsung.... :(

Langkah seterusnya menuju ke Masjid Besi, Putarajaya untuk solat maghrib. Kami berjalan kaki ke masjid tersebut sambil meng'shoot' beberapa tempat menarik. Malangnya aku tidak dapat mengambil gambar sakan sebab bakteri limited...


p/s: heee heee heee lupa nak charge ar....

Menuju jalan yang benar.....

Seni binaan masjid ini memang cantik. Masjid nie besar sangat.So aku dapatlah snap beberapa gambar walaupun bakteri hampir 'kong'. heee heee

inilah dia Masjid Besi, Putrajaya

boleh ker mai 'peace' kat masjid nie???

Ruangan dalam Masjid Besi, Putrajaya

Masuk jer masjid nie memang aku rasa macam gah sangat. Sampai tak tahu mana satu pintu masuk nak ke ruangan solat. Rupa-rupanya kena naik tingkat atas. Masjid ini walaupun nampak besar dari luar namun sebenarnya ruangan solatnya agak kecil. Masuk sahaja sudah nampak air pancut di ruangan hadapan. Masjid ini agak sejuk mungkin kerana binaannya yang berasaskan besi.

Firts time datang sini aku jadi sesat. tak jumpa tempat untuk mengambil wuduk... hee heee tempat wuduknya kena turun bawah rupanya. emm... jauh betul perjalanan. tapi tempat wuduknya memang mesra alam.

Pandai tak pandainya aku, kali ini terlupa pula untuk membawa telekung sendiri. Terpaksalah aku menanti telekung yang limited edition... so terlepaslah aku untuk solat berjemaah. ralat sangat-sangat. Habis solat asmad dan cikgu mail memulakan experiment mengambil gambar di dalam masjid. aku apa lagi... i follow u... tapi sedih sebab bakteri kemera aku habis.. so takdelah gambar yang dapat aku post kat sini.

Satu situasi dimana sedang syok-syok ambil gambar, tiba-tiba datang 2 orang mamat (mungkin orang negro kot) nak minta asmad ambilkan gambar mereka. konon-konon nak email kat family di sana.. asmad pun layankan ajer.. heee heee. Aku dengan cikgu mail pun gelakkan ajer. tiba-tiba jugak datang seorang mamat dok usha kitaorang. ingatkan berminat dengan fotografi, rupa-rupanya si shahmiezan... kecilnya dunia.....

Pukul 8.30 malam, kami bergerak ke tapak festival untuk tengok konsert dengan menumpang kereta shahmiezan. Sampai sana tengok ada belon udara panas. syok ar.. macam teringin nak naik pulak. tapi aku gayat... macam mana????? so layankan ajer...

Konsert kali nie aku dapat duduk bawah kehmah VVIP... best tak best lah.. asmad dan cikgu mail pulak macam teruja sangat dapat amik gambar kat bahagian media. VVIP betul kitaorang. inilah rezeki yang tuhan bagi...

artis yang ada.. Aizat, Qaub AF7, Aishah AF7, Misha Omar, M.Nasir, Jamal Abdillah dan Ella. Persembahan best tak best ar.. tapi yang paling best persembahan Ella. memang rock habis. bawak sampai 4 lagu. memang gilezz.. tengah syok-syok tengok persembahan, aku ternampak kawan aku.. cheh si baragas rupanya.. oooo... urusetia amik gambar..

Penutup dipenuhi dengan acara bunga api.. aku pulak yang jadi teruja sangat-sangat. Maklumlah first time tengok bunga api depan mata. heee heee kesian kan?? memang cantik dan memang dahsyat!!!

so masa nak balik aku pun jumpa lah dengan si baragas nie. konon nak bertegur sapa lah.... tapi hampeh!!! berlagak betul!!! tak pe tak pe aku tak heran sangat dengan dia tu. memang perangai dia dari dulu macam tu tak ubah-ubah. Asmad pun kata masa time amik gambar kat depan stage pun dia poyo sangat. Orang media yang profesional tu pun cool ajer...

sebelum balik rumah, kami singgah makan roti john kat kedai.. kenyang kejap.. balik rumah sampai pukul 1.30 pagi.. pukul 3.45 pagi baru aku boleh tido..zzzzzzzz

deq'su
21/02/2010





Friday, February 19, 2010

kalau....

Tuhan kata tak elok kita menyatakan ayat 'kalau' tapi perkara ini membuatkan aku sering menangis sendiri......

'Kalau' aku tidak keguguran dulu, awal bulan depan aku akan melahirkan seorang anak... kalau....
Aku seperti tidak redha kan dengan suratan takdir?? aku tidak berniat langsung untuk menyalahkan takdir yang Allah beri untuk aku. cuma hati seorang wanita....

aku rindukan ilyas... rindu sangat-sangat. aku ingin merasai menjadi seorang ibu. membesarkan anak-anak. mencurahkan kasih sayang pada mereka. Aku redha dengan ketentuan illahi. aku tidak pernah putus asa berdoa semoga Allah akan memberikan pada aku dan suami zuriat dari kalangan yang soleh dan solehah.

cuma bila masyarakat sekeliling bercakap. hati mana yang tidak tersentuh? inikan pula hati seorang wanita. dulu ketika aku tidak mengandung, mereka bercakap aku mandul. kini kata pulak aku tak 'pandai buat'. tapi rezeki kan dari Allah... Dia yang maha mengetahui segala-galanya.

adakah aku terlalu sensitif? usia dah semakin berganjak tua. masa aku di dunia ini sudah semakin sedikit. setiap hari aku lalui kehidupan dengan harapan yang terlalu tinggi. semoga suatu hari nanti impian aku untuk menjadi seorang ibu akan termakbul. biarlah aku dapat melihat anak-anakku membesar. menjadi seorang pendakwah yang berbakti kepada agamanya. menjadi seorang anak yang sentiasa berdoa untuk ibu bapanya. menjadi anak yang mampu membawa aku dan suami ke syurga...

aku bukan wanita yang sempurna. malah aku bukan seorang hamba-Nya yang soleh. tapi aku masih berdoa dan berharap agar Allah akan memberikan aku taufik dan hidayahnya. memberikan aku zuriat yang terbaik agar aku dapat menebus kesilapan aku yang lalu. memberikan aku ruang dan peluang agar aku dan suami boleh mendidik mereka menjadi insan yang kamil. tidak mengulangi kesilapan-kesilapan kami. membazir waktu muda tanpa sebarang insentif untuk memajukan diri dan keimanan. aku tahu impian aku terlalu besar. tapi tidak salahkan aku berharap dan berdoa semoga impian aku akan menjadi kenyataan.

ilyas.. ibu bersalah kerana tidak bawa ilyas pulang ke rumah. ibu tinggalkan ilyas di sana keseorangan. ibu tidak sempurnakan ilyas. tidak kebumikan ilyas. ibu bersalah sangat-sangat. ibu berdoa semoga Allah akan lindungi jasad ilyas. ibu berharap mereka akan menunaikan tanggungjawap itu bagi pihak ibu. ibu naif sangat-sangat. maafkan ibu ye.

ya Allah.. kesilapan masa lampau ku tidak dapat aku tebus selama-lamanya. aku berdosa dan aku memohon keampunan-Mu. aku memang tidak layak untuk masuk syurga-Mu, ya Allah.. tapi aku tidak sanggup untuk menerima azab seksaan-Mu. aku tidak boleh bayangkan kesakitannya.

ya Allah.. kasihanilah aku yang jahil dalam agama. berikanlah aku pertunjuk dan hidayah. agar aku kekal di dalam keimanan sehingga hari kiamat kelak.

izinkanlah aku dan suamiku mempunyai zuriat yang dapat mendoakan kesejahteraan kami. amin...

deq'su
19/02/2010


Monday, February 15, 2010

Jalan-jalan di Kuala Kangsar

15/02/2010

Hari nie nk gie jalan-jalan kat Kuala Kangsar sebab asmad nak ambil gambar Masjid Kuala Kangsar dan bersiar-siar di sekitarnya.

So kitaorg pun bergerak lah ke Kuala Kangsar dalam pukul 11 pagi mengikuti jalan Lebuhraya Utara-Selatan. Perjalanan mengambil masa selama 40 minit dengan kadar tol sebanyak RM3.50 sahaja.

First location.. Masjid Ubudiah, Kuala Kangsar. Dari luar pun masjid tu nampak cantik. Bila masuk nampak ciri-ciri binaan lama pada kayu dan batunya. sejuk jer masjid nie mungkin sebab mamarnya yang mahal. Tapi masjid nie kecil sikit dan tak berapa sangat dijaga. Cerita pembinaan masjid nie sebab sultannya bernazar kalau sihat dari penyakitnya dia akan bina masjid kat bukit Candan nie. so pada 26 September 1913, Sultan Idris Shah 1 pun meletakkan batu asas di masjid tersebut. Masjid tersebut telah siap dibina dan dirasmikan oleh Sultan Abdul Jalil Karamatullah, Sultan ke 26 pada 1917.

p/s: rujukan http://ms.wikipedia.org/wiki/Masjid_Ubudiah,_Perak

Seterusnya kami bergerak menuju ke Istana Iskandariah, terletak di atas puncak bukit Chandan, Kuala Kangsar. agak jauh bangunan istananya dari pintu pagar so tiada tempat yang strategik untuk kami ambil gambar istana tersebut.

Sambil mengelilingi kawasan istana, tiba-tiba aku nampak dari jauh satu bentuk bangunan yang cantik. So kami pun menuju ke sana. Rupanya ia adalah Istana Kenangan, Kuala Kangsar. Istana Kenangan juga dikenali sebagai Istana Lembah dan Istana Tepas. Pada asalnya, istana ini dibina sebagai tempat persemayaman sementara Duli Yang Maha Mulia Sultan Iskandar Shah (Marhum Kadasallah) sementara menantikan siapnya pembinaan Istana Iskandariah. Kini Bangunan ini telah dijadikan sebagai Muzium di Raja Perak yang mempamerkan sejarah kesultanan dan menyimpan alat-alat kebesaran Negeri.

Malangnya, kami tidak dapat masuk ke kawasan tersebut kerana ia di dalam proses pembaikpuliharaan. tapi bangunannya memang cantik dan berseni. Agak kecil untuk seorang sultan bersemayam di situ. katanya bangunan itu kalau tengok dari atas seperti sebilah pedang tapi aku pun tak pasti sebab tak nampak ciri-ciri sebilah pedang pun. hee heee

Lokasi seterusnya... Galeri Sultan Azlan Shah, Kuala Kangsar. Bangunannya macam ala-ala britis sikit. Kami tak masuk galeri ini sebab malas nak bayar tiket. Harga tiket RM 4.00 dewasa. So ambil gambar kat luar sahaja. Bangunannya pun cantik dan terdapat binaan labu sayung yang agak besar berwarna hitam menghiasi lamannya.

Letih berjalan, kami singgah di Medan Cendol dan Laksa. Kononnya nak merasa cendol yang dikatakan sedap tapi taklah berapa sedap cendol dan laksanya. agaknya mungkin kami salah pilih tempat makan kot. Selesai makan kami mengakhiri pengembaraan dengan memandu ke Jaya Jusco, Ipoh dengan mengikut jalan dalam. Perjalanan yang mengambil masa sejam lebih dan penuh kesesatan amat meletihkan.

Sampai Jaya Jusco, Ipoh.. aduh!! sangat sesak menggalahkan Jaya Jusco Bukit Tinggi, Klang. mungkin kerana tempatnya yang sempit menyebabkan aku rasa suasana yang sangat serabut.banyak kedai yang tutup sebab raya cina. emm... tak best pun JJ Ipoh nie. bosan jer..

Makan tengahari kami di Pizza Hut, Ipoh Garden. Pizza hut yang tak best aku pergi. markah 30%. jer. dahlah dengan harga pizza yang mahal, ada ke patut dia hidangakan kami dengan roti yang hangus dan sejuk??? aku memang tak puas hati dengan Pizza hut ini. sudahlah tiada ais, meja yang melekit, lantai berselerak, pelayan yang tidak kemas berpakaian.. malah ada pelayan yang makan buah di tempat salad

p/s : Dia bawa bekas buah untuk diletakkan di tempat salad sambil berjalan dia mengambil buah yang terdapat didalam bekas tersebut lalu memakannya. Pelayan boleh buat begitu ker???)

Sampai rumah sudah pukul 6 petang... opss lupa ketika di Jaya Jusco aku telah membeli 2 buah buku komik bertajuk 'Pakcik Kaki Panjang-prolog' dan 'Pakcik Kaki Panjang-monolog' heee heee.

aku harap aktiviti percutian seperti ini dapat mengeratkan kasih sayang aku dan suami. amin...

deq su

15/02/2010

Kenduri rumah Kakak Ngah

12/02/2010

Kak ngah buat kenduri doa selamat kat rumah dia. Jemputan adik beradik ajer. So 11.00 malam sabtu aku ngan husband bergerak ke kampung untuk mengambil mak dan ayah. sampai dalam pukul 12.30. Jalan tak berapa sesak cuma keadaan yang gelap membuatkan aku terpaksa memandu perlahan.

p/s : aku drive sebab aku marah dengan asmad!!!!!

sampai tol senawang aku jadi berdebar-debar. Teringatkan kemalangan ngeri 6 sekeluarga di situ. sampai tol pedas aku rasa fasa 1 telah selamat dan nak menuju fasa 2 pulak. harga tol di kurangkan 10% sempena Tahun Baru Cina. so aku bayar tol RM 11.5o. jimat RM 1.20 jer....

fasa ke 2 pun selamat aje.. nak masuk fasa 3 yang aku risau sangat. so aku nekad lalu jalan Kota. seram ar nak masuk bongek!! jalan clear jer cuma tiba-tiba terpaksa break mengejut sebab sekumpulan kerbau melintas. nasib baik tak langgar... sampai rumah aku pun tido.. zzzzzzzz

13/02/2010

Bertolak ke rumah kak ngah dari kampung dalam pukul 3.00 petang. Jangka sampai dalam pukul 7.30 tapi!!!! jem giler dari tol tanjung malim sampai Perhentian sungkai. sebab jem?? TAK TAHU!!!!

masa kat hentian Tanjung Malim konon-konon tak nak berhenti isi minyak sebab rasa macam sempat je. tak sangka pulak boleh jem. so terpaksalah asmad exit Tol Sungkai untuk isi minyak PETRONAS. keluar balik dari tol Sungkai still jem tapi bila sampai hentian sungkai tengok jalan clear jer. yang sesaknya hanya hentian Sungkai. so penjelasan akibat kesesakan selama 3 jam tu tidak di ketahui... hampeh tul.

sampai rumah kak ngah, dah penuh dengan adik beradik abang ngah. aku yang rasa letih dan ngantuk pun dengan rasa rendah diri naik bilik dan tido. ZZZZZZZZ

14/02/2010

Hari kenduri. Bangunlah awal sikit. dalam kul 8 pagi aku dah bangun. Tolong apa-apa yang patut. tak lama lepas tu kakak abang ngah pun sampai untuk tolong masak. boleh lah aku tolong sikit-sikit.

Tetamu dah sampai so tibalah untuk baca Yassin dan makan tengahari. Menu hari ini... daging masak kari, ayam masak merah, ulam, sambal belacan, ikan kering, buah tembikai dan air sirap.


adik tengah tekun masak

Selesai kenduri tibalah masa utk mengemas dan tengok TV. Pukul 12.30 pagi aku pun tido.ZZZZZZZZ

Semoga dengan sedekah dan keikhlasan kak ngah sekeluarga membuatkan rumah ini akan lebih tenang dan ceria. Amin...

deq su

15/02/2010