Saturday, August 27, 2011

Berbuka puasa di luar

Nie semua pakatan husband aku dengan kawan-kawan dia, mail dan firdaus. Konon last day puasa kat putrajaya nak berbuka puasa sama-sama di luar. Tempat?? PICC putrajaya. so bookinglah tempat makan kat PICC tu.
So dengan gembiranya aku pun ambil Nur Ikhlas kat taska pukul 4.00 petang. Memang taska dia request surh amik cepat sebelum pukul 5 petang sebab jue nak balik kelantan. So 2 dalam 1 ar. Sampai rumah, Alhamdullilah Nur Ikhlas tido dengan nyenyaknya. so senang sikit aku nak sembahyang dan bersiap.
Pukul 6.30 petang aku dah siap. Dok tengok tv sambil tunggu firdaus jemput kami. Tiba-tiba hp husband masuk call. "Firdaus... kereta dia tak boleh start!! Kita kene amik dia" aduh!! macam mana nie? Kereta kelisa dah penuh dengan barang-barang.. nak sumbat firdaus kat mana? Dah nak dekat pukul 7 petang nie. Husband pun call mail mintak jemput kami dan firdaus. "aku tengah gunting rambut nie" aduh!! nape time macam nie dia boleh nak gunting rambut pulak. Macam-macam berlaku pulak.
Akhirnya ceritanya jadi macam nie...
1. Firdaus datang rumah aku dengan di hantar oleh yun...
2. Tunggu Mail datang
3. Berbuka minum air teh tawar yang aku buat sambil makan apa yang ada kat atas meja.
4. Sembahyang Maghrib baru bertolak gie Alamanda
Sampai Alamanda, kimi pun berlenggang kangkung mencari tempat makanan. MCD? KFC? tak mau lah dah biasa makan. Johnny?Kenny Rogers?Nandos? dah penuh!!! JM Beriani? dah habis. so nak makan apa nie? Jawapannya....

haa haa haaa

Friday, August 26, 2011

5'S lagi....

Aduh.. letihnya menyiapkan 5's nie. 3 hari aku tak buat kerja sebab dok menyiapkan bahagian kaunter. Maklumlah Person InCharge (PIC) Kaunter.
Alhamdullilah dah siap hampir 79%. So sambung Isnin lepas raya. Terima kasih kepada kawan-kawan dan adik-adik yang turut membantu.
Insya Allah, kalau ada masa nanti aku upload gambar-gambar 5'S nie. Memang banyak gambar yang aku ambil. tapi sekarang susah nak upload sebab internet slow sangat. Lepas raya husband langgan unifi so alang-alang tu tunggu unifi je lh. hee hee hee

Wednesday, August 24, 2011

Kelisa ku...

24 Ramadhan 1423

Dugaan.. dugaan.. Semakin risau bila kereta aku pula buat masalah. Hmm... memang tahun nie tiada peruntukkan raya buat aku lah. Nasib baik baju Nur Ikhlas aku dah beli awal-awal.
Kenapa???
sejak jumaat lepas kereta aku berbau hangit. Tak tahu kenapa. Nak hantar bengkel, husband kata nanti dulu. Aku risau sebab pagi-petang aku hantar dan amik Nur Ikhlas di taska.
Semalam Nur Ikhlas masuk kereta jer dia terus nagis. lagi lah aku berdebar-debar. Dalam otak nie dah macam-macam aku fikir.
Kalau jadi apa-apa kat kereta aku, macam mana aku nak bertindak? Husband nun kat klang. Sapa aku nak call? Sapa nak tolong aku? Hishh.. pening ar.
Dah lah nak raya nie. Nak balik kampung.. nak gie Johor.. nak balik klang... last-last nanti aku raya kat Putrajaya jer.
macam mana nie... :(

Monday, August 22, 2011

Jatuh Tilam!!!

Nur Ikhlas jatuh dari tilam!!!
Alhamdullilah.. nasib baik takde kecederaan.
Ceritanya begini....
Minggu nie giliran kami balik ke klang. Malam tu sebelum balik klang, kami singgah up town shah alam. Husband teringin nak makan nasi kukus ayam berempah.. sambil tu belikan seluar raya husband. heee heee husband sanggup berbuka dengan meggi dulu sebab nk makan nasi kukus tu.... Peliknya selalu bila bawak Nur Ikhlas berjalan mesti dia tido tapi malam tu bukan main lagi bulat matanya.
So sampai umah memang nak dekat pukul 12 malam lah. Memang aku letih giler. Tidurkan Nur Ikhlas dengan harapan dia akan tido lena sampai pukul 9.00 pagi.. huu huu huu
Namun harapan tinggal harapan... Lepas solat subuh aku dengan bangganya landing ar sebelah Nur Ikhlas nak sambung tido kejap tapi Nur Ikhlas boleh bangun pulak... Aikk... tak ngantuk ke anak ibu nie??
Dengan wajah ceria dia pun main lah atas tilam tu. yang bestnya anak aku nie, kalau dia tengok ibu dan ayahnya tido, dia tak pernah kacau. Nur Ikhlas boleh main sorang-sorang. So aku lambakkan mainan depan dia dan tengokkan je lah dia main. Sayup-sayup aku dengar bunyi mainan dan suara dia. Tak sedar bila aku tertido. Tiba-tiba aku terdengar bunyi jatuh di sambut dengan tangisan. Aku pun terkejut ar... hee heee Nur Ikhlas jatuh tilam.
Dup dap dup dap jugak lah jantung aku. terus aku pujuk dia. belek satu badan.. "Insya Allah takde apa-apa". Ayat penyedap hati..
Nasib baik dekat klang nie kami cuma pakai tilam. tapi tilamnya agak tebal lah.. 8 inci!!!! huuu huuu.. akhirnya.. setelah bagi susu badan terus dia tido dan bangun balik pukul 9.00 pagi seperti yang di rancang.. haaa haaa
Nur Ikhlas.. lain kali kalau ibu suruh tidur kene tidur tau. Bukan sebab ibu malas nak layan anak ibu tapi sebab ibu memang ngantuk sangat ye. Dah.. dah tido nanti ibu puk nanti.

Wednesday, August 17, 2011

Suapan pertama Nur Ikhlas

6 bulan telah berlalu. Rasa macam baru semalam aku melahirkan Nur Ikhlas. Masih terasa tendangan dia dalam perut aku nie. Nur Ikhlas semakin membesar.
Cepatkan masa berlalu. Sedar tak sedar Nur Ikhlas dah boleh makan. So genap usianya 6 bulan seminggu, aku pun bagi lah makanan pertama dia.
Risau jugak nak bagi dia makan. Maklumlah anak pertama. Mana pernah aku suap makanan pada baby. Alhamdullilah semuanya ok. tapi yang geramnya anak ibu nie tak mahu duduk diam. Habis comot! sabar jelah.

Duit Raya!!!!

Tahun nie macam tahun-tahun lepas duit raya mesti ada untuk anak-anak buah aku dan asmad. dan macam biasa peruntukkannya masih sama. heee heee.

Tahun nie, awal-awal aku dah tukar. terima kasih pada Haji dan bodyguardnya.. huu huu ramai tul yang escot haji gie bank. Maklumlah nak tukar duit untuk satu department. mau makan ribu-ribu. yang penting masing-masing jangan lupa duit raya untuk anakku Nur Ikhlas ye : )

Insya Allah, ada rezeki Nur Ikhlas nanti semua duit raya dia aku nak convert ke dirham.

Nuzul Al-Quran 1432

Alhamdullilah.. Puasa hari ke 17

Hari ini 1401 tahun yang lalu, turunnya ayat al-Quran yang pertama kepada Nabi Muhammad s.a.w. Peristiwa Nuzul Al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhammad s.a.w. ketika baginda sedang beribadat di Gua Hira, bersamaan dengan tanggal 6 Ogos 610M.


Setelah 18 tahun menetap di selangor, tahun ini buat kali ke 13, aku tidak bercuti pada Hari Nuzul Al-Quran. Bekerja sambil memikirkan apalah yang suami aku buat sorang-sorang kat rumah. Nur Ikhlas tetap aku hantar ke Taska. Tak kan nak biarkan dia tinggal dengan ayahnya sepanjang hari. heee heee


So untuk kesekian kalinya, aku perlu redha dengan keadaan aku sekarang. Menjalani kehidupan di putrajaya dalam kebosanan. Bertahan untuk 2/ 3 tahun lagi.. alangkah!!!

Monday, August 15, 2011

Aktiviti sebelum bulan puasa 2011

Dah masuk hari ke 16 berpuasa di Bulan Ramadhan 1432 / 16 Ogos 2011. Tahun nie agak seronok sebab bulan puasa kali ini disambut dengan kehadiran Nur Ikhlas.. Walaupun kelam kabut tapi aku berusaha keras menjadi seorang isteri dan ibu yang baik.

So sebelum menjelang bulan ramadhan tahun ini, kedua-dua keluarga aku merancang untuk membuat aktiviti bersantai dan berkumpul anak beranak. Kononnya nak sambut bulan puasa ar..


Keluarga Asmad

Berkelah di Pantai Kelanang

17/07/2011


Waktu pagi hujan turun agak lebat. So macam tak confident jer nak gie mandi manda kat laut. risau tsunami.. huu huu So aku dengan ikhlas duduk dalam kereta sambil melayan ikhlas yang sibuk nak bergerak. Alhamdullilah cuaca kembali cerah pada pukul 10.30 pagi. Walaupun masih renyai-renyai sedikit aku gagahkan juga membawa ikhlas lari ke bawah pondok heee heee.


Suami aku sibuk mandi laut, so aku pun menyibukkan diri makan dan menikmati angin bayu heee heee. Bawa ikhlas ke gigi air.. excited sangat dia menengok ayahnya. kejap kepala pusing ke kiri, kejap kepala pusing ke kanan. Try cecah kaki ikhlas dekat air laut.. terus menagis. emm.... macam mana nie??? tak dapatlah ibu nak mandi laut. :(
Kami pulang pukul 2.00 petang. Malam tu ikhlas pun demam.... huu huu huu

Keluarga Aku
BBQ halaman umah opah
30/07/2011



Rancangan aku dan emak nak buat makan-makan. BBQ kali nie paling seronok sebab semuanya berjalan dengan lancar. Kiranya persediaan yang mencukupi ar. Budget pun masih di dalam lingkungan yang di benarkan. Dapat jugak aku 'pow' along RM 50.00.. haaa haaa.

Ada macam-macam makanan. Sotong, udang, ayam, ikan, nasi impit, jagung.

Team membakar memang makan kurang ar sebab aku and the geng dah tibai dulu. Diaorang bakar.. aku makan. Lumrah ar kan sebab memang tugas aku makan dan jaga ikhlas. haaa haaa

Dah kenyang makan, apa lagi.. tido time.. (alasan malas nak mengemas) aku pun amik ikhlas bawak masuk bilik dan kami pun tido bersama-sama. haaa haaa haaa

Esok pagi aku tengok semuanya dah kemas dan clear. Alhamdullilah...

Gambar Kahwin

dok usha kamera.. ada pulak terselit gambar kahwin kawan-kawan aku dan asmad.. so b4 aku buang dari memory card heee heee sbb dh penuh giler so aku berbesar hati untuk meng upload semua gambar kat sini.. so enjoy!!!

Gambar Kahwin 1


Kisam & Umi

p/s : masa nie aku belum mengandung.. nampak tak budak kecik yang pakai baju merah tu.. masa kenduri nie mak dia sibuk suruh aku cium anak dia. Konon berkat nanti boleh mengandung.. heee heee Alhamdullilah, Allah telah memberi rezeki pada aku dan suami..

Gambar Kahwin 2

Shiela & Husband

p/s : masa nie aku tengah mengandung heee heee.. so tak banyak lah buat kerja. just tolong masukkan bunga telur dan ole-ole untuk tetamu. yang banyak tolong abang ngah dan suami.. tolong buat air.. Suami aku excited sangat-sangat. tak pelah tolong membantu bagi pihak aku.. huu huuu..

Monday, August 01, 2011

Jadual Waktu Berbuka 2011


selamat berpuasa!!!

Pengharapan aku untuk puasa kali ini semoga amalan ibadah aku di terima Allah. Sejak seminggu ini hati aku sering bertanya.... adakah puasa tahun ini adalah puasa yang terakhir untuk umat islam? berdebar menanti kebenaran Nya.

Tahun ini segala-galanya yang pertama untuk aku... tahun pertama berpuasa dan berbuka

1 - di rumah baru
2 - bersama suami sahaja...heee heee dulu dengan pak dan mak mertua...
3 - dengan kehadiran Nur Ikhlas
4 - di putrajaya

tahun nie takde lah aku merasai pertandingan hiasan raya... tak dapat baju raya free... namun sokongan pada kawan-kawan kewangan ppd klang tetap aku teruskan. semoga tahun ini mereka dapat merampas kembali takhta yang di curi tahun lalu.

so tahun ini aku just hias rumah aku agar kelihatan menarik dan tak bosan... haaa haaa haaa
Posted by Picasa