Monday, October 31, 2011

Kek Jagung Kukus

Tengah giler buat kek pulak. Mentang-mentak mak ada kat putrajaya.. haaa haaa. So untuk hari sabtu yang lalu aku pun bertapa lah kat dapur untuk masak benda nie...

Disebabkan aku tak de oven so kene cari resepi yang main kukus ajer.. Selak buku hikmat dapatlah satu resepi nie..

Kek Jagung Kukus.



Bahan-bahan:

1 cup mentega

1 cup gula

2 cup tepung gandum

1 tin jagung

1 sudu besar soda bikarbonat

5 biji telur

Cara-cara :

1) Pukul mentega dan gula sampai kembang.

2) masukkan telur sebijik demi sebijik

3) Blander jagung sampai halus dan masukkan dalam bancuhan.

4) Ayak tepung dan soda bikarbonat.. nie pesanan mak aku supaya mereka sebati

5) Masukkan tepung sedikit demi sedikit.

6) Bila semua dah sebati, masukkan dalam loyang yg dah di sapu dengan marjerin

7) Kukus sampai masak.

senangkan...

hee heee tak lah susah mana pun masak benda-benda nie semua. cuma kene cukup bahan jer dan sedikit kerajinan.



So inilah hasilnya..

agak tak berapa naik sebab aku tutup penutup kukus tak rapat.. alangkah


Nie yang mak aku membebel sebab aku tak tengok masa tutup pengukus nie.. haaa haa
tak per janji sedap. haa haa haaa...

Friday, October 28, 2011

ceramah-online

Alhamdullilah.. seperti yang di janjikan kini aku menghebahkan kehadiran laman web bagi penggemar ceramah-ceramah islamik.

Pada yang banyak kemuskilan mengenai agama, fardhu ain, fardhu kifayah bolehlah lawati laman web ini sebagai salah satu alternetif.

Aku pun banyak belajar dari ustaz-ustaz nie. Maklumlah nak gie surau pun tak berkesempatan. Nak membaca pun tak sempat.

So sambil-sambil lipat kain ke.. masak ke.. memang husband aku pasang video nie. Nur Ikhlas pun boleh dengar. Walaupun dia tak faham tapi aku tetap usahakan supaya suasana disekeliling dia di sirami dengan benda-benda yang berguna... Alhamdullilah Nasib baik Nur Ikhlas bukan jenis tengok kartun.

So sapa-sapa yang berminat.. inilah laman webnya. Selamat berceramah!!


Hot FM Video Hangat - Acara Hot FM - Serbuan Pejabat Bersama NESVITA 3 dalam 1






hee heee ini lah yang aku bagi tahu isnin lalu.. thanks pada member yang menang menyebabkan hot FM bertandang kat opis aku.

Memang best giler.. Aku ada ambil gambar jugak tapi anak buah aku pinjam kamera pulak. Tak sempat nak transfer kat Laptop. Alangkah..

Yang penting krew Hot FM memang happening.

Love chad and Ikhwan!!!

haa haaa haa

Thursday, October 27, 2011

Nur Ikhlas demam.... cian dier

Inilah wajah Nur Ikhlas bila demam. Manjanya yang terlebih. Kadang-kadang buat aku geram sebab dia tak bagi langsung aku bergerak. So nak pergi menunaikan hajat pun macam kene tabahkan hati. Alangkah. Namun aku tetap sayang pada dia. Siapa tak sayang anak oiiiii....


Wednesday, October 26, 2011

Kuih Cucur


Akhirnya berjaya juga aku buat kuih ini

Bahan-bahan:

1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1 cawan gula merah
1 cawan air

Cara buat :

campur semua bahan dan kacau sehingga sebati.
panaskan sedikit minyak
masukkan satu senduk macam nak buat cucur udang
biar sampai masak dan balikkan

Tuesday, October 25, 2011

Penyakit Kaki Tangan dan Mulut

Hari sabtu pagi aku pelik tengok mulut Nur Ikhlas lain macam merahnya. Apa yang aku risaukan akhirnya terjadi jugak. Lepas call mak dan kak ngah so aku memang syak Nur Ikhlas diserang virus Kaki Tangan dan Mulut. Mula lah aku gelabah balik. Baru baik dari demam dah datang penyakit lain. Tak mahu salahkan siapa-siapa, aku pun bawak Nur Ikhlas gie Klinik kat rumah lama di Puchong. (sebab aku dah reject Klinik kat Putrajaya nie.) Memang confirm dia kene virus tu. so doktor kata penyakit nie belum ada ubatnya. so dia nasihatkan Nur Ikhlas minum air banyak dan jaga kebersihan. Doktor bekalkan ubat mulut untuk ulser dia. then dia kata kalau demam just bagi ubat demam.
Ahad malam opahnya yang baik hati pun sampai umah aku. Terpaksa aku import opahnya dari kampung.. TERPAKSA sebab cuti aku tinggal nyawa-nyawa ikan. Sedih tengok dia asyik nganga mulut jer. Air liur memang meleleh jer lah. so kene lah jaga kebersihan sebab penyakit ini boleh dijangkiti melalui air liur.
Hari Isnin, aku pun mesej taska bagi tahu yang Ikhlas kene virus tu. Rupa-rupanya hari khamis sebelum tu dah 2 orang budak kene. Kenapalah Taska tak bagi tahu awal-awal. Alangkah...
Petang tu aku bawak Nur Ikhlas gie klinik kerajaan pulak. Doktor dia memang baik.. cakap pun lembut ajer. Nama doktor tu Dr Zahrina Azian. so memang banyak lah aku tanya dia pasal penyakit nie. Doktor nie bagi satu surat suruh aku dan anak di kuarantin di rumah. Aku macam lega lah sikit sebab aku memang berharap dapat cuti khas untuk jaga Ikhlas kat rumah.
Namun itu semua hanyalah satu harapan. Bila aku tunjuk surat tu kat opis, aku kene gelak dengan CC.. haa haa mana ada cuti khas untuk jaga anak. Emm.. tak apa lah nak buat macam mana.
Tapikan aku teringin sangat nak nasihat CC tu agar cuba belajar berkomunikasi dengan berhemah. Walaupun aku orang baru, jawatan aku tetap lebih tinggi dari dia. Bukan aku nak berlagak tapi macam hampeh pulak rasanya. Aku kalau cakap dengan orang bawahan tak pernah aku fikirkan taraf dia sebab aku dulu pun pernah kerja jadi kuli batak orang. Tapi biarlah ada rasa hormat sikit. Takper sabar dulu.. macam lah ko tak pernah kene macam tu dulu-dulu.. lepas tu memang teruk kan ko kenakan orang tu balik.. kata hati aku (aku kene jadi baik sebab aku tak confirm lagi haaa haaa haaa)
Aku doakan Nur Ikhlas akan sihat seperti sedia kala. Insya Allah, amin..

Monday, October 24, 2011

HOT FM di Opis???



Jeng.. jeng... jeng... berita ini akan di beritahu kemudian.. Haaa haaa haaa

Friday, October 14, 2011

Menagis dan terus menagis

Minggu yang menyayat hati...
Sejak menjadi seorang ibu nie selalu sangat emosi aku senang tersentuh. huu huu huu
Empat hari Nur Ikhlas demam panas sampai mencecah 40 darjah. Membuatkan aku menagis melihat dia lemah tak berdaya. Ke hulu ke hilir bawak dia berubat.
Hari pertama, Pagi tu aku dah siap nak gie keje, tapi aku tengok Nur Ikhlas asyik meragam ajer. Badan dia panas sedikit. Atas sebab naluri keibuan, aku cancel gie keje. Aku ingat hanya demam biasa. So aku cuma bagi ubat demam dan lap badan dia dengan air. Bila dia tidur aku pun macam biasa berkemas tapi entah macam mana aku tak perasan yang dia dah bangun. Tiba-tiba aku dengar dia nagis dan bila aku jenguk rupanya dia jatuh katil. Menderu darah aku. terus aku peluk dan pujuk dia. Macam mana dia boleh jatuh katil aku pun tak tahu sebab aku memang dah kepung sekeliling katil dengan bantal dan selimut. Bila belek-belek badan dia tak de pun lebam. Setiap jam aku belek badan dia. Bila petang nampak dia aktif so aku beranggapan dia akan beransur sembuh.
Hari kedua, pagi tu badan dia dedar sikit. so aku ambil keputusan untuk tak gie kerja jugak. Bila dan tengahari dia semakin panas. Asyik tidur aje. Tilam dia memang dah habis lecun basah sebab aku lap badan dia. Masuk petang badan Nur Ikhlas semakin panas. Aku dah mula nak nagis dah. Macam-macam aku fikir. Husband aku sampai rumah jer terus kami bawak Nur Ikhlas gie klinik kat presint 15. Doktor masukkan ubat buntut dan gas sebab nafas Nur Ikhlas berbunyi. Memang nagis sakan lah. Balik klinik doktor bekalkan ubat demam dan antibiotik. Charge klinik memang mahal giler. RM 86..
Hari Ketiga (sabtu) husband aku kerja, so aku duduk sorang temankan Nur Ikhlas. Still panas badan dia lagi. memang tak berenggang aku dengan Nur Ikhlas. Nak gie dapur pun aku risau. Risau kalau dia bangun tak nampak aku nanti dia ligat menagis. Makan pun dia tak nak. Nasib baik dia nak minum susu. Kerap jugaklah aku bagi minum air suam. Aku takut dia panas dalam. Bila masuk petang jer, badan ikhlas mula panas balik. Bila aku cek, suhu dia naik 40 darjah balik. Apalagi kelam kabut ar aku. Terus aku ajak husband gie hospital. Sampai hospital, nurse suruh bukak baju dia dan siram dengan air. Memang aku buat sungguh-sungguh. Dudukkan Nur Ikhlas dalam sinki dan aku siram. Menagis meraung dia. Kesian memang kesian tapi aku kena tabahkan hati. Sekali lagi Nur Ikhlas kena amik gas. Aduh!!! Hospital bekalkan Nur Ikhlas dengan ubat buntut, ubat demam dan antibiotik. Bagus juga hospital putrajya nie. Siap bagi tahu ubat antibiotik tu untuk lima hari jer. Klinik yang aku pergi semalam tak bagitahu apa-apa pun. Sedangkan ubatnya sama jer. Aku geram betul dengan klinik tu. Dah kene black list dengan aku!
Hari ke empat (Ahad) aku bawak Nur Ikhlas gie Klinik Wangsa dekat Wangsa Maju untuk sedut kahak. Klinik nie memang bagus. Doktor Nadir siap pesan kat aku jangan bagi ubat batuk kat anak. dan aku tak pernah bagi pun. Untuk kali ke tiga Nur Ikhlas kene amik gas lagi. Aku rasa dia dah truma dengan benda tu. Nampak je alat tu terus dia nagis. Lendir yang keluar memang banyak giler. Salah satu penyumbang demam dia adalah sebab lendir dan kahak yang banyak. Lepas selesai memang nampak anak aku tu lega sikit. barulah start berpeluh tapi still demam.
Petang tu aku still tak sedap hati sebab macam lama sangat Ikhlas demam. Aku risau adakah sebab side effect dia jatuh katil hari tu. Husband aku fikir maybe dia demam urat. So call mak mertua aku minta urutkan ikhlas. Pukul 6 petang kami bergerak balik klang. Masa nenek dia urutkan memang nagis giler. Aku tengok pun naik gerun. tapi tawakkal aje. Berdoa agar anak aku sembuh seperti sedia kala. Habis urut, Ikhlas merajuk dengan nenek dia. Tengok jer muka nenek dia mesti Ikhlas nagis hee hee hee. Memang best lah dapat mak mertua seorang bidan nie. Alhamdullilah. malam tu demam ikhlas semakin kebah dan esoknya dapatlah aku pergi kerja seperti biasa.
4 hari mengalirkan air mata melihat Nur Ikhlas yang tak bermaya buatkan aku sedikit truma. Siapa yang tak sedih tengok anak sakit. Agaknya beginilah perasaan mak aku bila anak-anak dia sakit. Semua ini berikan pengalaman yang berharga buat aku dan husband. Mengajar aku erti ketabahan dan kesabaran.

Wednesday, October 05, 2011

Exam time



Alamak.. gedebak gedebuk minggu depan aku ada exam pengesahan. Alangkah..Dah 7 tahun keje maksudnya 7 tahun aku tak exam. Otak pun macam dah tepu sangat-sangat. boleh ker aku lulus? tapi macam kene lulus gak. Macam gerun pulak nak masuk dewan exam. Adui..Itu satu isu... isu lainnya.. macam mana nak baca buku?? buku pun takde.. haaa haaa. Dah lah aku kene amik 2 exam berasingan. Exam Jabatan dan Exam JPA. Doakan aku ye. Insya Allah..

Tuesday, October 04, 2011

Sihir?

Sihir dari segi istilah merupakan satu perbuatan menyakiti atau mempengaruhi badan, hati atau akal orang yang disihir secara tersembunyi (ghaib) yang melibatkan makhluk halus, dan dilakukan di luar hukum alam bagi mencapai tujuan tertentu, contohnya menyakiti seseorang, mengubati penyakit dan juga meramal masa hadapan. Penggunaan istilah sihir dalam alam Melayu pada kebiasaannya merujuk kepada ilmu hitam. http://ms.wikipedia.org/wiki/Sihir

topik penting dalam family aku untuk bulan ini..
Al kisah, bila terjadinya sihir dalam keluarga kami mesti masing-masing mengelabah. Iyalah kami bukannya mahir bab bomoh membomoh ini. Tak pernah pun jumpa bomoh. apatah lagi menjadi bomoh.. haa haaa
Tapi bila seseorang yang sangat 'baik hati' menuduh mak membomohkan keluarganya, aku macam nak tergelak pada mulanya.. namun tiba-tiba perasaan marah mula menular. Apa faedahnya kalau mak aku bomohkan dia? Nak kata inginkan kekayaan dia.. dia yang selalu cilok duit getah mak aku, tanah mak aku. Nak kata dengki dengan anak-anak dia.. anak-anak mak aku lagi pandai dan berjaya... heee heee macam berlagak pulak. Astagfirullahalazim..
Jadi apa motifnya?? suspen kan..
dan bila kebenaran mula terdedah.. bak kata orang.. bila hijab mula terbuka. akhirnya inilah cerita sebenarnya..
Rupa-rupanya, besan baru dia bagitahu yang ada orang bomohkan keluarga dia. Kiranya yang bomohkan dia adik-beradik dia jugak so dia suspek mak aku ar. Tapi atas sikap malas nak layan mak aku pun biar tuduhan palsu tu. dengan alasan dia dah gila kot haaa haaa
Start last week, bila orang kampung dok heboh pasal laki dia asyik dok jumpa ex-makcik aku kat kedai ex-makcik aku barulah dia tahu rupa-rupanya selama ini ex-makcik aku yang dok bomohkan dia sekeluarga. faham ke ayat aku nie?? info tambahan = ex-makcik aku nie adalah pakcik aku punya janda..
So sekarang laki dia yang kene bomoh nie dok layan ex-makcik aku sampai duit dalam bank dia tinggal RM0.25!! dan dia langsung dah tak kenal anak-anak dia.
Untuk menyatakan kesian aku macam dah tawar hati nak mengasihani dia. Untuk menyatakan padan muka aku macam rasa tak baik jer. Yang boleh aku katakan.. Zaman dah nak berakhir, sekarang nie Allah bayar cash jer. Dia pun dah tua, dah uzur, dah tak boleh jalan. jadi lebih baik dia minta maaf pada mak aku. Dengan apa yang dia buat selama ini kami just diamkan ajer. Tak balas apa-apa pun. Sama ada mak atau adik-beradik aku, kami serahkan semuanya pada Allah. Nasihat aku pada anak-anaknya yang 'membela' katanya 2 ekor "maybank" pergilah buang benda tu. macam dah takde benda lain nak di bela.
So apa isu sebenarnya?? Kata besan dia lagi.. lepas nie bila dah puas kenakan dia, ex-makcik aku nak kenekan makcik aku lagi sorang dan MAK??
Ini yang buat kami sekeluarga mengelabah nie. Apahal pulak nak libatkan mak aku? Kalau dah hidup ex-makcik aku tu tunggang langgang kenapa mesti libatkan mak aku? Kami tak pernah pun kacau dia. amik tahu hal dia pun x pernah..
Sekarang aku dok fikir. Nape zaman dan moden nie masih main bomoh-bomoh? Tak takut akhirat ke mereka?. Nak bela macam-macam. dah habis ke semua binatang dan pokok untuk di bela? Alangkah...