Wednesday, November 30, 2011

Tapi.. Papa buat kat Mama boleh?

Cerita nie aku dapat dari inbox email aku (14/01/2010)

Gerun bila aku baca story nie. Minta jauhkan perkara buruk dari Nur Ikhlas. Nauzubillah..

Tapi.. Papa buat kat Mama boleh?

http://api.ning.com/files/GnIDwfmQG1jram8jQasdpj3RyPxfzmBJHGOVKiMNj2wNwY3NP8-C-owrbzGvqmZD3xe9MIZHE6bA1EvQnTK67IoQmb40De*X/youandme.bmp

Terkedu…!!!! Itu saja satu perkataan yang mengambarkan perasaan aku saat aku mendengar kisah yang diceritakan teman. Aku tidak mampu untuk berkata, marah tak mampu aku zahirkan, tapi sedih yang teramat rasanya..

Kisahnya :

Nini bekerja disebuat pusat asuhan dikawasan elit yang kebanyakkannya didiami orang melayu di X . pusat asuhan yang menempatkan anak2 golongan bijak pandai dan dah tentunya juga berada.
Pusat asuhan yang bagus, system yang teratur, disiplin yang baik. Malah bagusnya majikan Nini menerapkan nilai2 pendidikan Islam sedari kanak2 ini kecil lagi.

Dari peringkat bayi hinggalah prasekolah, terdapat lebih kurang 50 org semuanya anak2 jagaan mereka. Semua berjalan lancar hinggalah pada satu hari, mereka menerima seorang ahli baru, kanak2 lelaki berusia 4 tahun. Daniel namanya. Kecil tapi teserlah ketampanan wajahnya seiras wajah siayah. Di pusat asuhan itu juga ada seorang budak perempuan berusia lingkungan 3 tahun, Norish yang juga sangat comel dan cantik.

Kelihatan dari hari pertama, Daniel sudah mula tertarik untuk berkawan dengan Norish. Kemana Norish kesitulah Daniel mengekori. Apa pun aktiviti yang dilakukan Norish, Daniel pasti akan turut sama.

Di dlm pusat asuhan itu, bayi akan diletakkan satu bilik, kanak2 lelaki dan kanak2 perempuan juga akan diletakkan dibilik berasingan. Tiap hari selepas makan tengahari, mereka akan dikerahkan untuk tidur dan tentunya dalam bilik masing2.

Pada satu hari, Nini yang sedang memeriksa setiap bilik bagi memastikan tiada masalah telah terkejut kerana terlihat kelibat Daniel duduk disisi Norish yang sedang tidur sambil mengusap2 wajah nya. Nini segera mendapatkan mereka dan memujuk Daniel untuk pergi kebilik kanak2 lelaki dan tidur.

Esoknya waktu ada aktiviti bermain, Daniel kelihatan begitu rapat dan mesra kepada Norish, dibelainya rambut Norish dan diciumnya pipi Norish. Nini mula rasa pelik. Tapi merasakan itu sekadar biasa untuk kanak2 seusia, yang mungkin menunjukkan sayang, maklumlah kebiasan kita juga mencium kanak2.

Tengahari itu, sama seperti semalam, Daniel sekali lagi ke bilik Norish dan rupanya di berbaring sebelah Norish dan terlelap sama sambil tanggan nya memeluk Norish. Bila Nini kejutkan dia menangis kerana tidak mahu tidur dibilik kanak2 lelaki.

Kebetulan hari itu keluarga Norish lambat datang menjemput. Norish bermain2 dan seperti biasa Daniel adalah peneman yang setia. Kali ini dia agak bertindak luar biasa, memeluk dan membelai Norish. Nini seperti biasa akan menegah dan memisahkan pelukan itu.

Namun hari ini adalah kemuncak kepada apa yang selama ini menjadi tanda tanya kepada Nini..hari itu kebetulan hujan. Tiada aktiviti bermain diluar. Semua kanak2 bermain di dalam bangunan. Tapi tidak kelihatan Daniel mahupun Norish. Puas dicari kelibat mereka diserata bilik tapi tidak ketemu.

Akhirnya Nini separuh pengsan bila dia menolak pintu stor dibelakang dan terlihat Daniel yang berusia 4 tahun itu duduk dipeha Norish dan sedang mencium perut Norish sambil melondehkan seluarnya dan Norish sudah tidak berbaju Cuma yang tinggal seluar dalam!!!

Pantas Nini menjerit dan mengangkat Daniel sambil Norish menangis (mungkin terkejut kerana Nini menjerit, sebab sebelumya dia hanya diam). Norish segera dipakaikan baju dan Daniel juga segera di paksa memakai semula seluarnya.

Di bilik pengetua yang tenang dalam ribut. Daniel ditanya mengapa dia bertindak demikian dan dengarlah jawapannya

“Papa buat kat mama boleh, kata papa dan mama tu cara kita nak tunjuk kita sayang, kalau kita sayang kita buatlah macam tu”

!!!!!!!!!

Segera keluarga Daniel dipanggil, pada mulanya mereka menafikan cerita Daniel, tapi bila Nini dan pengetua menceritakan perbuatan Daniel kepada Norish.. si ibu terkejut dan mula menangis sambil mengakui sebenarnya ini adalah pusat asuhan yang ke 3 mereka tukar kan Daniel. Tapi kejadian yg sama telah juga terjadi. Pengetua secara diplomasi menasihatkan mereka dan minta agar anak mereka dirujuk kepada pakar untuk mendapatkan rawatan.

Bapa Daniel agak ego dan tidak mahu menerima teguran dan agak sombong dengan mendakwa tidak ada apa silapannya tapi ibu Daniel mengaku bahawa Daniel pernah beberapa kali melihat mereka melakukan hubungan intim. Pada mulanya mereka agak kekok ,tapi akhirnya merasakan tiada apa yg perlu dirisaukan kerana Daniel masih kecil, tapi rupanya kesan dari tindakkan itu telah merosakkan ‘jiwa’ Daniel. Apatah lagi dgn penjelasan yang salah.

Moral : sebagai ibubapa, tolonglah!! Usah risau dengan anak yang kurang mendengar kata2 kita kerana mereka lebih terdidik dari apa yang mereka lihat iaitu tingkah laku kita. Dalam islam juga ada garis panduan antara anak dan ibu bapa, batas aurat dan juga waktu bila yang boleh dan tidak anak2 untuk masuk kebilik ibubapa.

Anak2 sekarang bukan macam anak2 dahulu, mereka sangat pantas berfikir dan naluri ingin tahu lebih hebat, selaras dengan kemajuan dunia. Jadi tolonglah agar berhati2 dalam hal2 yang sebegini. Bila ketika dan waktu yang sepatutnya dan tidak sepatutnya mereka ketahui, supaya kisah seperti ini tidak berulang..

Ah jantung ku .. kau bagai ditusuk sembilu..

Tuesday, November 29, 2011

Pop Shuvit ft Man Bai - Seperti Syurgamu


Aku pernah alpa
Aku pernah lupa
Aku pernah terlena
Dibuai cahaya indah
Situku jadi megah
Tanpa bersusah payah
Tanpa aku menduga
Ku dalam leka

Rupa-rupanya cahaya itu hanya sementara
Suram mengambil tempat
Tersurat sudah tersirat
Yang ringan menjadi berat
Tamparan begitu hebat
Sekarang baru ku sedar
Setelah menempuh sukar
Ku mula berfikir setiap saat

Chorus
Tolong sedarkan diriku
Dari noktah kian luput
Aku bimbang jumpa suatu waktu
Dan tak kenal siapa
Ku berharap kepadaMu
Berikan ku satu rasa
Yang memberi erti hidup ini
Harum indah seperti syurgaMu

Sekarang baru aku sedar setelah segala
Yang ku tempuhi liku-liku hidup yang menjalar
Suasana mencabar
Setiap daya akan ku pusatkan untuk
Untuk mencuba

Cuba mencari cahaya itu kembali
Biarpuan aku terpaksa menempuhinya sekali lagi
Kali ini aku akan lebih berhati-hati
Walapun aku terpaksa berlari atau meniti

Ku harungi dengan cekal
Pengalaman jadi bekal

Ulang Chorus

Oh engkau yang menentukan
Apakah aku ini yang terakhir untuk ke syurgaMu

Ulang Chorus (2x)

Friday, November 25, 2011

Hadiah Birthday dari Husband... ohh terharu!!!

Husband aku bukan seorang yang romantik..
benda-benda yang berperasaan nie memang takde langsung dalam kamus dia..
so untuk birthday aku tahun nie..
nie je hadiah yang dia bagi..
walau tak semewah dan semegah mana tapi aku tetap
suka!!!
best giler hadiah dia..


Thursday, November 24, 2011

Happy Birthday!!

Alhamdullilah...

dah 30 tahun hidup di muka bumi Allah ini.

Semoga hari yang mendatang akan memberikan aku lebih banyak kekuatan dan kesabaran

Terima kasih pada sahabat-sahabat

yang mendoakan kesejahteraan dan kebahagiaan aku.
Terima kasih kepada adik beradik

yang still ingat birthday aku.
Semoga Allah akan membalas segala kebaikan dan keperihatinan semua saudara se islam ku

Semoga Allah membuka pintu hati kawan-kawan yang non-muslim untuk beriman pada Allah.

Amin
Doakan aku sentiasa di lindungi dan dirahmati Allah.

Insya Allah.


"Ya Allah, aku bermohon untuk mendapat kesejahteraan di dunia dan akhirat. Ya Allah, aku memohon keampunan dan kesejahteraan di dalam agamaku, duniaku, kaum keluargaku dan hartaku. Ya Allah, jagalah kehormatanku dan berikanlah keamanan kepada keluargaku. Ya Allah, peliharalah aku dari depanku, dari belakang, dari kiri, dari kanan dan dari atasku. Aku mohon perlindungan dengan keagunganMu agar aku tidak menzalimi orang di bawah jagaanku."

(HR. Imam Ahmad)

Kipas-Susah-Mati

Cuba tanya my lovely friends..

sapa yang aku minat giler masa aku muda-muda dulu???

Kalau nampak je mamat nie mesti aku sengih sorang-sorang

kalau tiba-tiba dia muncul aku akan jerit bagai

Kiranya Kipas-Susah-Mati mamat nie lah

Siap ada scrap book pasal mamat nie

Semua gambar dia

semua cerita dia

segala semua pasal dia lah

dialah mamat yang telah membuatkan aku jatuh cinta sejuta kali

adakah en alter cronic akan cemburu?? ohh tidak!!!

hee hee heee

kalau sapa yang jawap betul memang dia kawan paling best lah..
Ok.. Ok..

sapa yang jawap golkar memang hampeh!! apasal nama mamat nie boleh muncul??

bila masa pulak aku minat dia huu huu huu
Jeng.. jeng.. jeng

ini lah jejaka yang membuatkan aku

happy..

sedih..

muram..

dan

demam..



aku tak tipu ek bila aku kata aku demam pasal mamat sorang nie.

seminggu aku demam gara-gara dia

S.E.M.I.N.G.G.U.

memang merana aku seminggu tu

sebab apa aku demam??

sebab ini!!

walaupun dia dah kahwin.. aku tetap Kipas-Susah-Mati dia


LOVE U DUTA!!!!

Wednesday, November 23, 2011

kene naik berat badan???



Kalau dok perhati si kecik nie... tembam tak dia?? Macam semangat kan.. kan..

Al kisah hari isnin hari tu aku bawak Nur Ikhlas gie klinik untuk appoinment klinik.

Bila timbang berat badan just naik 600 gram ajer dan tinggi 1 cm!! Alangkah..

So nurse tanya makanan dia dan kekerapan minum susu. Aku pun jawap.. Nur Ikhlas makan 3 kali sehari. Minum susu 150 ml 5 kali sehari.. banyak kan..kan..

tapi!!!

dia still di anggap kurus sebab BMI dia tak balance..

Habis macam mana aku nak buat nie.. dia makan memang banyak..

pagi-pagi bangun nak makan roti..

tengahari dah bagi makan nasi tetap nak susu.

Petang siap kacau ayah dia minum petang.

Malam makan nasi. sebelum tidur nak susu.

Tengah malam nak susu.

Nak dedek jugak.

alangkah...

Bukan aku tak nak bagi dia makan banyak. Aku tidak kedekut tang rezeki nie. tapi kalau tengok dia makan memang menakutkan. Makan bubur kadang-kadang 2 mangkuk. Minum susu kadang-kadang tak sampai 3 jam dah nak lagi. Risau nak bagi. Perut dia memang dah buncit dah. haa haa haa

Takper lah, aku kene usaha agar Nur Ikhlas sihat sentiasa.

Caiyok!! caiyok!!

Tuesday, November 22, 2011

Komen aku pasal perlawanan bola malam tadi

Akhirnya ada gak N3 pasal perlawanan akhir bola Sepak Sukan Sea XXVI antara Malaysia dan Indonesia.
ok.. ok.. Malaysia menang Penalti 4-3
Sebab aku bukan pengulas sukan dan aku jugak bukan fanatik sangat-sangat dengan bola nie so ini jelah komen yang aku bagi.. hee hee
Mula perlawanan aku agak sakit hati sebab tengok player Malaysia main macam takde semangat.. Husband aku pun macam terkejut tengok diorang main.. dalam otak aku yang jahat nie dok fikir 'adakah diorang nie dah kene bomoh' haaa haa haa.
Bila Indonesia jaringkan gol di minit ke 5 perlawanan, aku dah jerit mem'bongek'kan bola.. peringatan.. kata makian dan cacian malam tadi memang 100% di tujukan pada bola.. harap maklum.
Husband kata tak per Malaysia boleh menang punya.. confident betul dia!! Mak aku dah start bebel sebab aku dok terjerit-jerit sorang-sorang kat umah. husband memang cool aje dah tu siap pesan kat Nur Ikhlas jangan jadi macam ibu dia!! alangkah...
Bila indonesia buat jaringan sekali lagi memang bola tu kene lagi dengan aku.. hee hee tapi nasib baik off side.
Pastu baru lah nampak player Malaysia bangkit. Maybe bomoh malaysia berjaya menepis bomoh indonesia kot haaa haaa syirik betul!!
Terjahan demi terjahan dibuat macam tak berhasil.. sekali lagi mak aku bersuara.. "nie pintu gol dah kene tutup nie".. ok.. ok.. sekali lagi fitnah ditaburkan.. pandai-pandai je mak aku nie.
Bila Malaysia berjaya jaringkan gol.. memang aku melompat sakan ar.. sampai Nur Ikhlas pun tercengang tengok aku.. tapi kan aku macam pelik.. asal aku sorang jer yang jerit?? mana jiran yang lain?? la.. lambat rupanya diorang haa haa haa bahana ASTRO memang ar news dapat lambat nasib baik tak hujan kan.. kalau tak mau diorang bakar piring astro tu!!
Sabar dan terus sabar menunggu jaringan ke dua sebab aku memang bajet Malaysia dapat 2 gol tapi harapan ku puna semuanyah.. Tak pelah janji menang
Tengah syok-syok tengok bola.. boleh pulak Nur Ikhlas merengek-rengek..aduh tak sporting betul lah. so terpaksalah aku on off tengok bola. alangkah..
Masuk minit tambahan aku dah sibuk menidurkan Nur Ikhlas.. Bila dengar orang sebut gol belari aku tengok TV.. hee hee dua kali masuk gol tapi sebenarnya off side. adeh!!!
bila masuk sepakan penalti aku memang off terus dengan TV sebab nur ikhlas nak tidur. Demi Nur Ikhlas, aku lepaskan saja bola tu bersama doa semoga Malaysia menang.
Bangun pagi nie.. aku sanggup kejutkan husband semata-mata nak tanya Malaysia menang ke tak?? Alhamdullilah.. Menang akhirnya.
Marah!!!
ye aku tengah bengang sekarang..
alangkah...
macam pelik jer sebab aku selalu kene sound dengan bos.. nape ek? Maybe aku selalu salah time. Hee hee
Ok lah aku bukan pekerja yang bagus. bukan juga pekerja pilihan. dan aku pun tak reti nak membodek bos nie.. kiranya macam low profile ar.. tak perlah aku anggap jer aku selalu tak bernasib baik.. boleh ker??
Untuk bos aku yang suka meng sound aku.. tahukah puan yang saya...

1) tak pernah kuar opis dok jalan-jalan merayap dari pagi sampai petang macam orang lain. tapi time saya amik anak bawak klinik boleh pulak puan sedar akan kehilangan saya. p/s : setiap kali saya kuar opis saya amik sain pengarah lagi tapi orang lain main kuar jer..
2) saya dah tak bukak FB kat opis dan tak penah chat pun. p/s sebab FB kene block even sebenarnya saya boleh jer buat jahat.. tapi orang lain bukak puan tak sound pun macam puan sound saya dulu2.
3) saya tengok korea tapi kerja saya tetap jalan. sebab cite korea kat pc nie tersangkut-sangkut p/s puan sedar @ x yang keje kat department nie bosan sangat tahap dewa??? memang saya nak tukar tempat lain tapi xde post pulak.
4) Saya 9 jam duduk kat atas kerusi nie tak pergi mana-mana.. tak pernah lewat datang opis p/s : yang nie puan tak nak bagi penghargaan ker???

Tak per lah memang salah aku lah sebab tak pandai cover macam orang lain. Maklumlah dulu-dulu keje macam kuli batak sampai jam pun tak sempat nak tengok. Mana reti nak ber FB ker.. ber KOREA ker.. so macam jobo sikit ar.. hee hee hee
Nampak gayanya kene jadi macam DEQ SU yang dulu ar.. tapi berani pulak ker bos aku nak terima aku yang dulu??
Bosan ar wei dapat bos mata macam burung helang nie. sebab tu aku tak boleh jadi bos kot sebab aku tak sampai hati nak sound anak buah aku. Bagi aku janji kerja siap dah ler.. dan jangan buat masalah sampai naik nama kat big bos. Kata orang pandai buat pandai simpan. Jangan amik rasuah, jangan edar dadah, jangan buat maksiat, jangan amik along dan segala jangan yang boleh menyusahkan aku kelak. huu hu huuu
Anak buah aku yang sorang nie pun aku tak pernah nak kawal. alasannya pertama sebab dia lelaki dan aku fobia keje dengan lelaki. kedua, keje dia bagus so kenapa aku nak perhati sangat? ketiga dia nie popular sangat so aku cepat bosan dengan orang popular nie.
Aku kene ubah cara kerja lah nie ye.. kene merayap-rayap, kene ber FB, kene membodek, kene datang lambat, kene lepak kedai makan lama-lama, kene tido, kene huha huha..so nanti takde lah bos sound kot. atau pun aku kene BLAH jer dari tempat nie.. hee heee so takdelah bos aku tu macam sakit hati tengok aku kat sini.. agaknya lah

Friday, November 18, 2011

Hari nie rezeki murah sangat. Pagi tadi bacaan Yassin, ada makanan. Tengahari Pengarah belanja makan nasi briani. Alhamdullilah.
Esok Insya Allah, nak balik rembau ambil mak ngan ayah. duduk kat umah aku seminggu. Next week nak pergi batu berangkai, kenduri kahwin adik abang ngah.
Macam rasa nak cuti isnin nie.. nak melawat dian nathrah.. Hati aku sayu sangat bila mengenangkan dian. Aku selalu baca dalam blog orang lain pasal hal anak mereka. Semua cerita sedih. Dilanda dugaan yang hebat. Anak sekecil itu menaggung derita yang aku sendiri belum tentu dapat menghadapinya. Memang sedih sangat-sangat. Aku doakan yang terbaik buat mereka.
Selalu aku berdoa mohon Allah memberi kesihatan buat Nur Ikhlas. Sebab aku bukan seorang ibu yang kuat dan aku tak mampu untuk menghadapi dugaan yang begitu besar.
Bila aku tengok anak-anak ini, aku insaf sangat-sangat. Selalu aku mengeluh bila di dalam kesukaran tapi aku tak sedar yang sebenarnya ada lagi yang lebih sukar hidupnya dari aku.
Ye.. aku bukan tergolong dalam golongan yang kaya.. sederhana pun bukan. hidup aku sekeluarga sukar. Dah terlalu banyak air mata yang mengalir. Dulu aku tak suka dengan ketentuan Allah ini. Namun, bila semakin besar.. aku menilai dari sudut yang berbeza.
Dugaan yang Allah beri pada aku cumalah sedikit sangat dan aku sebagai hambaNya begitu kurang ajar mempersoalkan hukum Allah. Betapa jahilnya aku. betapa tidak mengenang budi.
Insya Allah aku akan belajar dari kesilapan ini.
Buat dian natrah.. tak banyak yang dapat auntie bantu kamu sayang.. auntie tak sanggup nak tengok dian hadapi semua itu. rawatan kimo.. dengan jarum yang banyak.. hari-hari auntie ingat kat dian. Nampak Nur Ikhlas teringat kat dian. Tengok mama dian, auntie sedih sangat. Auntie tahu kawan auntie susah nak dapatkan dian dan bila dian hadir dalam hidupnya, dia terpaksa menhadapi kemungkinan kehilangan dian. Auntie mohon pada Allah, kalau di takdirkan dian melihat dunia ini dengan lebih lama maka sembuhkan dian tapi kalau kehidupan itu akan menyebabkan dian derita berikanlah jalan yang terbaik buat dian. Auntie juga tahu yang mama dian tabah sangat. Walaupun dia sebenarnya seorang yang lurus bendul dan baik hati. dia kuat gelak dan kelam kabut tapi dia ibu yang sangat cantik.
Dian kene kuat sebab nanti dian boleh main dengan Nur Ikhlas kan.. Auntie sayang dian selalu.

Tuesday, November 15, 2011

Dinner @ Puteri Garden, Klang



Aku ada dinner dekat Hotel Puteri Garden, Klang !!!

Macam best je kan.. kan..

sorilah

dah hampir setahun lebih tak makan kat hotel

macam excited sangat

huu huu huu

Dah lama duduk kat klang

tapi baru sekarang dapat pergi sana


school husband aku buat makan-makan kat hotel nie

so dapatlah menempel sikit

kalau tak jangan harap lah

alangkah....

Dengar kata makanan kat sana sedap-sedap!!

ok.. ok..

Malam nie aku akan cuba merasa

SEMUA

makanan yang ada

boleh ker???

hee heee

tak boleh ar..

tangki aku kecik jer

First time bawak Nur Ikhlas gie dinner nie

harap-harap dia stay cool and happy!




Nur Ikhlas jangan nagis-nagis tau..

ibu ngan ayah nak makan nie..

kalau ada ais krim ibu bagi ye

muah.. muah..


Saje letak map..

kalau sesat memang biol ar..

Monday, November 14, 2011

Munculnya gigi Nur Ikhlas

Nampak tak gigi Nur Ikhlas??




13.11.2011

pertama kali aku nampak kemunculan gigi sulung nur ikhlas

bahagian depan belah atas..

sekarang dengan jelas gigi itu telah keluar

sangat besar dan sangat menakutkan ibunya

takut sebab nanti dia gigit puting ibunya

hee heee


budak kecik nie pun
dah pandai bergaya
asal hala kemera kat dia
siap posing lagi
huu huu
Sekarang dah boleh tinggal kat ruang tamu sorang-sorang
dah tak nagis
so senang sikit nak buat keje
tapi kalau tengok dia senyap semacam
baik cepat-cepat tengok dia
mesti ada benda 'nakal' dia buat
pagi tadi hampir-hampir
cermin mata ibu nak dikopak Nur Ikhlas
alangkah...

Sunday, November 13, 2011

Greyson Chance Perfoming on AIM featuring Najwa Latif LIVE in Malaysia


hee heee
alkisah sebenarnya baru tengok AIM pagi tadi
maklumlah umah takde astro..
ok dan takdelah bosan sangat
coz pengacaranya
AC mizal ngan Zizan
best dan ada chemistry..
Dalam banyak-banyak persembahan
aku paling suka persembahan
Najwa Latif dan Greyson Chance
Sebab suka
so
aku upload dalam blog nie
thanks pada yang muat turun
video nie dalam you tube
heee heee
macam nak jatuh cinta pulak
kat vokal Greyson Chance..
Vokal Najwa Latif pun boleh tahan ar
maybe sebab budak baru so macam kaku sikit atas pentas
tapi still ok
boleh diasah lagi...

Friday, November 11, 2011

11.11.2011

ok.. ok..

macam acara wajib jer

kene buat N3 pasal tarikh hari nie..

aku bukannya pakar bab tarikh-tarikh best nie

kadang-kadang

tarikh semasa pun aku boleh lupa

heee hee

Best sangat ker

11.11.2011

nie..

ada yang nak kahwin pada hari ni

ada yang sanggup buat pembedahan

untuk lahirkan anak pada hari ni

macam-macam lah..

bagi aku

tak penting pun

sebab akhirnya aku akan lupa...

haaa haaa haa

sebab tak nak kecilkan hati orang

aku terpaksa set tarikh-tarikh penting

dalam handphone

biar hp aku jer yang tolong ingat kan

alangkah....




Wajah Nur Ikhlas baru bangun tido pagi tadi

Kalau dapat family macam family aku
hampeh jer nak ingat tarikh
tak kira ar..
tarikh lahir ker
tarikh anniversery ker..
buat dek jer diaorang
terutama husband tercinta
takder nye tersimpan dalam memori dia
huu huu huu
janji semangat kekeluargaan erat dan kukuh..
opsss..
nie bukan nak kondem sapa-sapa ek
just catatan seorang wanita yang dok fikir
apakah kepentingan
11.11.11?
????

Wednesday, November 09, 2011

The book "Understanding Women"

Istimewakan manusia yang bergelar wanita...


Dah lama aku berhenti berpuitis..

Bakat aku dah tumpul..

untuk mengasahnya balik... aduh macam malas sangat!!

Bila bercakap pasal puitis..aku teringat sahabat lama.

Noor Bazura namanya

Rindu sangat aku padanya

Hampir 12 tahun berjauhan. lamakan.

entah dimana dia sekarang.

bukannya aku tidak boleh jejak dia di FB cuma status 'melarikan diri' masih berkuasa dalam hidup aku.

Uya sangat suka berpuisi.

Sangat suka menulis cerpen.

sangat suka bermadah pujangga.

buku tahunan kami penuh dengan hasil nurkilan beliau.

bermula pada tingkatan 2,

aku mengenali dia sehingga penghujung SPM.

kami berlumba-lumba bersaing.

Dan dia masih yang terbaik.

Rindu pada dia menyebabkan aku juga rindu pada wanie..

sahabat aku yang sangat lembut.

putih melepak

manja

tabah

lurus bendul.

kami bertiga satu kelas..

terpisah bila mengikuti aliran yang berlainan.

Bila teringat mereka juga

menyebabkan aku teringat pada Safrin..

(ok... ok... off record)

Aku harap mereka sihat sejahtera.

Sentiasa berada di dalam rahmat Allah.

Tuesday, November 08, 2011

Main kat taman


Posted by Picasa

Akhirnya.. dapat jugak Nur Ikhlas main kat taman.
Setiap hari ibu janji nak bawak dia gie main kat taman ye..
tapi asyik tangguh jer sebab hujan.
Cian dia terkurung dekat rumah.. huu huu
Nanti kalau Allah izinkan, kita gie taman lagi ye.

Friday, November 04, 2011

Selamat Hari Raya Aidiladha

Entah bila aku boleh menjejakkan kaki ke mekah..
Entah sempat atau tidak..
semuanya kuasa Allah.
Aku harap bila tiba masanya nanti,
Allah akan mengizinkan aku mengunjungi rumah Nya.
Insya Allah

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA

Thursday, November 03, 2011

Hadiah Birthday!!!

Macam melampau tak kalau aku nak benda nie untuk birthday aku nanti??

Melampau ker?
Boleh ar.. untuk tambah koleksi..


Selipar nie unik.. macam best je bila pakai kan???

Yang nie special untuk Nur Ikhlas... mesti cute sangatkan.. hee hee

haaa haaa aku suka coklat nie!!!! nak jugak!!!!

ok... memang perlu sebab cute jugak.. hee heee


kan cantik kalau letak dalam kereta... Ohh bilahkah kelisaku nk bertukar warna hijau nie...



tolong!!! nak yang nie jugak...


kalau dapat nie, confirm husband aku tak boleh nak cilok lagi... hee hee


comel kan...


nie yang paling aku nak... best.. best..


tapi... sapa yang sudi nak bagi aku hadiah nie???

husband..

jangan mimpi ar. maunya aku kene leter dengan dia..

haa haa haaa

Exam tah apa-apa

Ok.. bukan salah pengubal soalan yang menyebabkan aku rasa exam semalam yang paling bodoh dalam sejarah hidup aku..
Mula-mula.. ya aku akui yang aku tak buka buku langsung. Salah aku lah.. dan sebab kesalahan itu aku rasa macam bodoh sangat.
Untuk masa selama 1 jam 30 minit, aku perlu jawap 2 soalan kajian kes yang sah-sah memang aku pernah tahu dan buat. tapi sejak meninggalkan kerja-kerja tu 6 tahun lepas adakah boleh memori aku yang sedia ada dah 'broken' nie mengingati semua itu. Haa haaa haa
Dan alasan sebab tak pergi induksi mungkin aku boleh pakai jika aku TERPAKSA mengulangi semula exam tu.. boleh ker?
Akhirnya.. aku mula dibayangi dengan perkataan "KANDAS". oh tidakkkk.... aku berdoa agar penyemak kertas jawapan aku akan berbesar hati memberi status lulus untuk paper aku semalam.
Alangkah....

Tuesday, November 01, 2011

Puding Roti Karemal

Demam masak memasak..

So untuk pencuci mulut kali ini aku buat Puding Roti Karemal pulak. Yang nie berbeza dengan yang aku pernah buat dulu. Bezanya dulu aku main carik-carik ajer rotinya.. ada susu segar dan margerin bagai.. tapi kali nie aku kisar terus. Bahannya pun senang jer..


Bahan-bahan:

6 keping roti

6 biji telur

1 tin susu cair

500 ml air

360 gm gula (kalau tak nak manis boleh dikurangkan)

sedikit perisa pisang


cara-cara:

1) Kisar telur, susu cair,roti, air dan perisa pisang.

2) Cairkan gula dalam periuk.

3) Tuang gula dalam loyang diikuti dengan bahan yang dikisar tadi

4) Kukus sehingga masa (dalam 45 minit - 1 Jam)

5) Siap untuk makan.....


so inilah hasilnya....




Maaf lah gambar dan cara penghiasan tak lawa sebab aku main snap ajer.. Kamera masih di pinjam oleh anak buah so kamera handphone jelah yang mampu.

Pagi tadi aku suruh husband aku bawak sikit untuk kakak-kakak dia di klang. Anak buah aku suka makan.. Hee hee tapi tak tahu lah yang nie sedap ke tidak.

Untuk next week aku nak try masak kek coklat kukus pulak.

Resepi dia pun aku tengok sempoi ajer. Orang yang tak rajin sangat macam aku nie elok gunapakai resepi yang senang.. haaa haa haa