Wednesday, February 27, 2013

Hospital checklist untuk bakal ibu

Assalammualaikum..

Lagi dua bulan untuk due. Berdebar-debar sangat. Bulan depan tibalah masanya untuk aku kelam kabut menyediakan barangan bayi.

Buat masa ini, sibuk dengan proses 'recycle'. Asingkan baju Nur Ikhlas yang dah tak muat. Nak basuh dan bawa balik ke Klang.

Untuk berpantang kat Rembau, memang dah ada stok bajunya. So tak perlulah nak berangkut bagai. Sebab terfikir nanti dah ada dua anak, sure kereta kelisa tu tak muat. heee heee.

Sambil-sambil buat persiapan nie, dengan ringan tangannya aku dah buat satu senarai list barang keperluan yang perlu di bawa ke Hospital oleh bakal-bakal ibu. Ini list aku masa bersalinkan Nur Ikhlas dulu. Ada sedikit tambahan berdasarkan pengalaman.

List nie pun sesuai untuk bakal ibu yang bersalin normal. Sebab kalau bersalin normal hanya akan duduk di hospital sehari dua. Jadi kenalah buat tambah tolak sedikit bagi yang bersalin melalui pembedahan.

Semoga list ini dapat memberi manafaat buat semua... In Syaa Allah


p/s: kalau ada yang nak secara pdf boleh lah email kat saya ek..