Wednesday, November 19, 2014

Resepi : Biskut Sarang Semut

Assalammualaikum.

Wahhh... macam hebat kan tajuknya.. tiba-tiba rajin pulak ibu nak buat Biskut nie..

Nie lah biskut pertama yang ibu buat dalam hidup. heee heee.

Buat time nak raya hari tu. Punya lah lama baru hari nie nak update dalam blog. 

Disebabkan ibu takde oven.. so ibu just bakar dalam pemanggang ajaib.. 



so bahan-bahannya : 

• 250g butter
• 100g gula halus
• 350g tepung gandum (diayak)
• 100g tepung jagung (diayak)
• 1 biji kuning telur
• 1 sudu teh esen vanilla
• Chocolate rice/manik untuk hiasan

Cara-caranya :


1. Pukul kembang butter dan gula

2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata
3. Masukkan tepung dan gaul rata
4. Parutkan adunan dan sudukan ke dalam paper-cup
5. Taburkan coklat rice dan manik gula kecil.
6. Bakar dalam oven dgn suhu 180’C sampai masak (anggaran 15 minit)

taaa-daaaa... dah siap. tapi kalau korang pakai pemanggang ajaib macam ibu kenalah agak-agak masaknya.. api pun kecik je.. kalau tak nanti hangus.

selamat mencuba!!

Thursday, September 18, 2014

Kikker Mania Collection

Assalammualaikum..



قِيلَ يَا رَسُولَ اللَّهِ أَىُّ الْكَسْبِ أَطْيَبُ قَالَ « عَمَلُ الرَّجُلِ بِيَدِهِ وَكُلُّ بَيْعٍ مَبْرُورٍ »
Ada yang bertanya pada Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam: “Wahai Rasulullah, mata pencaharian apakah yang paling baik?” Beliau bersabda, “Pekerjaan seorang laki-laki dengan tangannya sendiri dan setiap jual beli yang mabrur (diberkahi).” (HR. Ahmad, Ath Thobroni, dan Al Hakim. Syaikh Al Albani mengatakan bahwa hadits ini shahih)


Motivasi untuk hari ini....

Alhamdullilah.. dah berjaya untuk setup satu perniagaan kecil-kecilan. Perniagaan berdasarkan minat je. So harap-harap dapat berkembang. Insya Allah.

So pada sesiapa yang terbaca entry nie (heee heee ada ker?) boleh lah melawat blog dan FB ibu. Ianya masih baru so tak banyak sangat entry yang ada. Tapi kalau nak buat cuci mata boleh lah. Kalau sudi bolehlah follow dan like ye.

Kawan-kawan doakan apa yang ibu usahkan ini akan terus maju dan sentiasa dimurahkan rezeki. Bukan mudah untuk melakukan sesuatu yang baru tapi ibu kena selalu berfikiran positif kan. Ibu juga sentiasa mendoakan apa yang kawan-kawan sedang usahakan berjaya dan maju.

Insya Allah..

p/s: segan pulak bila nak promote page sendiri. heee heee :) 

Thursday, September 04, 2014

Keluarga : Membantu anak yang suka mengamuk (tantrum)


Assalammualaikum..

Dari malam semalam hingga hari ini ibu kurang sihat. Badan sejuk macam di rendam dalam air batu..

Alhamdullilah semalam dan hari ini anak-anak ibu tak buat perangai yang boleh 'make my blood go up stairs' . So sedikit sebanyak ibu dapat rehat dan bertenang.

Hari ini nak kongsi cerita macam mana nak bantu anak yang kuat mengamuk.

Anak-anak ibu memang ada macam-macam perangai. Baik si kakak mahupun si adik. Tapi kalau bab mengamuk memang ibu akan fokus pada si kakak sebab dia memang dah praktis menjerit dari bayi lagi. Sejak lahir memang hobi dia suka menagis dan menjerit. So bila dah semakin besar.. mengamuk adalah salah satu kelebihan dia.

So sini ada sedikit tips macam mana nak buat bila anak mengamuk.

budak nie kuat cembeng je... hee hee

Cara bantu anak menjadi tenang:
  1. Peluk anak dari arah belakang.
  1. Bisik ke telinganya yang anda sayang dan sangat faham dengan perasaannya.
  1. Bagi yang beragama Islam, boleh bacakan ayat-ayat suci al-Quran supaya syaitan tidak menghasutnya.
  1. Tenangkan dia dengan kata-kata kasih dan anda juga sendiri perlu bertenang.
  1. Jangan sekali-kali marah dan menjerit atau memukul anak dengan tujuan untuk mendisiplinkannya. Ia hanya akan menjadikan dia anak yang pengecut atau semakin suka memberontak.
Sebenarnya ada banyak lagi langkah-langkah yang boleh kita buat untuk membantu anak-anak yang suka mengamuk. Di bawah nie ibu sertakan beberapa link yang boleh kita sama-sama baca dan menambahkan ilmu kekeluargaan. Jika ada yang baru ibu akan tambah dari masa ke semasa ok.

Selamat membaca dan mengkaji!!


Mengendalikan sikap anak kerap ‘mengamuk’




Kenapa Anak Suka Mengamuk?



Anak Marah Tiba-Tiba




Anak mengamuk cara berkesan menangani



Friday, August 29, 2014

Taska Mamamia : Jamuan Hari Raya.

Assalammualaikum..

Lambat dah nak wish Selamat Hari Raya kan?? hee heee.. sebulan dah berlalu baru nak wish. Ibu sibuk sangat. 

Hari ini nak bawakan story pasal jamuan hari raya kat Taska anak-anak ibu.

First time sebenarnya ibu akan menghadiri perjumpaan ibu bapa.. berdebar-debar huu huu

yang ibu terlebih excited sangat sebab Nur Ikhlas nak buat persembahan. wahhh macam anak kita nak buat persembahan kat pentas antarabangsa pulak padahal nyanyi lagu raya je.

Nak dijadikan cerita si adik pulak demam khamis dan jumaat hari tu.. bersambung pulak si kakak ari sabtu ngan ahad..

Hati dah sedih sebab risau jika hari isnin (jamuan raya) tu si kakak tak sembuh lagi. Iyelah anak ibu tu beria-ia berlatih kat rumah. Ibu lah jadi pendengar. siap si adik tukang joget + sengih-sengih.

Alhamdullilah hari ahad demam ikhlas pun kebah. yeyyyy!!

So dengan kad jemputan yang diberi bersama sticker kereta.. bergeraklah ibu dari opis ke Taska untuk acara makan-makan.





ok.. Makan-makan selesai. Ikhlas hari tu just makan ais-krim je. Ilyas makan kek dan Ibu... makan macam-macam.

Masa untuk persembahan..

ini lah aksi si kakak bila diminta untuk buat persembahan..


 nangis tak mau!!!!!



geram je ibu tengok dia. Boleh pulak tak nak buat persembahan. Last-last dia dok tepi je tengok kawan-kawan dia nyanyi. yang si adik pulak menyebok kat situ.
 
bila balik.. dalam kereta ibu tanya

ibu: "kenapa ikhlas tak mau nyanyi tadi?"

kakak: "kakak malu"

the end..

Tuesday, August 12, 2014

Ikhlas.Ilyas Sayang

Assalammualaikum..

Ikhlas dan Ilyas..

ada beza tak?

ada persamaan tak?

heee heee



Kreatif tak saya?

Assalammualaikum..

Dah 2 hari, putrajaya mengalami hujan lebat. Alhamdullilah. Sekarang pun cuaca agak mendung. Sejuk nyaman terasa.. haa haaa sejuk air cond.

Nak dekorasi rumah jadi cantik dan kemas agak mencabar bila ada anak-anak yang sedang membesar bagai johan nie.

tengok lah idea kreatif si kakak. Memang menguji kesabaran ibu.




wahhhhh.... nie cuma satu bahagian je tau.. belum tengok dalam bilik mainan, belakang sofa, dapur, bilik master bedroom dan etc.

so kepada sesiapa yang datang rumah ibu.. buat-buat tak nampak je lah ye. 

Nak cat balik macam rasa tiada keperluan sebab si hero tu sedang mengikuti langkah si kakak.

Demi membina daya kretiviti kakak dan adik... ibu redha je lah.

mood : senyum dalam terpaksa

Monday, July 21, 2014

Misi Mengemas Rumah 2

Assalammualaikum..

Sejak-sejak anak semakin membesar ini... senang sikit ibu nak buat kerja. Anak-anak pun dah pandai bawak diri dalam rumah tu. Dah tak berkepit 24 jam dengan ibu... sedih jugak tapi diaorang perlu belajar berdikari kan.. heee hee.. malah dah boleh geng berdua.

So di kesempatan ini dapatlah ibu memulakan misi mengemas rumah yang pertama.
Kawasan pertama yang harus dikemas dahulu adalah.. STOR!!!


nampak tak betapa teruknya stor rumah ibu nie. Carca marba kan.

Stor tu kecik je 4 x 3 kaki.. So barang memang main susun ikut sukati. Bila nak amik semula mula lah membebel. Payah sangat. Pastu penuh dengan kotak yang tah apa-apa. Nak buang sayang... tak buang menyemak mata memandang.

So... Langkah penyelesaian.. 

setelah bertahun-tahun terseksa maka ibu memujuk rayu suruh kekanda beta belikan rak nie.. Beli kat puchong je.. harga RM130.

Mula-mula pasang ingatkan tak muat tapi Alhamdullilah cukup-cukup makan je. Dahlah buat keje pagi-pagi buta. pukul 7 pagi dah keletang keletung bunyi besi berlaga. Kesian orang bawah nak tidur.

Buat pagi-pagi sebab nak elakkan hero heroin tu mengacau + kekanda beta kena gie kerja. So dia sempat punggah barang dan bawa masuk rak dalam stor je.


ta da!!!!!

ini lah hasilnya... gambar nie masa mula-mula amik lepas dah kemas. Masih banyak barang yang di simpan sebab banyak harta karun kekanda beta. Nak cari nahas buang barang dia tanpa pengetahuan... walaupun ada je ibu buat keje-keje jahat tu hee heee 

Tapi sekarang dah berkurangan sebab dapat approval untuk di let go dalam tong sampah.



so sekarang tugas ibu dari masa ke semasa untuk memastikan stor ini sentiasa di dalam kawalan. Ada barang baru masuk so kena da barang lama yang perlu dibuang. 

Ibu suka sangat!!!

Thursday, July 17, 2014

Labuan dan Keningau

Assalammualaikum..
 
Sibuk sangat ibu sekarang. tak dan nak update blog bagai. hanya mampu membaca je. tapi... hari nie ada lah masa sikit nak bercerita.
 
Rahsia besar ibu dah diketahui ramai!!!
 
oh nooooooo... ibu memang takut naik kapal terbang
 
but pada satu hari my boss bagi tahu... "Aida.. u ikut I gie Labuan dan Keningau"
 
why??? why me??? terus jantung ibu berdebar-debar macam dah berlari 10 KM..
 
tak kan nak tolak kan? dah lah geng opis makin susut sebab ramai yang pindah/bakal pindah/ cuti bersalin. Nama kena jaga beb.. SKT tu..
 
yang nie pulak jadual penerbangan. Mudahkan planner kitaorang. haaa haaa. janji sampai. ye dok.
 
 
 
3 kali naik flight .. memang mencabar minda betul. Masa naik flight gerun sangat. Rasa nak turun tang tu jugak... tapi buat-buat layan movie cerita 'Istambul Aku datang'. terus jatuh cinta dengan Beto!!! oh tidak....
 
Akhirnya.....
 
here I'am...
 
welcome to Labuan and Keningau...
 
so jom layan gambar ek.

Pemandangan dari Kampung Emy
 
Yang bestnya emy adalah anak tempatan Labuan. so dapat lah gie jalan-jalan kat rumah dia. Rumah Emy atas air tau.. best.. orang KL sibuk-sibuk nak dok chalet atas air..... bayar mahal-mahal... dia tak yah susah-susah.
 
Cuak juga nak naik atas titi tu. dah lah kiri kanan takde pemegang. Rasa macam nak jatuh. lagi-lagi bila berselisih dengan orang. Nak ke kiri takut.. nak ke kanan takut.. takut jatuh.
 

Pemandangan dari Kg Emy + My bos + Me + Emy
 
Sila abaikan diri ibu yang semakin gemuk melebar tu ye.. Itu lah my bos dan Emy.. cantikkan.. ibu je yang pendek. Haaa haaa.. nak buat macam mana dah acuannya begitu.
 
Malam tu bos ajak gie makan kat Anjung Ketam.
 
Makan seafood??? aduh ibu dah lah allergic.. mau gatal-gatal nanti. dok fikir nak gie ke tak. Teringat balik dalam beg memang ada ubat so boleh lah. bila lagi nak datang Labuan kan.. takkan tak nak gie.
 
Sedap sangat. confirm! seafood dia fresh giler. Ibu melantak makan 2 kilo ketam tanpa memikirkan tentang kegatalan yang bakal dihadapi kelak.
 
malam tu memang standby ubat tapi Alhamdullilah sampai balik memang takde langsung gatal-gatal menjelma. Maybe sebab makanan dia fresh sangat.
 
so..... sapa yang datang Labuan.. tempat ini adalah wajib untuk dikunjungi dan jangan lupa juga pada penggemar coklat sebab Labuan adalah Duty Free Zone!
 
Lupa lak.. thanks to my bos yang belanja makan. tak tahu lah berapa ratus duit dia habis. huu huu.
 

Sedap!!!!!

Gambar keningau tak ada sebab terlupa nak ambil.
 
Keningau kopi dia sedap sangat. Ibu habis duit memborong kopi sahaja.
 
Pemandangan pun cantik. lebih-lebih lagi masa melalui Banjaran Crocker.
 
Yang best dan misterinya... tiba-tiba driver kereta tu boleh berhenti di satu kawasan di laluan menurun. cuak jugak ingatkan kereta rosak rupanya bila dia free kan gear kereta itu tidak meluncur ke bawah tetapi dia akan menaik.
 
Ajaibkan. Besar sungguh kuasa Allah.
 
So trip kali nie memang ibu banyak habis duit beli macam-macam. Dengan coklatnya lah.. dengan baju.. dengan udang besar.. dengan kopinya.. memang belanja macam orang kaya. sebab fikir tah bila boleh sampai lagi.
 


Friday, May 30, 2014

Biar gambar berbicara EP 2

Assalammualaikum...
 
 
 
"adik... jom main sama-sama"

Biar gambar berbicara EP1

Assalammualaikum..
 
Sambil menunggu waktu balik.. jom layan gambar nie..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 

kakak makan sambil menyanyi
 
"adik tak leh makan sebab adik takde gigi"
 

Friday, May 02, 2014

Teman baik - Autumnz Marvel Single Electric + Autumnz - Classique Cooler Bag

Assalammualaikum
 
Perkenalkan teman baik dan yang paling setia sepanjang tempoh penyusuan Muhammad Ilyas...



Allah memudahkan segalanya.. tak sangka akan melahirkan bayi pra matang.. Memang hati sangat mendesak untuk membeli breast pump dengan lebih cepat walaupun usia kandungan baru 30 minggu. Seminggu lepas beli terus bersalin.
 
Sebulan ilyas di hospital... beg nie lah teman yang bersama-sama menghantar susu ke sana. Pump itulah peneman setiap hari siang dan malam... Mendengar tangisan dan harapan si ibu mohon ilyas dapat keluar hospital segera..
 
 
Ketika 14 hari tanpa suami di sisi cukup mendidik ibu tabah dan terus berjuang.. Mengusung mereka setiap hari dan menjadi pengunjung setia wad NICU putrajaya setiap pukul 4.00 petang
 
Alhamdullilah dapat susukan ilyas selama setahun sebulan. Memang bersyukur sangat sempat beli pump nie. Walaupun dia tak semahal mana.. tapi bakti yang diberi sangat bermakna.
 
In sya Allah.. sekiranya ada rezeki lagi.. Khidmat kamu berdua pasti akan diperlukan. duduk elok-elok dalam almari ye.
 
Terima kasih

Monday, April 14, 2014

Kenangan : Nasi Ayam

Assalammualaikum..
 
korang makan apa hari nie?
 
ini menu tengah hari aku...
 
NASI AYAM makcik MOF!!!

 
sebut pasal nie teringat pertama kali makan nasi ayam..
 
Dah hidup 15 tahun baru tahu kewujudan nasi ayam nie.. huu huu
 
Mak bawak balik sebungkus nasi ayam yang dia beli di Jalan Pekeliling.
 
Makan kongsi 3 beranak. Sedap betul rasanya.
 
Tanya mak nie makanan apa.. mak jawap ini lah nasi ayam!!!
 
Rindunya di saat susah dahulu.. semuanya dikongsi bersama..

Wednesday, March 12, 2014

Happy Birthday Muhammad Ilyas - Setahun

Assalammualaikum
 

Alhamdullilah.... budak nie dah setahun..
 
Semoga membesar menjadi anak yang soleh. Kuat iman di dada untuk mengharungi cabaran akan dating. amin

Wednesday, March 05, 2014

Nur Ikhlas : Cerai Lampin Ep 1


Assalammualaikum...

Selalu tertanya-tanya bilakah usia yang paling tepat untuk Nur Ikhlas nie 'cerai lampin'...

ohhh...  akhirnya 04 Mac 2014 bermula episode untuk Nur Ikhlas belajar 'Potty Training'.

Hampir 6 bulan ibu pujuk untuk buat Potty Training sebab Nur Ikhlas dah pandai cakap nak berak dan kencing tapi ada saja alasan si kakak nie..

Siap ibu belikan Kid Toilet Foldable Trainer Potty Seat Step Ladder macam yang si kakak minta (sebab nak sama dengan yang ada di taska)

Alasan utama dia "nanti ikhlas nak pegang pampers" tabiat dia yang paling sukar nak buang. (di sini)

Petang semalam selepas balik taska, Nur Ikhlas request untuk tak nak pakai pampers.. wahh ibu rasa sangat-sangat gembira. Macam satu hadiah yang sangat berharga buat ibu.

Kelakar sangat bila dia nak buang air kecil... terkejar-kejar buka seluar dan berlari ke tandas.. Setiap jam kena tanya dia nak kencing ke tak. Alhamdullilah berjaya untuk tidak memakai pampers dari jam 6 petang sehingga nak tido. Bila nak tido baru pakai pampers.

Tadi hantar ke taska, Nur Ikhlas pakai pampers tapi ibu dah beritahu teacher yang Nur Ikhlas tengah buat Potty Training..So harap hari ini boleh diteruskan sehingga berjaya untuk tidak pakai sepenuhnya. Insya Allah.

Thursday, January 30, 2014

Happy 3rd Birthday Nur Ikhlas

Assalammualaikum.
 
Selalu buat N3 terlambat kalau bab-bab birthday nie.
 
Tahun ini buat pertama kali Nur Ikhlas sambut birthday di Taska Mamamia.
 
So jom layan gambar-gambar yang di ambil oleh Puan Yana, owner Taska Mamamia..
 
 


Nie kek birthday Nur Ikhlas. ditempah khas dari D'NiES CAkE. Cantikkan!! Masa nak tempah kek nie agak pening sikit. Belek punya belek nampak pulak si Dora cerita kartun kesukaan Nur Ikhlas nie. terus je lah aku request kat anis dan semestinya tema pink. Bila aku tengok macam saying pulak nak potong. huuu huuu

Bawah nie gambar Nur Ikhlas bersama teacher linda yang mengajar dia di Taska Mamamia. Teacher linda yang cantik dan lembut. heee heeee



Nie pulak goodies yang aku sediakan utntuk kawan-kawan Nur Ikhlas. Sebenarnya tak pernah pun buat benda-benda macam nie. Teringin sangat nak buat. dah masuk 3 tahun baru lah tercapai hajat di hati. Alhamdullilah.
 
 

 
 
Hope kawan-kawan dia suka. Nak pilih benda yang nak bagi pun merata gak mencarinya.. Akhirnya singgah di GM, Klang baru jumpa. Beli banyak boleh dapat harga borong :P


 Antara barang yang terdapat dalam goodies nie selain coklat dan biskut adalah bekas tabung bersama isi permainan doh.
 
 
Alhamdullilah. bila tercapai hajat dihati ini macam lega sangat-sangat. Insya Allah kalau ada rezeki boleh buat untuk Muhammad Ilyas pulak. tapi kena tunggu dia cecah 3 tahun lah.. Kalau buat sekarang bukannya dia faham apa-apa pun.
 
 
Rasanya tak mungkin kot buat tiap-tiap tahun. Bila dah biasakan macam manjakan anak pula. tapi kalau nak buat tak salahkan?
 
Untuk Muhammad Ilyas bulan tiga nanti dah masuk setahun kita buat macam kakaknya dulu. Just sambut dengan keluarga je ok? 

Thursday, January 02, 2014

Penjelasan - Kenapa Umat Islam dilarang mengucapkan Selamat Hari Krismas?

Kenapa Umat Islam dilarang mengucapkan Selamat Hari Krismas?

Christian : Kenapa kau tidak mengucapkan Selamat Hari Krismas padaku?

Muslim : Agama kami menghargai toleransi antara agama, termasuk agamamu tapi masalah ini, agama saya melarangnya.

Christian : Tapi kenapa, bukankah hanya sekadar kata-kata? Teman muslimku yg lain, mengucapkannya kepada aku?

Muslim : Mungkin mereka belum mengetahuinya. David, kau boleh mengucapkan dua kalimah syahadah? dlm bahasa melayu pun tak mengapa?

Christian : Oh tidak, saya tidak boleh mengucapkannya. Itu akan mengganggu kepercayaan saya selama ini.

Muslim : Kenapa? Bukankah hanya kata-kata? Ayuh, ucapkanlah...

Christian : Sekarang, saya mengerti.


Jadi haram hukumnya mengucapkan Selamat Hari Natal/Christmas & Tahun Baru kerana ada dlm Hadith Nabi:

"Barang Siapa yg Meniru, Mengucapkan Selamat kpd Agama Lain Bererti ia Telah Kafir & Neraka Janahamlah Tempatnya" (HR.Bukhari Muslim)


Rasulullah shallallaahu ‘alaihi wa sallam bersabda :


مَنْ تَشَبَّهَ بِقَوْمٍ فَهُوَ مِنْهُمْ
“Barangsiapa yang menyerupai suatu kaum, maka ia termasuk golongan mereka”. (H.R Abu Daud)





وَلَنْ تَرْضَى عَنْكَ الْيَهُودُ وَلَا النَّصَارَى حَتَّى تَتَّبِعَ مِلَّتَهُمْ قُلْ إِنَّ هُدَى اللَّهِ هُوَ الْهُدَى وَلَئِنِ اتَّبَعْتَ أَهْوَاءَهُمْ بَعْدَ الَّذِي جَاءَكَ مِنَ الْعِلْمِ مَا لَكَ مِنَ اللَّهِ مِنْ وَلِيٍّ وَلَا نَصِيرٍ

“Orang-orang Yahudi dan Nashrani tidak akan senang kepada kamu hingga kamu mengikuti agama mereka. Katakanlah, sesungguhnya petunjuk Allah itulah petunjuk (yang benar). Sesungguhnya jika kamu mengikuti kemahuan mereka setelah pengetahuan datang kepadamu, maka Allah tidak lagi menjadi pelindung dan penolong bagimu.” (Al-Baqarah:120)