Monday, July 21, 2014

Misi Mengemas Rumah 2

Assalammualaikum..

Sejak-sejak anak semakin membesar ini... senang sikit ibu nak buat kerja. Anak-anak pun dah pandai bawak diri dalam rumah tu. Dah tak berkepit 24 jam dengan ibu... sedih jugak tapi diaorang perlu belajar berdikari kan.. heee hee.. malah dah boleh geng berdua.

So di kesempatan ini dapatlah ibu memulakan misi mengemas rumah yang pertama.
Kawasan pertama yang harus dikemas dahulu adalah.. STOR!!!


nampak tak betapa teruknya stor rumah ibu nie. Carca marba kan.

Stor tu kecik je 4 x 3 kaki.. So barang memang main susun ikut sukati. Bila nak amik semula mula lah membebel. Payah sangat. Pastu penuh dengan kotak yang tah apa-apa. Nak buang sayang... tak buang menyemak mata memandang.

So... Langkah penyelesaian.. 

setelah bertahun-tahun terseksa maka ibu memujuk rayu suruh kekanda beta belikan rak nie.. Beli kat puchong je.. harga RM130.

Mula-mula pasang ingatkan tak muat tapi Alhamdullilah cukup-cukup makan je. Dahlah buat keje pagi-pagi buta. pukul 7 pagi dah keletang keletung bunyi besi berlaga. Kesian orang bawah nak tidur.

Buat pagi-pagi sebab nak elakkan hero heroin tu mengacau + kekanda beta kena gie kerja. So dia sempat punggah barang dan bawa masuk rak dalam stor je.


ta da!!!!!

ini lah hasilnya... gambar nie masa mula-mula amik lepas dah kemas. Masih banyak barang yang di simpan sebab banyak harta karun kekanda beta. Nak cari nahas buang barang dia tanpa pengetahuan... walaupun ada je ibu buat keje-keje jahat tu hee heee 

Tapi sekarang dah berkurangan sebab dapat approval untuk di let go dalam tong sampah.



so sekarang tugas ibu dari masa ke semasa untuk memastikan stor ini sentiasa di dalam kawalan. Ada barang baru masuk so kena da barang lama yang perlu dibuang. 

Ibu suka sangat!!!

Thursday, July 17, 2014

Labuan dan Keningau

Assalammualaikum..
 
Sibuk sangat ibu sekarang. tak dan nak update blog bagai. hanya mampu membaca je. tapi... hari nie ada lah masa sikit nak bercerita.
 
Rahsia besar ibu dah diketahui ramai!!!
 
oh nooooooo... ibu memang takut naik kapal terbang
 
but pada satu hari my boss bagi tahu... "Aida.. u ikut I gie Labuan dan Keningau"
 
why??? why me??? terus jantung ibu berdebar-debar macam dah berlari 10 KM..
 
tak kan nak tolak kan? dah lah geng opis makin susut sebab ramai yang pindah/bakal pindah/ cuti bersalin. Nama kena jaga beb.. SKT tu..
 
yang nie pulak jadual penerbangan. Mudahkan planner kitaorang. haaa haaa. janji sampai. ye dok.
 
 
 
3 kali naik flight .. memang mencabar minda betul. Masa naik flight gerun sangat. Rasa nak turun tang tu jugak... tapi buat-buat layan movie cerita 'Istambul Aku datang'. terus jatuh cinta dengan Beto!!! oh tidak....
 
Akhirnya.....
 
here I'am...
 
welcome to Labuan and Keningau...
 
so jom layan gambar ek.

Pemandangan dari Kampung Emy
 
Yang bestnya emy adalah anak tempatan Labuan. so dapat lah gie jalan-jalan kat rumah dia. Rumah Emy atas air tau.. best.. orang KL sibuk-sibuk nak dok chalet atas air..... bayar mahal-mahal... dia tak yah susah-susah.
 
Cuak juga nak naik atas titi tu. dah lah kiri kanan takde pemegang. Rasa macam nak jatuh. lagi-lagi bila berselisih dengan orang. Nak ke kiri takut.. nak ke kanan takut.. takut jatuh.
 

Pemandangan dari Kg Emy + My bos + Me + Emy
 
Sila abaikan diri ibu yang semakin gemuk melebar tu ye.. Itu lah my bos dan Emy.. cantikkan.. ibu je yang pendek. Haaa haaa.. nak buat macam mana dah acuannya begitu.
 
Malam tu bos ajak gie makan kat Anjung Ketam.
 
Makan seafood??? aduh ibu dah lah allergic.. mau gatal-gatal nanti. dok fikir nak gie ke tak. Teringat balik dalam beg memang ada ubat so boleh lah. bila lagi nak datang Labuan kan.. takkan tak nak gie.
 
Sedap sangat. confirm! seafood dia fresh giler. Ibu melantak makan 2 kilo ketam tanpa memikirkan tentang kegatalan yang bakal dihadapi kelak.
 
malam tu memang standby ubat tapi Alhamdullilah sampai balik memang takde langsung gatal-gatal menjelma. Maybe sebab makanan dia fresh sangat.
 
so..... sapa yang datang Labuan.. tempat ini adalah wajib untuk dikunjungi dan jangan lupa juga pada penggemar coklat sebab Labuan adalah Duty Free Zone!
 
Lupa lak.. thanks to my bos yang belanja makan. tak tahu lah berapa ratus duit dia habis. huu huu.
 

Sedap!!!!!

Gambar keningau tak ada sebab terlupa nak ambil.
 
Keningau kopi dia sedap sangat. Ibu habis duit memborong kopi sahaja.
 
Pemandangan pun cantik. lebih-lebih lagi masa melalui Banjaran Crocker.
 
Yang best dan misterinya... tiba-tiba driver kereta tu boleh berhenti di satu kawasan di laluan menurun. cuak jugak ingatkan kereta rosak rupanya bila dia free kan gear kereta itu tidak meluncur ke bawah tetapi dia akan menaik.
 
Ajaibkan. Besar sungguh kuasa Allah.
 
So trip kali nie memang ibu banyak habis duit beli macam-macam. Dengan coklatnya lah.. dengan baju.. dengan udang besar.. dengan kopinya.. memang belanja macam orang kaya. sebab fikir tah bila boleh sampai lagi.