Monday, August 31, 2015

Anak bujang sulung

assalammualaikum

nie anak bujang kita.. tengoklah cara dia bergaya depan kamera... nk buat 'peace' tapi macam tu lah bentuknya...


anak bujang ni kesayangan kakak dia.. ke mana pergi mengekor je.

Pantang hilang kakak... mesti nagis...

sampai rimas lah kakaknya.. huu huu


semenjak ada baby ni.. manja dia terlebih. kuat menangis.. kuat merajuk.. mungkin rasa terasing kot.

iya lah.. kita sibuk dengan baby baru.. dia rasa ada persaingan untuk merebut kasih sayang..

adeh...

ibu sayang anak-anak ibu ni.. cuma awal ni ibu kena bagi lebih perhatian buat baby yang baru nak kenal dunia ni..

so tak mau jeles.. jeles ye.. hee hee cakap macam lah ilyas boleh baca kan...


Tuesday, August 18, 2015

Pindah Klang

Assalammualaikum.

hee hee kita tak bagitau pun yang kita dah pindah kan.. kan..

yeee yee kita dapat tukar klang... start awal bulan 7 hari tu kita dah pindah rumah.

bye.. bye.. putrajaya..

sedih memang sedih tapi kita kena teruskan kehidupan harian.

semoga penghijrahan ini memberi seribu satu keberkatan dan kebahagian buat kami sekeluarga.

Posted via Blogaway


Monday, July 13, 2015

ubat mematangkan paru-paru bayi

Apakah maksud ubat mematangkan paru-paru bayi?

Steroids

Ia diberi kepada ibu untuk membantu kematangan paru-paru bayi pra matang.

Ubat yang digunakan di KKM adalah dexamethasone dan ia diberi dalam bentuk suntikan di punggung pesakit.  Dos yang digunakan adalah 12mg setiap 12 jam untuk 2 suntikan.

Kebaikan steroids termasuk:
1) Mengurangkan masalah pernafasan bayi selepas bersalin disebabkan pra-matang.
2) Mengurangkan masalah pendarahan di dalam otak bayi selepas bersalin disebabkan pra-matang.
3) Mengurangkan masalah jangkitan usus bayi selepas bersalin disebabkan pra-matang.
4) Mengurangkan risiko kematian selepas bersalin disebabkan pra-matang.

sumber: www.myhealth.gov.my

p/s: pengalaman menerima suntikan ni... memang sakit sangat. dalam tempoh 10 minit dari mula disuntik rasa kesakitan tu seperti nak mematahkan besi katil hospital.

Sunday, July 12, 2015

Muhammad Ilman Mohd Asmad

Assalammualaikum..

lama menyepi ye..

Alhamdullilah.. kita dah selamat melahirkan baby boy pada 20 Mei 2015. Muhammad Ilman namanya. lahir pada minggu - 32..

doakan ilman sihat dan membesar bagai johan ye.

Thursday, April 02, 2015

cantikkan?

Assalammualaikum.

bukan mudah untuk mengenali seseorang. walaupun dah lama bersama tetapi belum tentu kita saling memahami antara satu sama lain.

Mengenali dan memahami mengambil masa bertahun-tahun.... beratus-ratus tahun.. berjuta-juta tahun... sampai mati.

sebab itu wujudnya kasih sayang.. kasih berpanjangan... untuk kita mengenali, mempelajari dan menerokai keindahan satu perhubungan.

mencintai seseorang sesuatu yang indah. merindui dan merasa dikasihi. semuanya adalah bunga-bunga kehidupan.

Alangkah indah jika perasan yang sedang berbunga-bunga di hati ini boleh di kongsi bersama dengan orang tersayang.

tetapi biarlah nanti cinta kita pada perhubungan itu kerana Allah.. cantikkan?



Monday, March 16, 2015

Happy 2nd Birthday Muhammad Ilyas

Assalammualaikum

pun N3 terlambat...

Kali nie untuk pertama kali Ilyas sambut birthday kat Taska. dan seperti biasa kek dia juga demand dari si kakak...

aikkk... adik punya birthday kakak yang lebih-lebih..

jom layan gambar!!!

 

Ultraman!!!.. pilihan kakak ok... ikut kata dia elsa untuk perempuan.. ultraman untuk lelaki..

iya lah tu ikhlas.. suka hati lah.



bergambar dengan kawan-kawan.. muka blur haaa haaa


nampak tak siapa yang menyebuk kat situ??? time dia takde pun adik sibuk-sibuk nak bergambar.

time ilyas nie ibu sempatlah buat sikit goodies. masa kakak ari tu tak dan. sibuk sangat.

ala adalah coklat ngan kek. Sedekah buat anak-anak di taska.






key chain yang ibu buat sendiri.. comel tak?

Happy 4rd Birthday Nur Ikhlas

Assalammualaikum.

N3 terlambat lagi... huu huu

Jom layan gambar je ye..

kredit pada Taska Mamamia untuk gambar-gambar di bawah :P





tahun nie kita layan Frozen pulak.. 

Kek elsa nie si kakak lah yang demand.. sejak dah besar nie ada je request dari dia.

ibu layan kan aje selagi termampu. Nak buat tak dapatlah. so kek nie pun oder je.. haaa haa

Selamat Hari Lahir Nur Ikhlas!!!

Ibu doakan Ikhlas menjadi anak yang Solehah.. anak yang baik.. selalu di rahmati dan di lindungi Allah. Amin

Friday, March 13, 2015

Taska Mamamia : Baju Uniform Baru!!!

Assalammualaikum.

Alhamdullilah bermula awal tahun 2015, ilyas dah di letakkan di bahagian Toodles. 

Di Taska Mamamia nie, bahagian Toodles dan Pre-Scholl akan memakai baju uniform pada awal pagi bagi sesi pembelajaran.

Tak sabar nak tengok ilyas pakai baju uniform. Mesti comel kan.. huu huuu

So awal Mac hari tu baju uniform pun sampai.. 

taaaaadaaaaaa!!!

Baju untuk setiap hari Isnin dan Rabu

Gambar nie di ambil pada hari isnin. so muka masing-masing nampak  moody.. Moday blues bak kata orang.. 

Nur Ikhlas suka betul dengan skirt tu. Dok berpusing-pusing konon-konon feeling ala-ala princess.

Sila abaikan latar belakang yang berselerak tu ek.


Baju untuk setiap hari Selasa dan Khamis

Makin comel pulak model-model ibu nie!!! haaa haaa

Hari jumaat kena pakai baju kurung/baju melayu tapi ibu masih belum berkesempatan nak jahit lagi... 

Aduhhh sibuk sangat sekarang. Insya Allah ibu akan cuba sedaya upaya siapkannya. ok

bye.

Thursday, February 26, 2015

OK ke? Air Purifier + Water Purifier Coway

Assalammualaikum...

Alhamdullilah.. Jumpa lagi kita ye...

Kami anak beranak nie dari awal tahun asyik memanjang sakit je. lepas sorang-sorang tak sihat.

Paling membimbangkan bila Ilyas demam hampir seminggu. Memang betul-betul menguji hati dan air mata ibu.

Demam dia tak kebah-kebah. Taknak minum.. taknak makan.. badan susut sangat. Dengan nafas berbunyi. dua tiga kali bawa jumpa doktor amik gas. tapi still begitu. sehingga sampai satu peringkat bibir dia berdarah-darah akibat terlalu kering.

Punyalah payah ibu nak bagi dia makan ubat. demam macam tu pun tapi tenaga dia melawan masih kalah ibu.

Kurus kan.... :(
bibir berdarah

Alhamdullilah. Sekarang dia dah semakin sihat. Berat badan pun dah naik. Ibu memang bersyukur sangat-sangat bila tengok Ilyas makin ceria dan aktif.

tapi yang tak tahannya.. lepas sembuh nie mulut dia nak membebel 24 jam. Ada je benda dia nak cakap. siap boleh nyanyi.. menari.. jerit-jerit... buat kakak ikhlas nagis... Ibu layankan aje. Janji dia sihat sentiasa.

Dengan cuaca yang tidak menentu. Dengan air di putrajaya yang semakin berkarat. kami sekeluarga berbincang tentang langkah-langkah pencegahan optimum. cehhwahhhh

Rentetan daripada itu, setelah berfikir agak lama akhirnya kata putus pun di buat. ayat skema hee.. hee

Bila dah buat survey, inilah hasilnya...




Kami buat Monthly Rental je.. sebab malas nak fikir pasal maintenance dia. tau-tau nanti dia call je nak buat maintenance..  wahhhhh haaa haaa .. so far pakai... ok lah. 

bab air yang best tu sebab ibu tak perlu susah payah bangun masak air nak buat susu.. pemalas kan... sebab selain ada air panas.. air sejuk.. dan air suhu bilik.. ada tambahan air suam-suam kuku.. sesuai untuk buat susu anak. Malam-malam bila tengah lalok tu tak perlu risau kalau air susu terlalu panas. Iya lah kan.. orang tengah mamai kadang-kadang tak sedar terbubuh air panas banyak. kang tak pasal-pasal...

yang air purifier tu pulak amik sebab rumah memang berdebu. duduk tingkat 12 kiri kanan depan belakang takde penghadang ... sedap pulak angin sepoi-sepoi bahasa masuk memang bermaharajalelalah habuk bertandang. Selsema je kami anak beranak. ibu memang tak larat nak mop hari-hari de... dengan badan yang semakin mengembang nie nak pegang penyapu pun dah tak larat ini kan pulak nak mengemop.

Ada juga tujuan lain kami sewa benda nie. Nak mengangkut ke hulu ke hilir bila balik umah mak mertua ngan umah mak. Iyalah.. sebulan balik sekali. bilik tak berpenunggu.. habuknya... memang tak leh nak cakap dah. asal balik je bersin.. mulalah si kakak ngan adik naik panas nak demam.

So bila kekanda beta kata kita sewa je Air Purifier dan Water Purifier Coway. ibu on je.. janji budget perbelanjaan bulanan tak lari sangat.

sapa-sapa yang berminat dengan benda nie.. bolehlah survey tengok dalam laman web dia.. kalo nak contac no boleh lah PM kita ye.. dah macam agen pulak rasanya.. huu huu.. oppsss kita bukan agen tau. just bagi tahu benda yang baik untuk dikongsi.

Ok selamat ber 'COWAY'

Wednesday, January 14, 2015

2015 : Selamat Tahun Baru

Assalammualaikum...

wahhhh.. menyepi lagi ye kita.. sibuk sesangat agaknya.. heee heee.. maklumlah hujung tahun.

tup..tup.. dah masuk tahun baru.

rindu tak kat budak berdua nie?


Dah semakin membesar.. makin panjang akal...

Alhamdullilah.. 

Allah menganugerahkan mereka dengan kesihatan yang baik sepanjang tahun 2014. Insya Allah.. 



heroin nie semakin becok mulutnya.. 
terlalu banyak soalan yang diutarakan pada ibu sampai ibu pening kepala nak menjawab. 

Dah boleh diharapkan untuk jaga adik bila ibu sibuk.. 
lebih-lebih lagi dengan keadaan ibu sekarang yang tak berapa nak sihat.


hero yang banyak cekadak.. manja.. yang selalu buli kakak.

tak lut dengan suara petir ibunya..

wahhhhh.. 10 kali ganda menguji kesabaran ibu..

kejenya asyik tersengih je.. kena marah sengih.. nak buat nakal sengih..

tang nak susu je dah pandai hentak kaki..

ish... ish...

apa-apa pun...

ibu akan terus berdoa agar anak-anak ibu nie sentiasa sihat ... menjadi anak yang soleh dan solehah.. dijauhi segala bala.. kuat imannya dan sentiasa dirahmati serta dilindungi Allah.

Amin