Wednesday, March 29, 2017

Tempat berteduh - Fasa 1

Assalammualaikum..

Alhamdulliah.. bersyukur kepada Allah kerana segala yang rancang berjalan dengan lancar.

Akhirnya selepas menimbang dari pelbagai sudut.. kami memilih Syarikat ZYQ Engineering untuk membina rumah kami.

Lawatan ke opis ZYQ Engineering

bincang... kira-kira..

8 Mac 2017.

kami serbu opis dia.. haa haaa.. bincang tak sampai 30 minit sebab cik abang memang dah buat research berbulan-bulan. So sampai tu memang terus tuju apa yang kami mahu.

Settle bayaran deposit. so next step kita kasi bersih itu tanah..


12 Mac 2017

untuk bersihkan tanah, kita upah orang tolong bersihkan tanah. kalau nak buat sendiri memang tak lah.. mau setahun tak settle. huu huu

dah bersihkan tanah baru kita tambak.. hampir 20 lori tanah jugak lah.. seram kita time nak bayar.. gigil je tangan time serahkan duit. macam air lalu je.. sekejap ada pastu dah takde.. 



Budak menyibuk ajer

Pantang kita amik gambar.. posing je lebih
jeng.. jeng...

macam nie lah rupanya bila dah ditambak.


kenapa nak di tambak? supaya rumah tu tak rendah sangat dari jalan so tak delah air masuk bila hujan dan juga supaya tanah jadi rata.

so sekarang kita tunggu sampai tanah tu dah cantik dan boleh pacak tiang.

nanti kita sambung fasa 2 ek.

bye

Friday, March 24, 2017

untuk melupakan?

8.24 am

untuk memaafkan mudah.. untuk melupakan? tapi mimpi malam tadi buatkn saya terfikir.. adakah dia dalam kesakitan atau adakah saya benar2 telah redha memaafkan dia?

saya sayangkan dia. tapi saya benci keadaan dia. pemikiran dia.. kehidupan dia.. apa yang dia dah buat.

walauapa pun dia masih yang terpenting dalam hidup saya.

redha.. Insya Allah saya akan usahakan. tapi tak janji.

Friday, March 10, 2017

お願いします

1.21am

愛 の ない 人生 なんて そんな の 生きる 自信 ない

ゆめ の ない 人生 なんて そんな の 想像 し たく ない

それは大丈夫だと言ってください

すべてがうまくいくと言ってください

Thursday, February 23, 2017

Mata Hati

6.03 pm

Please... kita kalau bercakap memang tak akan tengok mata orang lah..

takut pada renungan mata. lagi-lagi kalu orang tu tengah mengayat. haa haa

Lepas meeting mesti Bos bising sebab nampak kita macam tak fokus. mata melilau-lilau.

adeh.. tak kan nak menatap je mata dia. apa lah.

serius kita boleh kalah berdebat kalau tengok mata lawan.

petuanya.. kita tengok lah dagu dia. sure kita akan menang.

hari ini agak penat tapi tak stress. still kejar dateline untuk PTB. so kita just tarik nafas berulang kali je. tenteramkan hati dan minda.

caiyok.. caiyok deq sue!

Wednesday, February 22, 2017

Merah & Hijau.. warna kita

10.07 am

siaran di waktu pagi...

kita happy sangat pagi ini. serius happy..

even pagi tadi menitik juga air mata bila borak dengan joey.. dalam kereta dok fikir macam-macam benda nak settlekan.

alhamdullilah.. sampai opis macam biasa lepak dalam kereta untuk tarik nafas 5 minit.. buka fb then dapat status yang menyentuh hati dan terus menceriakan hati kita..


serius kita happy setelah hampir 2 minggu life macam apa tah.

thanks cik siti sebab berjaya buat kita senyum sampai ke telinga..

Tuesday, February 21, 2017

Coffee Please

3.38 pm




bulan yang sangat-sangat sibuk. rasa macam nak pecah kepala nie. nak bernafas pun semput-semput aje.

Apalah khabar kawan baik kita wak..

nak ajak duduk minum kopi sambil borak-borak..

lagi-lagi dengan cuaca macam ni.. suasana selepas hujan. mesti seronok mengamit memori.

ok.. otak nie bila taip kawan baik bukan fokus pada teman kita ye..

kita dok teringat kat maria.. rasa nak gie jumpa dia.. peluk dia kuat-kuat. then paksa dia bagi tahu yang kita nie masih kuat.

mesti touching kan kalau maria baca nie. kita nak wssp dia pun tak sempat. la nie baru dapat nafas sikit. taip sikit kat sini.

ya.. aku betul-betul rindu sangat dengan ko ni. dah tahap kronik ni.

jom teman aku minum kopi. ada cerita panas...

Monday, February 20, 2017

Rahsia

6.07 pm

susah bila kita jadi tempat menyimpan rahsia.

susah bila kita dah tahu sesuatu rahsia.. kita akan terus selongkar dan selongkar lagi.

susah bila tiba masanya kita rasa macam kita nie sibuk-sibuk pulak.

susah bila hati tak tenteram. di hati kata simpan di mulut ingin beritahu.

susah bila melibatkan orang di sekeliling kita.

kita buntu awak.. kesian.. simpati.. dalam masa yang sama kita tak nak dia dalam teka teki.

kita nak bantu dengan bagi sokongan pada dia. tapi kita risau kalau niat ini di salah tafsir.

susah awak.. susah menjadi seorang kawan..

update

7.51 pm

alhamdullilah.. bila jumpa orang yang boleh berkongsi dan bagi pendapat... rasa macam segalanya di permudahkan.

yup susah untuk menjadi seorang kawan yang baik. tapi sekurang-kurangnya berkongsi rasa dan kesakitan itu boleh membina ukhwah yang sejati.

terima kasih kawan yang banyak membantu dan memberi nasihat. mengenali kamu dari mula kita tahu kamu orang yang boleh diharapkan.

kamu tahu siapa kamu yang kita maksudkan..

syyyyyssssss...

Friday, February 10, 2017

Nak Kurus Plzzz

3.13 am

waaa waaa waaa.. pagi-pagi dah stress. dok tengok gambar lama-lama hati kita nie jadi sakit wak.. kurusnya kita.. sekarang nie macam di pam-pam..

Semalam timbang berat kita dah 41kg.. ok nagis tengok penimbang tu. sebelum ni berat kita boleh cecah 33kg tau.. benci!

kita tak nak jadi macam penguin.. dahlah ketot gemuk lak tu.. jalan tergedek-gedek. tak mauuuu

ada yang berdarah hidung baca statement kita nie? hee hee.. betul kita nie ketot je.. so memang tak sesuai berat sangat. sila jangan bandingkan dengan diri awak ek.. awak tu tinggi melangit. kalau berat macam kita ni dah macam papan lapis pulak.

sila ikut BMI masing-masing key

kita belum tido lagi nie. wak.. pagi kang ada meeting. tengah sibuk siapkan slaid nie. dari malam tadi dok tengok nombor jadi pening pulak. berpinar mata kita. so rest kejap.

lapar..

mood hari nie agak swing.. ok kita nak nagis fikir bila nak habis sifat marah nie. kata dah matang. harap-harap pagi kang banyak sangat-sangat aura positif dari semua orang.. dari pokok.. dari cuaca.. dari angin.. dari cinta hati..

macam biasa pagi kang dating dengan joey sepanjang perjalanan ke opis. penyimpan moho-moho besar kita tu wak.. hee heee banyak sungguh rahsia yang joey simpan. jangan berkarat dah. sian dia huu huu

okey.. nak sambung kerja.

muahh..

Thursday, February 09, 2017

Tak kawan dah

1.48am

sekarang kalau nak bebel.. hanya boleh bebel kat blog sendiri aje.. no more luahan rasa di facebook ke.. wussap ke.. instagram ke.. mesej ke..

dah tak boleh nak percaya sangat insan-insan yang kita percayai. kena kurangkan se minima mungkin.

alkisah..

kita dah salah bercerita dengan orang yang salah. mula-mula kita jadi geram bila tahu kesilapan yang telah kita lakukan.. lama-lama bila difikir balik kita jadi malu.. rupanya ada orang lain yang tahu hal kita.. ingatkan kami berdua aje.

terus kita jadi benci.. benci pada istilah kawan.. benci pada diri sendiri.. benci pada keadaan..

ohh nape lah kita macam ni. mohon buka mata lihat permainan dunia ni.. dah kena tipu banyak kali pun tak serik-serik.

kita  kena olah balik definasi kawan.. batas.. limit.. ishh panjang kertas kerja nak kena buat ni. senang-senang jumud terus position kawan dalam kamus kita ni.

berbalik pada keadaan tadi.. malu kita ni mau makan setahun juga.. ok kita anggap ia hukuman pada kita. so kena redha lah malu setahun.

actually kita bersyukur sangat-sangat yang kita dapat tahu awal benda ni. pagi tadi dok luahkan persoalan demi persoalan kat joey aka kereta kesayangan.. (serius dh gila dok bercakap dengan kereta awal-awal pagi :p) tup-tup hari ni gak dapat jawapan untuk persoalan itu.

cantik kan perancangan Allah...

dari kita malu seumur hidup baik lah kita malu setahun je..

ni hari nie.. pagi kang cuti-cuti Malaysia boleh lah kita dok fikir apa nak buat.. langkah seterusnya nak jalan tang mana. belok kiri ka.. kanan ka..

jangan pengsan tepi jalan dah lah..

wahhh.. tiba-tiba rasa kita nie positif sungguh. tak melenting tiba-tiba.. mungkin faktor umur kot.. kita dah matang.. haaa haa..

jom lah kita tido.. mana tu kot-kot dapat mimpi indah.. kot-kot lah.. jangan jadi macam malam tadi dok mimpi orang yang dah takda.. buat sedih ja

mimpi hero malaya ka.. duit banyak ka.. melancong ka.. best sikit.. amin

Tuesday, January 31, 2017

Love is Passion

3.10 pm

teruja tengok tajuk..

Kehidupan tidak boleh di pisahkan dengan kasih sayang kan. even benci macam mana pun dengan seseorang masih terselit sedikit kasih buatnya.

yup aku masih benci pada orang yang dah rosakkan kehidupan kami sekeluarga. tapi bila kali terakhir aku berjumpa dengannya aku jadi kesian. kesian dengan kehidupan dia kini.

Aku masih benci pada orang yang telah porak perandakan hari-hari bahagia kami sekeluarga tapi bila aku ingatkan kembali aku jadi sedih dan kesian sebab dia jadi macam tu kerana gila.

Susah juga bila hidup ini dipenuhi kasih sayang. Kadang-kadang sayang sangat-sangat. bila dah sayang sangat-sangat rasa rindu membuak-buak. dan sampai satu masanya sayang dan rindu itu menjadi hambar bila cemburu menyelubungi perhubungan.

Aku akan jadi cemburu bila lihat ada insan lain yang juga turut menyayangi orang yang aku sayang. perlahan-lahan aku akan mengundurkan diri. sebab aku tak suka membahagi kasih sayang. sebab aku dah penat berebut. sebab aku benci melihat kemesraan yang sepatutnya hanya untuk aku.

Bila orang yang aku sayang separuh nyawa telah membahagikan kasih sayangnya, sejak itu aku mula benci padanya. tapi dalam masa yang sama aku masih lagi menyayangi dia. sayang sangat-sangat

Love is Passion..

Friday, January 27, 2017

Cepat letih.. cepat lupa.. pastu bertambah blur.. hmmm

12.55 am


Tah bila nak hilang tabiat kacau org tengah mlm2.. bila mlm je baru dtg idea mencurah2 nak bercerita.. mcm pelik je.. ramah mesra dalam tulisan tapi bila jumpa xtau nak ckp apa.. nak reaksi mcm mana.. sbb tu ada je org yg tak suka.. byk sgt simpan rahsia sampai tak terluah.


Malam ni macam nak bagi kata-kata motivasi pada diri sendiri. Tapi seharian tidak bermotivasi macam mana? Mengadap laporan pelaburan yang kena siapkan sebelum bulan mac. Pening kepala kita wak nak settlekan setahun punya kerja. Itu lah siapa suruh tangguh-tangguh. Kan dah kena..



Kita memang lupa sangat nak wish birthday Ikhlas pagi tadi. Selalu tiap tahun pagi-pagi dia bangun kita akan wish, peluk dan cium dia. Serius tahun nie memang lupa langsung. Dahlah pagi tadi nur ikhlas kena marah.. teruknya kita nie..

So Ingatkan petang tadi nak belikan Nur Ikhlas kek. Konon-konon nak buat potong-potong kek lah. Sekali tu hujan lebat selebat-lebatnya. Dengan petir… guruh.. kita jadi seram. So takdelah kita singgah kedai kek.

Nak jemput Nur Ikhlas dari rumah mak longnya kita risau sangat. Risau dia kecewa sebab tengahari tu kita dah janji dengan dia. Alhamdullilah dia ok jer. Then dia siap cakap tak pe ibu esok pun boleh. Hati kita macam rasa ok dah tapi sayu bila dengar dia cakap macam tu.

Adakah factor usia buatkan kita semakin pelupa? Baru umur 35 tahun dah macam apa jer.
Cepat letih.. cepat lupa.. pastu bertambah blur.. hmmm

Thursday, January 26, 2017

Happy Birthday Nur Ikhlas - 6 Tahun



1.38 pm

serius.. rindu sangat dengan budak nie. Hari ini birthday Nur Ikhlas yang ke 6 tahun.. Cepat sangat budak nie membesar. dah makin cantik dan bijak. alhamdullilah

semalam dengan rasminya satu gigi depan nur ikhlas telah di cabut. hee hee rogak dah anak ibu.





semalam juga first time bawak nur ikhlas pergi cuci rambut kat saloon.

Dah besar sikit nie ada lah ibu geng nak buat hal-hal perempuan kan...

sayang Nur Ikhlas ketat-ketat... muaahhh

happy birthday sayang!

Monday, January 23, 2017

2NE1 - Goodbye

[CL] Look
We gotta talk...
It's just... Something just gotta get out of my chest, I...
Hmmnnn...Bye Baby
Hmmnnn no...
Oh oh oh oh oh... Oh oh oh oh oh...

[CL] Baby come here and sit down, let's talk
I got a lot to say so I guess I'll start by
Saying that I love you,
But you know, this thing ain't been
No walk in the park for us
I swear it'll only take a minute
You'll understand when I finish, yeah
And I don't wanna see you cry
But I don't wanna be the one to tell you a lie so

[Dara] How do you let it go? When you,
You just don't know? What's on,
The other side of the door
When you're walking out, talk about it
Everything I tried to remember to say
Just went out my head
So I'ma do the best I can to get you to understand
Cuz I know!

[CL] There's never a right time to say goodbye
But I gotta make the first move
'Cause if I don't you gonna start hating me
Cause I really don't feel the way I once felt about you
Boy it's not you, it's me
I gotta gotta figure out what I need
There's never a right time to say goodbye
But we know that we gotta go
Our separate ways
And I know it's hard but I gotta do it,
And it's killing me
Cause there's never a right time
Right time to say goodbye

[Bom] But I know your heart is breaking
And a thousand times I
(Found myself asking, "Why? Why?")
Why am I taking so long to say this?
But trust me, boy I never
Meant to crush your world
And I never
Thought I would see the day we'd grow apart
And I wanna know

[Minzy] How do you let it go? When you,
You just don't know? What's on,
The other side of the door
When you're walking out, talk about it
Boy I hope you understand
What I'm tryna say.
We just can't go on
Pretending that we get along
How you not gonna see it? Oh...

[CL] There's never a right time to say goodbye
But I gotta make the first move
'Cause if I don't you gonna start hating me
Cause I really don't feel the way I once felt about you
Boy it's not you it's me.
I gotta gotta figure out what I need
There's never a right time to say goodbye
But we know that we gotta go
Our separate ways
And I know it's hard but I gotta do it,
And it's killing me
Cause there's never a right time
Right time to say goodbye

[Bom] Listen to your heart
Boy you know,
We should be apart, baby I
I just can't do it
I, I just can't do it
Listen to your heart
Boy you know,
We should be apart, baby I
I just can't do it
And sometimes it makes me wanna cry

[Dara] Ooh, ooh, ooh, ooh, ooh, ooh, ooh [2x]
[Bom] Boy, do you hear me crying?
[Dara] Ooh, ooh, ooh, ooh, ooh, ooh, ooh [2x]

[CL] There's never a right time to say goodbye
But I gotta make the first move
'Cause if I don't you gonna start hating me
Cause I really don't feel the way I once felt about you
Boy it's not you it's me.
I gotta gotta figure out what I need
There's never a right time to say goodbye
But we know that we gotta go
Our separate ways
And I know it's hard but I gotta do it,
And it's killing me
Cause there's never a right time
Right time to say goodbye

[CL/All] There's never a right time to say goodbye
But I gotta make the first move
'Cause if I don't you gonna start hating me
Cause I really don't feel the way I once felt about you
Boy it's not you it's me.
I gotta gotta figure out what I need
There's never a right time to say goodbye
But we know that we gotta go
Our separate ways
And I know it's hard but I gotta do it,
It's killing me
Cause there's never a right time
Right time to say

Sunday, January 22, 2017

INILAH YANG AKAN TERJADI JIKA ANDA MINUM AIR KELAPA SELAMA 7 HARI

Banyak orang mendakwa bahawa air kelapa memiliki kesan magik pada kesihatan kita. Anda mungkin pernah mendengar perihal minyak kelapa serta sebagian faedahnya.

Tetapi sempatkah anda minum air kelapa selama 7 hari berturut-turut? 

Air kelapa akan sangat baik untuk kesihatan badan bila diminum secara teratur, dan anda akan dapat merasakan khasiatnya.

Ajaibnya, air kelapa serta plasma darah dalam aliran darah manusia mempunyai susunan yang serupa. Hal ini dibuktikan dengan penggunaan air kelapa sebagai pengganti darah semasa zaman perang dahulu, serta dengan cara ini banyak nyawa manusia dapat diselamatkan.

Hari ini air kelapa digunakan di seluruh dunia, serta boleh dijumpai di pasar di sekitar anda.
Mungkin saja rasa airnya tidak lagi segar, namun daya detoksifikasi serta faedah kesihatan yang lain dari air kelapa sangatlah tidak diragukan lagi.

Apa yang terjadi saat Anda minum air kelapa dalam 7 Hari?

Diambil dari website www.healthyfoodteam.com,


sumber gambar : google


air kelapa boleh menguatkan sistem kekebalan tubuh anda serta menyingkirkan bakteria yang mengakibatkan jangkitan saluran kencing, gonorea, penyakit gusi serta virus yang mengakibatkan selsema, infeksi penyakit serta tifus.

Air kelapa boleh meningkatkan daya serta pengeluaran kelenjar hormon tiroid.

Air kelapa juga bertindak sebagai diuretik semulajadi serta sangat membantu untuk orang yang mempunyai penyakit ginjal. Ini bakal menolong bersihkan saluran kencing serta saluran pundi kencing. Bermanfaat menyingkirkan toksin serta menolong memecah batu ginjal.

Air kelapa memiliki kandungan jumlah serat yang tinggi, hingga sangat baik untuk pencernaan.

Meminum air kelapa dengan teratur bakal menolong mengawal asid dalam perut.

Kerana air kelapa rendah lemak, Anda boleh meminumnya dalam jumlah banyak.

Air kelapa bakal mengurangi nafsu makan anda kerana sesudah meminumnya anda bakal terasa kenyang, jadi secara tidak langsung menolong menurunkan berat badan.

Cuba basahkan kapas atau kain dengan air kelapa serta letakkan pada kulit yang mempunyai jerawat, kulit berminyak atau kering.

Air kelapa bakal membuat kulit lebih bersih serta segar, serta pori-pori akan terbuka.

Campur air kelapa dengan minyak zaitun untuk membersihkan pencernaan serta menyingkirkan parasit usus.

Para pakar mendakwa bahawa air kelapa juga membantu menangani sebagian permasalahan kesihatan sepanjang kehamilan.

Dengan cuma satu cawan air kelapa anda bakal menyeimbangkan elektrolit, hingga anda akan terlepas dari hipertensi atau di kenal juga sebagai tekanan darah tinggi.

Saat orang terlampau banyak minum (mabuk) sepanjang malam, mereka kerap alami sakit kepala pada pagi hari. Minumlah air kelapa untuk menyingkirkan sakit kepala serta mengganti cairan yang hilang dalam tubuh dan menangani penyakit yang disebabkan dari mabuk.

Bila anda mahu kulit anda cerah serta terlindungi selama seharian, minumlah satu gelas air kelapa.

Bila anda kehilangan terlampau banyak tenaga dengan kegiatan fizikal yang meletihkan, anda boleh memulihkan tenaga anda dengan air kelapa. Air kelapa bakal memberikannya impak positif pada setiap bahagian badan anda yang letih.

Air kelapa merupakan anti oksidan, sehingga dapat membantu sistem kekebalan tubuh yang kuat, meningkatkan tenaga, perlindungan dari bakteria serta infeksi, penurunan berat tubuh serta banyak faedah yang lain.

Thursday, January 19, 2017

Love this moment!!

5.45 pm

life is short.. kan.. kita hidup ni cuma untuk 3 saat sahaja..

untuk 3 saat tu lah kami nak grab sebanyak mungkin peluang. ini bercakap mengenai kehidupan ok..

hari ini.. semuanya berjalan lancar. Alhamdullilah. tak berapa stress dan semuanya agak teratur.

Hujan kat luar tu.. sejuk sangat. mata pun minta untuk berehat.. alangkah seronoknya dapat tidur dengan lena. Enam tahun dah tak dapat tidur dengan betul :p

Pagi tadi masa memandu tiba-tiba teringat.. tahun ini dah 36 tahun.. tapi perangai macam budak-budak. still tak matang lagi. bila lagi lah kami ni nak matang. lagi 4 tahun nak masuk 40 siri.. seram pulak rasanya.

tertanya juga dalam 3 saat tu apa pencapaian yang dah kami buat? yup.. banyak.. terlalu banyak rezeki yang Allah berikan selama 36 tahun ni. tak terdaya nak membalasnya. Alhamdullilah masih sihat dan waras.

so untuk next 36 tahun.. Insya Allah.. apa yang akan kami lakukan? Hope sesuatu yang sangat-sangat baik dan berguna. amin

Hujan masih membasahi bumi.. kami suka sangat saat ini.. nyaman dan tenang.. bila lagi lah nak setenang hari ini..


walau selebat mana pun hujan.. matahari pasti akan muncul kembali..

Wednesday, January 11, 2017

Nur Ikhlas kena gegata

10.54pm

Start pagi tadi ada dua macam kesan gigitan nyamuk pada muka Nur Ikhlas. bila ibu tanya dia kata kena gigit nyamuk. So ibu pun takde lah nak periksa sangat sebab pagi-pagi kan.. mungkin ada nyamuk merayap masuk dalam rumah dan ibu tak perasan.

Tiba-tiba tengah hari abahnya bagai tahu Nur Ikhlas kena gegata.. habis satu badan..

aduh.. ibu jadi kusut.. dari mana pulak Nur Ikhlas dapat gegata tu.. dia makan apa semalam.. ke tilam tu ada hama?

Pening dah ibu. Lepas satu..satu.. dugaan betul sekarang ni. Ibu cuba google macam mana nak atasi dan ubatkan Nur Ikhlas. So ini yang ibu dapat dari blog Dr Hassan Medical

Punca utamanya boleh disebabkan oleh alahan dan bukan alahan. Dan bahan kimia disebalik kejadian ini adalah histamine yang dihasilkan oleh badan kita. Bahan ini akan menyebabkan salur darah mengembang dan pembengkakan tisu disekeliling tempat tersebut. Bahan ini juga yang akan menyebabkan kegatalan.

Simptom-simptom
1) Kulit membengkak, merah, pelbagai saiz dan bentuk.
2) Gatal dan kadang-kadang sakit.
3) Dermatographism. Kulit akan membengkak jika digaru.
4) Biasanya bengkak akan surut dalam masa 24 jam, tetapi akan berlaku pada bahagian badan yang lain.

Punca-punca atau penyebab

1) Makanan
2) Ubat
3) Sentuhan kepada allergen
4)Sengatan
5) Bisa binatang
6) Radiocontrast
7) Jangkitan
8) Sejuk
9) Tekanan pada bahagian badan
10) Cahaya matahari

Rawatan

1) Elakkan agen alahan tersebut. Jika anda alah pada sebarang makanan, jauhi makanan tersebut. Jika alah pada sejuk, getah, rantai daripada emas atau perak, elakkan daripada memakai barangan tersebut.

2) Antihistamine seperti piriton, cetirizine, loratadine ataupun steroid seperti prednisolone.



So ibu kena tabah dalam merawat Nur Ikhlas. kena bawak gie klinik untuk dapatkan pandangan doktor. Doakan Nur Ikhlas cepat sembuh. Insya Allah. Amin

Personal diaries

12.45 pm

Kadang-kadang blog nie bukan sahaja tempat bercerita... tapi juga tempat untuk meluah perasaan. Ada cerita yang di up kan dan  ada cerita yang sengaja di hide kan. Malu kalau ada orang baca luahan perasaan merapu kita..

tapi ada ke orang baca blog nie? Tak popular pun kan. Banyak yang merepek dan tak menarik.



Dah lama tak bermain kata-kata.. nak kena asah balik bagi tajam. mampu kah?

Sejak sebulan mula membaca novel, hati kembali membuak-buak untuk bermadah. Rindunya keadaan itu.

Hidup mesti gambel kan. Nak bagi semua orang baca apa yang kita tulis supaya dapat merasakan bahawa kita tak keseorangan dan kesepian.





2017 berusaha untuk melangkah maju dengan lebih bergaya dan cuba untuk mencipta memori yang indah-indah belaka.

cuba untuk mencari keceriaan di hati dan nak elak dari kemurungan. Insya Allah.

nak buat balik hobi yang mencabar dengan lebih kerap supaya dapat memotivasikan diri.



motivasi untuk awal tahun selepas berhadapan dengan isu-isu yang mencabar minda dan fizikal di tahun lalu.

Semoga semuanya dipermudahkan. amin

Nur Ikhlas 6 Tahun

Happiness is not something you postpone for the future; it is something you design for the present 
- Jim Rohn

05 Januari 2017 - org lain dh masuk 3 hari bersekolah... kakak ikhlas baru first day kat tadika baru.

6 tahun, kami pindahkan Nur Ikhlas ke sekolah Tadika An-Nur. memandangkan kebanyakkan masa kami tak berapa nak sempat nak ajar  Nur Ikhlas bab agama so ini salah satu iniseatif kami untuk bagi basic agama pada dia. 

Ibu pun tak berapa berilmu so marilah kita belajar bersama-sama. Insya Allah



ibu doa segala ilmu yang kakak belajar akan kakak manafaatkan dengan baik. 


ibu dgn abah tak kaya nak bagi kakak emas belian... 
hanya dpt sediakan keperluan seadanya untuk kakak cari ilmu untuk kakak bina kehidupan yang gemilang. 

ibu sayang kakak.