Khamis, 29 Februari 2024

Kad Touch n Go (TNG) Expired? Macam mana nak dapat refund!

 Kemudahan itu indah

-aku-

....................................................................................................................................


Aku ni kalau benda penting yang kena bawa ke hulu ke hilir macam tak sah je kalau hanya ada satu. Contohnya kad touch n go. Kat aku je ada 3 kad touch n go.


Satu untuk letak kat dalam kereta. Sebab seharian pergi kerja memang aku guna laluan tol. 


Satu kad memang ada dalam dompet. Ni pula kalau tiba-tiba perlu guna. Bila aku tergerak hati nak naik train atau bila gie mana-mana dengan kawan naik kereta dia, time parking aku hulur lah kad ni.


Satu lagi ada dalam kereta juga. Buat spare, mana tau kad lagi satu missing in action.


Nak dijadikan cerita.. minggu kemarin aku balik kampung. Bila aku balik kampung aku akan guna kereta Alza abah. Balik kampung kan penuh barang. astu tak kan nak guna TnG abah. So abang korang amik lah TNG yang ada dalam kereta kami tu.


Selalu ye.. selalu lepas pulangkan kereta kat abah mesti TNG to dia letak balik dalam kereta untuk aku pergi kerja keesoakan hari nya. Tapi nak dijadikan cerita. nak dijadikan bahan pergaduhan. dia lupa ok.


Aku perasan pula bila lagi sikit nak sampai tol bukit raja tu. Adoi kelam kabut aku cari. Tak de.. Batang untuk touch tu pun takde. Sah tertinggal.


So aku capailah kad lagi satu yang ada kat dalam kereta tu. Tak boleh punch pula 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️


Aku tarik pula TNG yang ada dalam wallet. Alhamdullilah berjaya.


Sampai office aku pun buka lah portal TNG. haaa amik kau.. rupanya kad yang satu tu dah expired. Bulan satu expired nya. aduhhhh mana aku tahu. sebab lama juga tak pakai sejak aku guna TNG baru yang ada NFC tu.


so duit tu macam mana. Aku try google cara nak dapatkan balik duit tu. sayang wei kalau burn gitu je. Ok rupanya boleh minta refund melalui portal dia. Tak perlu lah nak ke kaunter TNG nun di Jalan Kerinchi tu.


So first step, yang penting korang kena register di Portal TNG. Pastu korang daftar lah kad TNG korang. Macam mana nak daftar? senang je korang kena tahu no siri kad tu. Kalau no tu dah agak-agak hilang korang terpaksalah topup kat kaunter dan minta resit. Nanti kat resit tu ada no 'Mfg No' key in lah no tu.


gedget81
ini rupa portalnya


So bila nak minta refund, korang pergi belah kiri tu kan nampak 'Refunds' korang klik kat situ. Akan keluar 2 medan.. 'Refund Request' dengan 'Refund History'. So klik yang 'refund request'

gedget81
korang tengok aku ada 3 kad yang tidak aktif sebab dah expired.


Kat dalam ni juga korang boleh tengok tarikh expired kad kita. Kad Touch n Go ni valid 10 tahun je ye. takdenya dia nak renew bagai. Tapi kalau IC kena lah renew IC di JPN dan pastikan bagitahu yang nak transfer duit TnG ke dalam IC baru.

Tapi sebab kan leceh, aku minta juga refund yang dalam IC tu. guna kad dia je senang.

gedget81


Bila dah klik 'refund request' tu korang pilih lah mana kad yang nak. macam aku aku pilih yang tak aktif dan ada baki. Sebabnya kita pilih lah 'expired card'.

Kemudian pilih nak dia transfer duit kat mana. Korang isi lah apa yang patut macam nombor akaun dan lain-lain yang dia suruh isi.

Last kali tekan butang hantar. Selesai





Kalau kita nak tengok permohonan kita tu dah sampai mana kita klik lah 'refund history'

Masa N3 ni ditulis aku dah terima dah duitnya. So aku mohon pada 19 Februari 2024 dan duit tu masuk dalam akaun akaun aku pada 20 Februari 2024. Cepatkan.

Aku pun dah order TnG yang baru kat dalam portal ni juga untuk ganti yang dh luput ni. Beli yang NFC mudah. Senang nak topup. Aku kan suka kesenangan aka MALAS.


Kad baru ni dah selamat aku pakai masa bayar parking kat Citta Mall ari tu. yeyeye

Salam Maal Hijrah 1446H