Hari ni betul-betul takde mood

Nak menagis tapi takde bahu untuk disandarkan.

Susahnya menjaga hati orang

Tanggungjawab lelaki : anak vs suami

               Kaum lelaki itu adalah pemimpin dan pengawal yang bertanggungjawab terhadap kaum perempuan, oleh kerana Allah telah melebihkan orang-orang lelaki (dengan beberapa keistimewaan) atas orang-orang perempuan, dan juga kerana orang-orang lelaki telah membelanjakan (memberi nafkah) sebahagian dari harta mereka. Maka perempuan-perempuan yang soleh itu ialah yang taat (kepada Allah dan suaminya), dan yang memelihara (kehormatan dirinya dan apa jua yang wajib dipelihara) ketika suami tidak hadir bersama, dengan pemuliharaan Allah dan pertolonganNya. Dan perempuan-perempuan yang kamu bimbang melakukan perbuatan derhaka (nusyuz) hendaklah kamu menasihati mereka, dan (jika mereka berdegil) pulaukanlah mereka di tempat tidur, dan (kalau juga mereka masih degil) pukulah mereka (dengan pukulan ringan yang bertujuan mengajarnya). Kemudian jika mereka taat kepada kamu, maka janganlah kamu mencari-cari jalan untuk menyusahkan mereka. Sesungguhnya Allah Maha Tinggi, lagi Maha Besar.
(An-Nisaa' 4:34)


...................................................................................................................................................

Cuti empat hari sempena Hari Keputeraan Yang DiPertuan Agung dan Awal Muharam. Tak banyak aktiviti yang dilakukan. Sabtu duduk rumah, Ahad dan Isnin balik Rembau, Selasa di rumah semula.

Cumanya hari ahad on the way balik rumah mak, singgah Wet World Pedas sebab dah janji dengan si kakak nak bawa pergi berenang.

Hasilnya.. semua kulit kami terbakar plus dahi aku berdarah berlanggar dengan gelongsor :P

Program untuk hari selasa cuma nak santai-santai di rumah sambil membersihkan halaman rumah yang dah penuh dengan barang-barang sampah kontraktor yang tengah buat pagar rumah kami.

dan petang niatnya nak singgah rumah mak dan terus bersiar-siar di Tanjung Harapan

Tengah siap-siapkan anak, husband dapat call dari aroy. minta bawa abah pergi hospital sebab sakit perut.

so bergegaslah husband. cancel lah semua perancangan kami petang itu. Tak kisahlah sebab perancangan itu pun last minit.

Nak di jadikan cerita, rupanya abah dah sakit dari pagi. Menunggu anak bongsunya bawa ke hospital. Tunggu punya tunggu kerja anaknya masih belum selesai. Itu yang dia call husband minta hantarkan.

Actually sebenarnya boleh je call husband aku pagi tu sebab kami memang ada je di rumah. Kata adiknya tak tahu yang kami dah balik dari Rembau. Aikk.. rasanya petang isnin tu abah datang rumah dan tahu kami dah balik. Jadinya bukan salah husband aku lah kan. 

Tapi aku pula yang terlebih terasa. Sebabnya aku taknak lah keluarga belah sana membayangkan macam aku meng 'control' suami. 10 tahun berkahwin tak pernah sekali pun aku sekat suami untuk berbakti pada ibu bapa dia.

tapi entahlah. cara cakap adik dia macam kami tak ambil endah hal keluarga sana. Sedangkan setiap petang selepas balik kerja aku sekeluarga akan singgah dulu rumah keluarga husband.

Selalu aku tanya husband dia ada hulur pada ibubapa dia ke tidak.

itu lah.. kadang-kadang macam aku yang lebih-lebih sebab tak nak benda-benda macam ni terjadilah tapi still jadi juga.

Aku seorang anak dan aku mempunyai anak. Aku nak berikan yang terbaik buat ibubapa dan aku juga mahukan yang terbaik daripada anak. Jadi aku tahu yang aku tak boleh mementingkan diri sendiri. Husband aku juga seorang anak dan pastinya dia juga nak berbakti pada orang tuanya.

bila macam ini aku macam agak terluka. Serius.. Aku tak pernah terdetik pun nak control husband. Terpulanglah lah pada husband aku ... Berapa banyak yang dia hulur dan apa yang dilakukan. aku tak pernah tanya sebab itu hak dan tanggungjawab dia sebagai seorang anak. Selagi tanggungjawab dia pada aku dan anak-anak tidak terabai.

But please lah ipar duai.. kalau boleh janganlah hanya menunding jari kepada orang lain. Bukan kau sorang yang kerja.. Bukan kau sorang yang cari rezeki bersengakang mata. Kadang-kadang ada bahagian susah orang yang kau tidak nampak. Macam mana struggle nya kami mengikat perut untuk memenuhi semua keperluan kehidupan. Jadi kalau sama-sama menjaga dan memelihara kedua orang tua kan bagus. Berganding bahu tidak salahkan.

Scuba 2018 - Kampung Tekek, Pulau Tioman


  
You can't cross the sea merely by standing and staring at the water.

1861-1941


30.08.2018 / 2130

Scuba time.. yeyeyeye!!!

Plan asal macam ramai je yang nak pergi. Last-last just tinggal berapa kerat je. Sebab dah gigil-gigil hati ni nak terjun laut so kita continue je plan ni sampai jadi.

Berempat menaiki ezora menuju Jeti Tanjung Gemok. 80% tidur dalam kereta sebab tahu co pilot sangat bagus menjadi peneman pilot.

Kelaparan yang amat. Tengahari dekat opis dan makan meggi je. itu pun separuh :P

Singgah makan di R&R seremban sebab jalan agak jem. Sempat lah tengok bunga api kat R&R tu. Serius...giler laju pilot bawa kereta. Pukul 0500 dah sampai.

Pilot? Tu yang baju biru. Sila mark dia sebagai pemandu laju tegar. haaa haaa

Setahun plan dari seramai-ramai dalan group.. Akhirnya tinggal 4 kerat je
tapi kan. tak lah laju sangat. sebab jalan gelap dan sunyi mungkin aku je yang terasa laju sedangkan bila tengok meter baru 70-80 km/j. Ampun bos kita kutuk dalam ni :P



Kali ni kita tak menginap di Salang. Untuk mencuba yang baru kami pergi Kampung Tekek je. Dive Center  kami ambil Abect Aqua Dive Center

Kos? sebab yang datangnya 4 kerat je so kos kali ni hampir RM670. Lengkap makan dan penginapan termasuk 3 dive. Kaya mak nyah... hobi mak ni mahal.. haa haa Tapi kalau dapat buat group ramai kos tu akan lebih murah. Takpe.. takpe.. lain kali kita plan untuk next trip okey!


31.08.2018 / 0800

Pagi yang indah dan tenang. Sesuai untuk guling-guling atas pasir!

Disebabkan dah setahun tak dive so macam biasa kena buat refresher dulu.

Why kena buat refresher? Actually.. Salah satu soalan perlu ditanya semasa datang untuk dive ialah "Bila last anda dive?"

So kalau jawapannya lebih 6 bulan.. setahun.. atau dah lama tak dive, dive center akan cadangkan kita buat refresher.

Refresher tak susah mana pun. Ingat balik cara pasang peralatan, safety check dan masuk air kejap untuk kita test buat mask clearing, hand signal dan regulator recovery.

Even buat refresher pun aku dah mengelabah macam apa je. Jantung ni macam nak gugur. dup..dup..dup..

But ok lah sebab first time dapat buat mask clearing dengan jayanya. Selalu takut tersedut air laut. masin wei.. boleh sakit hidung ni.


31.08.2018 / 1400


Panas giler! melecur tapak kaki.

First dive petang ni kami pergi Pulau Rengis..

So happy sebab first time juga dapat buat back roll entry tanpa cuak. Ketaq gak lutut tapi sebab fikir tak nak spoilkan mood aku try the best untuk diri sendiri.

Back Roll? ala.. yang duduk atas bot pastu terbalik ke belakang untuk masuk laut. Pandai-pandai lah nak imagine macam mana ek. kalau tak dapat gak sila google :P

First gambar di Pulau Rengis. Yang belakang tu lah pulaunya

Kat bawah pulau ni sangat-sangat cantik. Paling menarik sebab first time juga jumpa penyu. Sebelum  ni bila dive jumpa ikan je.

Nemo yang sangat comel.. Sotong dan yang paling penting dikelilingi 4 ekor Black Tip Shark. Mula-mula macam ok lah nampak seekor je dok pusing-pusing kita. Bila dah last nak naik.. amik kau 4 ekor rupanya.. yang tak nampak tu tak tahu lah ada berapa lagi. Seram wei. dalam otak fikir kalau dia dok gigit macam mana? Boleh pulak dia dok pusing-pusing tawaf kita. Agaknya dia dok aim siapa yang paling sedap kot :P.. namun sungguh mereka sangat jinak

Malam tak buat apa. Kepenatan sebab dok dalam kereta hampir 7 jam campur dengan pagi-pagi terus dive bawa ke petang. Serius penat. So jawapnya lepas dinner terus tido!


01.09.2018 / 0800

Happy Birthday SST 6%

Dua dive untuk hari ini.

First kita ke Pulau Chebeh pagi ini. Nampak je panas tapi dalam tu sejuk ya ampunnn.. Nasib Dive Center bagi Wet Suit. Kurang sikit sejuknya.

Lupa pulak. Alhamdullilah kali ni dive agak puas hati. Fin pun tak buat hal.. BCD pun ok. Mask je problem sikit. Fogging! tapi sebab mask power so still masih boleh nampak dalam laut tu.

Pulau Chebeh
Sebelum kita pergi dive ke Pulau seterusnya kita singgah rehat di satu tempat ni. Serius cantik sungguh tempat ni. Jernih airnya. Katanya  Maldive Island Pulau Tioman. Tapi nama betulnya tengah google.. aku lupa namanya. Adeh!!






Second dive (last) kita pergi Malang Rock. Ok yang ni agak mencabar sebab instructor boleh pulak bawa kita masuk terowong bagai. Memang satu pengalaman yang baru. Then kat sini kita kena try hard untuk neutrally buoyant. 

Kena elak diri dari tersangkut atau berlanggar dengan sekeliling batu yang ada.. Sesak jugalah. Nasib tak fobia gelap dan tempat sempit. Kalau tak aku rela duduk luar tunggu instructor datang menyelamat.

Masa nak lalu tempat sempit yang ke-2 tu aku tak masuk sebab tiba-tiba tak boleh nak turun selam ke bawah. Cuak juga. Macam dah berpecah dengan buddy. Tapi sebab pernah ada pengalaman so aku just bertenang dan berdoa semoga ada yang sedar kehilangan aku. Alhamdullilah penyelamat handsome pun sampai :P



Belakang tu Malang Rock Island
Tong tu seberat 15kg






tak perasan langsung ada orang kat atas
Dengan Buddy - together2 sambil pegang tangan :P




Habis je dive dalam pukul 1300 lebih, dive center ada tanya kalau nak sambung untuk dive petang. Ohh memang tak lah kot. Penat sangat. So sepakat untuk kata tidak. Lagi pun esok pagi-pagi dah nak bertolak balik. Taknak lah pilot kepenatan.

Maka berakhirlah dive untuk kali ini dengan jayanya tanpa sebarang kemalangan yang tidak diingini.

 
  
Petang dalam pukul 1700 kami berempat dengan penuh gaya dan confidentnya berjalan sejauh 2 km mencari tempat pizza yang dikatakan sedap. Sunset Corner, Pulau Tioman.

Boleh tahan pizzanya. Sambil makan sambil menikmati suasana matahari terbenam. Memang cool sangat.



 

Macam kelakar pulak gambar ni. konon2 lah
Crimimal Partner
Lepak petang lepas 3 Dive. 
Lastly.. sebelum balik jangan lupa isi buku log!!
Alhamdullilah.. trip kali nie segalanya berjalan dengan lancar. So kita plan untuk trip seterusnya... Sipadan.. mungkin...

Nota kaki: kebanyakkan gambar di sini diambil oleh cornie dan En Jamil Khair. Video trip kali ni boleh tengok dalam FB beliau. Terima kasih En Jamil.

Curang vs Jodoh

Kisah Antara Kita (One Avenue Band)

Mengapa terjadi
Oh pada diri ini
Haruskah ku meneruskan lagi
Kisah kita yang telah kita bina bersama
Kini telah hancur karena kau memilih dia

Ku tidak menyangkakan
Engkau seperti ini
Kau curangi diriku
Tanpa aku sedari

Bodohnya aku
Ku bisa mempercayakan kamu
Tanpa ku sedari 
Kau mempermainkan cintaku

Sayang 
Haruskah kau memperlakukan aku Sebegini
Apakah salah diriku ini terhadapmu
Sehingga engkau sanggup menduakan cintaku

Mungkin aku bukan yang terbaik buatmu
Ku terima apa yang kau lakukan padaku
Aku kesali dan berasa kecewa terhadap dirimu

Maafkan aku telah mengecewakanmu
Hati ini tak dapat merubahkan apa pun
Diri ini telah dimiliki tanpa ku sedari

Mungkin aku bukan yang terbaik buatmu
Ku terima apa yang kau lakukan padaku
Aku kesali dan berasa kecewa terhadap dirimu

Ku amat menyesali mengenali dirimu
Aku berjanji akan meneruskan
Hidupku tanpamu

.....................................................................................................................................

Pernah merasa dicurangi..Bila kena pada diri sendiri perasaan itu susah untuk digambarkan.

kecewa.. sedih.. dan terus berputus asa..

kesannya sangat mendalam. sakitnya seperti di ditusuk duri yang tajam... pedih.

Masa itu terasa mengapa semua ini terjadi pada aku. Berhari-hari menagis. Lebih pedih bila selepas kebenaran itu terbongkar pasangan kita terang-terangan meneruskan kecurangan dia.

serius masa tu memang perasan sayang dan cinta pada pasangan hilang.. terbang bersama hati yang lara.

Hanya kekuatan seorang ibu menyebabkan aku kuat untuk meneruskan kehidupan. Bila di saat sebegini bertapa mujarabnya pelukkan seorang ibu. Ubat untuk mententeramkan jiwa yang kacau.

Sebenarnya, bila-bila masa sahaja kita boleh berlaku curang pada pasangan. setiap saat ada peluang. Bezanya kita mampu atau tidak.. sanggup atau tidak..

Sebahagian orang akan menjadikan jodoh sebagai alasan. Mungkin jodoh juga yang telah tertulis di atas dan siapa kita untuk menidakkan ketentuan ini. Bercinta sepenuh hati dengan seseorang tetapi akhirnya berjodohan dengan orang lain. Berkahwin dengan pasangan yang dicintai rupanya sekejap sahaja jodohnya.

Hidup kita tidak lari daripada diuji. Bila kita berputus asa maka berdoalah kerana doa senjata bagi menguatkan hati. Doa.. semoga berjumpa dengan yang lebih baik. Sentiasa berdoa dimana sahaja kita berada.

Aku doakan semoga jodoh kami berpanjangan walaupun selalu dilanda ranjau dan duri. Mungkin apa yang berlaku dulu adalah pengalaman untuk kami matang dalam perhubungan. Insya Allah

My fourth vote in the Malaysian election - PRU15 19 November 2022

 Change is hard at first, messy in the middle, and gorgeous at the end - Robin Sharma - ----------------------------------------------------...