Jumaat, 28 Jun 2024

Di Blogger sejak Jun 2016

In every life we have some trouble but when you worry you make it double

Don't worry Be happy

- Bobby McFerrin - 

........................................................................


Tengah keseorangan ni.

Jumaat kan rehat agak panjang.

Nak keluar malas

cuaca dah mendung. Macam nak hujan lebat.

Buka blog kita berjalan lah kat blog member

Pastu teringat... eh nak tukar gambar lah.

pergilah kat profil

Pastu tiba-tiba baru terperasan

"Di Blogger sejak Jun 2016"

aik.. mana pergi 7 tahun sebelum?

tu je nak bagi tahu

不不不不不


Khamis, 27 Jun 2024

Apa terjadi bila aku stress

"Kalau pecah seluruh kulitku, luruh seluruh dagingku, putus seluruh uratku, hancur seluruh tulangku, tak akan dapat menahan semangatku untuk membebaskan tanah ini."

- Mat Kilau -

..........................................................................................


Thanks sahabat-sahabat yang bagi aku kata-kata semangat.

Tengah plan nak buat trip solo menaiki train. Tapi still tak tahu nak kemana. Tak pe aku try plan perlahan-lahan sambil google apa yang patut

but...

bila hati aku ni start tak tenteram.. stress mencanak-canak naik. Dok baring-baring sambil scroll TT.

Lalu pula kisah-kisah menyakit hati

Memang ini lah makannya.

Memang takde tapis dah aku bila komen kat dalam tu. Maklumlah kesabaran dah tipis 不不不

Dalam  2 hari gak lah aku dok komen je kat post orang..

Baru tadi aku perasan rupanya ada komen aku tu telah di removed oleh TT

Gelak besar aku.

Ala.. TT ni tak geng ar dengan kita.


Ini aku komen pasal baju rasmi Malaysia untuk Sukan Olimpik. Mau tak hangin aku.

Dia kata kalau baju cantik pun tak dapat emas tak guna juga.

Panas je telinga aku dengar

Ok aku boleh lah terima memang design dia buruk gile. Tengok kualiti kain pun hmmm malas nak komen dah.

Tapi bab bendera tu..

Weiii tu maruah kot. Kalau ko boleh buat main-main dengan Bendera Malaysia tak mustahil ko boleh gadai negara ni.



Ini aku komen pasal luahan hati budak ni. Sakit hati kat adik ipar sebab adik dia bagi macam-macam, bawa berjalan bagai. Dia boleh sihir ek adik ipar dia.

Sekarang adik ipar dia dah membusung.. dah bau busuk sampaikan laki dia nak ceraikan adik ipar dia.

Pastu dia luahkan dalam ni tanya macam mana nak buat sebab dia tak boleh nak hilangkan sihir tu.

Dia jadi cuak bila mak dia nak bawa adik ipar dia gie berubat kampung.

Takut kantoi.

Korang agak?

Memang aku maki je lah.

Dan-dan tu aku taip tak ingat dunia.

Last-last komen aku kena buang

haaaa haaaa haaaa

Isnin, 24 Jun 2024

Sunyi seminggu

Sebenarnya hampir seminggu hati aku tak ceria.

Macam ada kekurangan sesuatu

Ada benda yang tak terlepas dari hati ini.

Semacam satu kesunyian

tapi tak tahu apa...

Aku perasan aku jadi pendiam seminggu ni

Aku tak nak berborak

Aku tak nak buat apa pun.

Aku just nak duduk sorang sambil memerhati.

Tiba-tiba rasa nak menagis

Jumaat, 21 Jun 2024

Berangan nak buka kedai kopi

When you leave a beautiful place, you carry it with you wherever you go. 

- Alexandra Stoddard -

.....................................................................................

Target nak bersara bila genap 31 tahun service. So bila dikira-kira ada lagi 11 tahun. 

Uishh.. pejam celik pejam celik aku dah kerja 20 tahun lamanya.

hmm.. lama sudah bekerja nie. Patutlah otai semacam.. haaa haa haaa

Malam tadi dok berangan sendiri. Seronok kan kalau hidup di desa. Tenang aje. 

Berkebun.. jaga ayam.. jaga itik.. kambing

Petang-petang layan kopi

Pastu berangan lagi..

Buka kedai kopi kat kampung best ni.

Tapi nak buka kedai stail sunyi..

Letak rak buku 1..2..

Kedai untuk pelanggan just hangout lepak petang-petang..

or maybe tempat untuk mereka duduk santai sambil berkarya.

Maybe boleh buat homestay untuk mereka chill

tidur sehari dua untuk menikmati ketenangan sebentar.. jauh dari kebisingan kota.

the best part is

nak buat tempat yang orang boleh larikan diri dari semua masalah yang dia hadapi

tempat untuk mereka menumpang bahu

sebentar...

korang boleh bayang tak tempat tu macam mana?

Sedapnya bau kopi!

korang doakan aku ek

Selasa, 18 Jun 2024

Portugese Egg Tart - versi tak derhaka resepi

pergilah menikmati makanan di hotel paling mewah atau restoran paling ekslusif mahupun makanan yang paling eksotik sekalipun,  masakan ibu sendiri adalah makanan yang paling sedap di hati semua orang

- Nursyuhada Ab Wahab - 
.................................................................................................


Aku dari kecil memang suka sangat dengan Portugese Egg Tart ni. Pergi kedai bakery mesti beli. Tapi selalu dapat beli satu dua biji je sebab mahal. dah lah kecik je.

Then satu hari aku dok scroll hp cari resepi-resepi mudah.. ada pula yang share cara buat sendiri.

haaaaa apa lagi..


Ni percubaan kali pertama... tak berapa jadi sebab aku salah beli bahan. Rasa dah ada cuma lain sikit ar.

sepatutnya aku guna whipping cream.. aku terguna cooking cream. Sedar pun lepas aku dah tuang benda tu dalam bekas. Tak kan nak buang kan.. aku masakkan aje. Sedap cuma dia jadi rasa tak berlemak sangat.


Ini percubaan kedua. sorry ar tak dan nak snap gambar atas pinggan cantik-cantik.. dah kena ngap dengan tiga ketul tu.

Kali ni aku tak derhaka dengan resepi. serius sebijik sama. sedap. senang pula tu. 

Kalau ikutkan satu adunan tu aku boleh dapat dalam 15 ketul tapi sebab tray aku tu cuma ada satu tu aje.. 

jadinya yang lebih aku letak je ar dalam acuan panjang tu selepas aku jumpa dia bila aku geledah almari 

ini lah sejenis bila beli barang lupa nak beli yang sepatutnya jua 不 

takpe yang penting puas makan!

korang yang mana tiba-tiba datang mood rajin tu boleh lah try. Or maybe kalau ada yang lagi mudah dari resepi ni boleh lah share dengan aku juga. 

jom!!

Portugese Egg Tart

1 biji telur 
2 telur kuning
200 ml whipping cream
250 ml susu full cream
3 sudu besar gula
1 sudu kecil esen vanilla

- bahan atas tu korang satu kan aje then kacau tapi aku yang jenis pemalas ni.. aku blend kan aje mereka

- pastu tapis tau. jangan tak tapis.. takut still ada ketul-ketul telur yang tak hancur

- Ambil puff pastri.. korang canai bagi sedikit tipis.. aku suka gulung dulu pastu potong.. pastu baru canai.. sebab nakkan dia macam ada sedikit layer.

- dah selesai canai... masukkan dalam acuan. tekan lah sikit-sikit ikut acuan tu.

- pastu tuang lah bancuhan tadi kedalam acuan tu

- masak dalam oven suhu 200 darjah celcius selama 20 minit

taraaaaaa dah siap.

haih.. nie tiga ketul dah tanya bila nak buat lagi. Nantilah kemalasan aku dah datang balik ni. Camno

Jumaat, 14 Jun 2024

Hujan lebat, lapar dan Mee and Me

Perempuan kalau dalam kelaparan jangan lah cari pasal

- by me -

.........................................................................................

yeyeye.. hari ni bos bagi balik awal... 

but aku takde lah balik awal sangat pun. lewat gak keluar dari opis. Semua orang dah habis balik dah.

Tahun nie raya haji tak balik kampung. Tapi tak tahu lah esok kalau tiba-tiba abang korang tu suruh packing baju.

Fikir nak tempoh jem balik isnin nanti.. Macam tak sanggup

korang buat korban ke tahun ni? Alhamdullilah

ok sambung

kat luar nak balik langit dah berdentum sebenarnya. Tapi still berlengah

Pukul 1 dah tutup pintu bilik.. dengan senang hati gie kereta then drive nak balik

pertengahan jalan tiba-tiba teringat

Alamak.. suis air tak tutup. Dah lah cuti 3 hari. Air dalam tu dah hampir kering. Adeh risau terbakar nanti. Mampus aku kalau terjadi.

Dengan segera patah balik ke opis. tersangkut pula dengan budak sekolah cina balik. takpe sabar.. salah sendiri kan tak tengok betul-betul tadi.

settle.. dah jom balik.

minyak kereta tinggal satu takuk lagi. kita ikut jalan shah alam lah nak isi minyak

sekali.. amik kau

Hujan lebat... jem..

again... alamak!

Doa dalam hati jangan lah sangkut lama. Minyak takde ni. Aku tak nak tolak kereta dalam hujan. Kalau jadi macam cerita korea nak lah juga tiba-tiba ada hero handsome datang tolong. Noooo

Alhamdullilah.. sempat juga isi minyak dengan jayanya

then.. lapar pula. Nak lepak makan mana. 

Macam biasa otak ligat nak fikir tempat mana best lepak sambil blogging.. 

here i am... Mee and Me.


All mee ada kat sini.. cuma pilih je

cooking area



nie aku punya.. Tak tahu nak amik apa. Itulah masalahnya bila benda dah banyak


For peace.. i ignore but


“Orang-orang yang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingat Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingat Allah hati menjadi tenteram.”

-(Ar-Rad: 28) -
...................................................................................................................


today.. 

serious topic..

apa korang akan buat jika ada seseorang di samping korang yang agak toksik.

Letih lah layan orang macam ni.

Aku dah boleh kena darah tinggi tau asyik kena kacau dengan orang yang bertoksik

lastnya aku buat macam kat atas...

aku buang dia dalam hidup aku.

tapi ingatkan habis cerita

tidakkkkk

dia pasang ejen perisik ok.. jadi stalker pula.

adeh

Rabu, 12 Jun 2024

Jumaat, 7 Jun 2024

Sushi... not my taste

Sebenarnya Sushi Itu Makanan Fast Food Jepun 

- The Patriots -
...................................................................................


Hari isnin adalah hari pasar malam. Maksudnya setiap isnin satu rumah akan tahu yang ibu akan beli makanan di pasar malam.

Benda yang wajib aku beli adalah ayam gunting dan 2 mutarbak daging.

Kadang-kadang atau jarang sekali ada menu tambahan. Kalau ada pun maybe kuih peneram atau jarang sangat-sangat yong tau fu.

Ada satu gerai ni bila aku lalu mesti ada orang membeli. Ramai lah juga. Aku macam apa benda dia jual.

Aku dah ushar lama gerai tu tapi bila kita nie sejenis yang dalam otak dah set tempat tuju, memang takde lah nak menyinggah gerai lain.

entah macam mana, 2 minggu lalu tergerak hati nak tengok. 

Oooo dia jual sushi.. ok jom try.

Sebenarnya aku hanya pernah makan sushi ni sekali je. Ikut Sal pergi AEON Bukit Tinggi. Dia beli aku pun terikut beli. Sudahnya sampai opis rasa satu dah takleh masuk. Sal lah jadi tukang habiskan.

Ni konon-konon nak try lah balik. Mana tau kot-kot yang dia buat ni sedap.

tapi..

kalau orang dah kata lidah melayu tu.. haihh tak leh gie juga. orang putih kata not my taste.

Aku tengok Ikhlas makan sedap je. So memang bukan salah sushi tu.. ini semua salah tekak aku.

Member aku suruh aku try sushi king. katanya sedap. Aku... nantilah

gedget81


Khamis, 6 Jun 2024

Aku dah beli Domain

Lubuk akal tepian ilmu

..........................................................................................

Ye.. aku dah beli domain dengan jayanya.

konon-konon nak tukar lah link blog ni tak mau ada dot blogspot lagi. Konon ok.. kita kena ada cita-cita untuk maju ke hadapan kan.



ni ha aku beli bulan Mac 2024

tapi...

sampai sekarang aku tak tahu macam mana nak guna

macam mana nak ubah

dah google.. dah tengok youtube

tapi tak faham

otak aku ni memang dari dulu tak boleh nak hadam benda-benda macam tu

so macam mana nak buat?

ada yang pandai ke?

help meeeeee

Salam Maal Hijrah 1446H