Berkebun kerana minat

 Kebaikan itu ada di lima perkara, yaitu kekayaan hati, bersabar atas kejelekan orang lain, mengais rezeki yang halal, taqwa, dan yakin akan janji Allah SWT.

-Imam Syafi'i-

................................................................................................................................

Dari kecil aku memang minat berkebun. Pernah masa zaman kanak-kanak time cuti sekolah duduk kat kampung aku dengan sepupu dok tanam batang ubi. Tapi kelakar lah Sebab mana pandai nak buat batas ke apa. Main kerat je batang ubi tu lepas tu cucuk ke tanah. Tak pasal-pasal kena sound dengan makcik. hee hee

Masa duduk rumah sewa kat Kuala Kubu sibuk pulak tanam pokok bunga. Dapat pula penyewa lama ada tanam beberapa pokok so aku maintain kan aje.

Duduk kuarters kat putrajaya tingkat 12 mana ada tanah. Jadi kita tanam kat pasu je. Lepas tu berjinak -jinak pula dengan hidroponik. Tanamlah sawi. Bila menjadi tu excited di bukan main.

Alhamdullilah... diberi peluang untuk menambah ilmu

Comelkan ☺☺Ulat yang ada dalam baja Kompos

Seronok je tengok kambing nie makan.

Impian aku nak buat kitchen garden ni.

Then pindah klang dok rumah sewa malas nak tanam kat tanah orang so kita maintain pokok yang dalam pasu tu.

Bila dah buat rumah sendiri barulah tanam kat tanah. Pokok bunga raya yang bela dari kuarters bila pindah ke tanah terus membesar bagai johan. Termasuk limau purut.

Bila ada tanah yang sekangkang kera tu, kami start tanam pokok-pokok untuk masakan macam serai, limau kasturi, pokok kari, daun pandan. 

Husband aku ada gak tanam pokok betik. Memang meriah buahnya tapi kena potong sebab nak buat garaj kat situ. Pokok bunga kantan pun dah kena cantas juga.

Bila berkebun nie rasa macam tenang sangat. Seronok bila tuai hasilnya. Seronok bila nak masak main petik -petik je. Ambil mengikut keperluan. Iya lah sebelum ni nak guna serai sebatang je. Tapi kena beli seikat. Nak guna daun limau purut 4 helai tapi kena beli satu bungkus. Lebihnya layu dalam peti sejuk.

Aku doa supaya kami sekeluarga terus dapat berbakti kepada tanah. Insya Allah.

Makan di Mulut Cafe And Desert Tampin

 Satu dinar yang kau infakkan di jalan Allah, satu dinar yang kau infakkan pada hamba sahaya, satu dinar yang kau sedekahkan kepada seorang miskin, dan satu dinar yang kau infakkan kepada keluargamu. Yang paling besar pahalanya adalah yang kau infakkan kepada keluargamu.

-H.R. Muslim-

.........................................................................................................................................


Tiap kali balik kampung dok lah usha Mulut Cafe & Dessert yang ada kat Tampin tu. Sebelum ni pernah pergi sekali. Tapi masa tu nama dia lain. Itu pun rasanya 7-8 tahun lalu.

Balik minggu raya cina 2022 ni teragak pulak nak ajak adik gie sana. Kat rumah takde benda nak makan. Maklumlah balik sehari dan sekali sekala memang tak de lah benda nak masak yang ada pun tin sardin je. Haa haa. 

Pada sesiapa yang nak ke sana bila sampai sana kena tulis nama kat buku yang disediakan untuk booking meja. So nanti bila ada meja kosong diaorang akan call. Korang boleh lah tunggu santai-santai dalam kereta. Tapi takde lah tunggu lama even orang ramai.

Menu dia lebih kepada western food. So adik order Chicken Chop untuk dia dan anaknya. Tak sempat amik gambar sebab budak-budak nie dah berebut nak makan . Masing-masing kata kuah black paper dia sedap. 

Husband aku order nasi sambal sotong pun takde gambar sebab ikhlas dah lapar sangat. Ikhlas kata sotong dia sedap tapi husband aku kata biasa sahaja 😝

Aku order Watermelon bingsu, Spaghetti Bolognase Meatball dan Chocolate Oreo. Ha haa meriahkan menu aku. Tapi lebih banyak masuk mulut kanak- kanak ribena berlima tu.

Kali ni aku tak order burger sebab rasa macam dah banyak pula makanannya. Budak-budak nie pula dah kenyang makan Chicken Chop dan dessert.

Spaghetti Bolognase Meatball.. Serius sedap! Rasa dia lain dari yang lain


Chocolate Oreo... Budak-budak nie nampak ais krim terus tak ingat makanan yang lain dah 🤣🤣🤣

Watermelon bingsu... Nie aku punya 🥰🥰🥰

3 bujang banyak hal. Sepinggan Chicken Chop kongsi 3 orang

bersama Mak Datin

So secara keseluruhan makanan kat sini boleh tahan sedapnya. Harga dia pun ok. Kiranya harga mampu milik. Yang penting semua itu ditaja oleh opah 😘😘😘

Terima kasih mak... Terima kasih ayah...

"Bersyukurlah kepada Ku dan kepada kedua orang tua mu sedang kepada Ku engkau akan kembali" 

- Surah Luqman Ayat 14 -

............................................................................................................................


Salam satu rejab!!


Selamat tahun baru cina dan selamat bercuti


Uji ajak aku balik kampung cuti raya cina ni. Walaupun minggu lepas aku dah balik tapi tunaikan juga permintaan dia. Tanya husband...dia kata ok apa lagi cabut balik kampung la.


uji tu rindu mak. Ikutkan dah 2 bulan dia tak jumpa. Jauh sangat dari johor nak ke klang nie. Lagi pun husband dia selalu on call so cuti minggu asyik kena stand by je.


Minggu nie last mak duduk dengan aku. Esok lusa dia ke rumah kak ngah pula. Lepas raya baru ke rumah uji. Lepas tu ke rumah aku balik. Begitulah bergilir-gilir. Payah gak berebut mak nie.


Aku pun kalau boleh nak biar je mak duduk sini. Tapi macam tak adil pula. Anak-anak lain pun nak maknya datang rumah. Nie mak dok 2 bulan kat rumah aku pun ada yang dah merajuk. Janji sebulan aje. Haru macam nie.

Korang... doakan mak aku sentiasa sihat ye. Tak puas lagi jaga dia . Doakan kami akan selalu berbakti pada mak hingga akhir hayat dia. Tidak putus doakan arwah ayah. Terima kasih mak... Terima kasih ayah...

My fourth vote in the Malaysian election - PRU15 19 November 2022

 Change is hard at first, messy in the middle, and gorgeous at the end - Robin Sharma - ----------------------------------------------------...