Khamis, 29 Disember 2022

Now you're lone ranger

 Believe in yourself! Have faith in your abilities! Without a humble but reasonable confidence in your own powers you cannot be successful or happy.


-Norman Vincent Peale-

..................................................................................................................................................


Being honest... 7 bulan ditempat baru nie berlainan dengan opis - opis yang lama. 


Sebenarnya taknak cerita benda-benda yang negatif dalam blog nie tapi aku macam dah tak tahu nak bercerita dan meluahkan pada siapa.


kat sini aku rasa terasing sangat- sangat. majoriti kakitangan di sini semua lelaki. Hanya ada 4 orang sahaja perempuan.


Sebelum ini di pejabat lama perempuan lebih ramai dan banyak kerenah . So bila pindah sini dengan majoriti lelaki aku ingat lebih mudah untuk aku buat kerja. Tapi rupanya anggapan aku salah.


Serius mental aku penat bila duduk tempat baru nie. Bila tiap pagi rasa tak bersemangat nak pergi kerja. Bila asyik fikir nak balik cepat. 17 tahun kerja tak pernah aku rasa macam nie.


Selalu aku akan bermotivasi untuk datang opis. semangat nak siapkan kerja. Semangat nak bantu orang lain. sekarang tak rasa dah macam tu. 


Now you're lone ranger. Hadap masalah atau isu berbangkit kat opis nie pun sorang- sorang.  Semuanya sendiri.


Pendekatan aku sekarang... Setiap kali datang opis aku selalu ingatkan yang aku datang opis untuk cari rezeki. selesaikan kerja Walaupun tiada siapa yang nampak ko buat kerja.Walaupun apa kata mereka... aku lalu je semua itu.


Korang.. doakan aku kuat ye. 


ok done meluah rasa. thanks sudi membaca :)

Rabu, 28 Disember 2022

Mother Son Date

 You don’t raise heroes, you raise sons. And if you treat them like sons, they’ll turn out to be heroes, even if it’s just in your own eyes.

-Walter M. Schirra, Sr.-

....................................................................................................................................................................


wahhh.. bukan main seronok budak berdua ni bila kakaknya tiada.


Nak dijadikan cerita sabtu 17/12/2022 kakak ikhlas pergi jamuan birthday kawan dia. Seminggu sebelum tu lagi nur ikhlas bagi tahu yang kawan dia jemput datang rumah. So aku dengan penuh excited pun belikan lah hadiah birthday untuk kawan dia. jadi meriah sakan lah dia makan makan dengan jayanya.


aku ni pula kesian dengan 2 budak nie. selalu kena tinggal dengan kitaorang.


Ilyas dengan Ilman pula sebenarnya dah banyak kali bagi tahu aku yang baju dan seluar mereka dah 'habis'. banyak yang dah kecil dan seluar banyak yang koyak dibahagian lutut. Aku pula jenis yang time nak beli tu takde masa. nak beli online macam rasa tak selamat. akut kecil.. takut besar.. takut tak sesuai,


jadi aku pun grab peluang nie nak bawa mereka cari baju dan seluar kat kedai MU simpang empat ni. Petang tu lepas hantar kakak ikhlas kat rumah kawan dia. so time mother son date pula.


Nak cari baju untuk budak lelaki dua ketul ni payah ok. lagi payah dari cari baju Nur Ikhlas. oiii demand tinggi. tak nak macam ni.. nak yang sejuk. seluar tak nak macam tu. Cari baju tu pun dah hampir sejam ye. Kejap amik.. kejap letak.. nak test dulu. nak rasa kain dia. sebijik macam ayah dia. cerewet.


last dapatlah sorang 2 pasang. jadilah dari takde.


next makan time. aku bawa diaorang lepak kat Bask Bear Coffee. sebelah kedai MU tu je. Order Mocha Choca frappe, cheezy crispy chicken dengan muffin coklat. disebabkan diaorang nie aku tak pernah lagi bawa ke tempat macam tu. so aku try order setiap satu tu satu je dulu. takut diaorang tak makan. Diaorang nie dengan makanan pun cerewet. Tapi Alhamdullilah.. suka benar diaorang dengan cheezy crispy chicken tu. so aku tambah lagi satu. seronok pula aku tengok diaorang makan habis semua tu. 


Habis selesai.. dah jom balik ambil kakak kat rumah kawan dia. end of our mother son date




Selasa, 27 Disember 2022

Jom Tengok Mechamato Movie

Aku.. 

Aku mahu kamu.. 

Aku mahu kita.. 

Mahu kita bersama.. 

Dan..

bila aku tiada bersamamu..

Aku rasa lemah..

Juga ku tak terdaya..

-YONNYBOII-

............................................................................................................................................................

Movie Time!!!


Kali ni first time bawa anak-anak tengok wayang waktu malam. Disebabkan hari sabtu dah nak bergerak balik ke Ipoh untuk jenguk opah sebelum pergi menunaikan umrah. so kami decide nak tengok jam 9 malam jumaat tu.


cerita apa? of coz Mechamato Movie!!


rate untuk movie nie? 9/10 sebab aku tak suka lagu beca tu.. tak sesuai dengan suasana masa kejadian cerita plus cerita ni macam sedikit kekurangan emosi semangat. Kendian macam watak Maskmana macam nak overshadow watak utama Mechamato time lawan. Power Mechamato pun macam tak terlalu ditonjolkan. Jadi aku lagi suka movie boboiboy 1 dan 2.. 


itu pada pandangan aku lah.. anak-anak aku kata best.. seronok.. iye lah.. dah memang movie ini untuk diaorang kan.. hee hee


kalau korang jenis yang tengok cerita boboiboy.. bila habis tengok movie nie korang mesti akan balik dan tengok semula episod pertama siri tersebut sebab dia ada banyak kaitan dan banyak penjelasan. then selepas tu korang akan terjebak untuk tengok mid-credits boboiboy movie 2.


Kiranya movie nie macam kata-kata aluan bagi siri animasi Mechamato lah. korang bawa lah anak-anak tengok movie nie ok.. sesuai sangat untuk mereka.


gedget81.blogspot.com
acara wajib amik gambar depan poster :p

Salam Maal Hijrah 1446H