Isnin, 18 Mac 2024

Nur Ikhlas vs list keperluan asrama perempuan

"Dan tuntutlah dengan harta kekayaan yang telah dikurniakan Allah kepadamu akan pahala dan kebahagiaan hari akhirat dan janganlah engkau melupakan bahagianmu (keperluan dan bekalanmu) dari dunia; dan berbuat baiklah (kepada hamba-hamba Allah) sebagaimana Allah berbuat baik kepadamu (dengan pemberian nikmat-Nya yang melimpah-limpah) dan janganlah engkau melakukan kerosakan di muka bumi; sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang yang berbuat kerosakan." 

-Surah al-Qasas, ayat 77-

............................................................................................


Alhamdullilah.. Nur Ikhlas ditempatkan di Sekolah Agama Menengah di Klang dan diterima masuk asrama.

SBP? MRSM? MITS? bukan rezeki dia. tapi tak pe. Sekolah ini juga terbaik untuk dia. Insya Allah.

Bermula lah agenda aku sebagai ibu mencari barang-barang asrama dia.

Memandangkan dia masuk sekolah agama. Jadi boleh dikatakan 90% barang dia kena beli baru.

Tudung labuh.. baju muslimah..

Haa haa dah nampak macam ustazah dah dia.

sejuk perut ibu ni nak.

Mula-mula masuk just beli yang asas je dulu sebabnya aku tak tahu macam mana keadaan asrama dia, locker dia dan kehidupan di sana.

Nak beli yang bukan-bukan risau membazir je nanti.

so aku cuba menyenaraikan keperluan-keperluan asas yang perlu dibeli untuk budak perempuan sekolah agama.

jom kita semak satu persatu!



Disebabkan dah kebiasaan dia menggunakan skin care so benda tu still aku senaraikan dalam keperluan dia dan tambahan tisu serta tisu basah tu untuk dia nak lap-lap kalau ada benda tumpah ke terutama bedak sebab ikhlas memang suka tuang bedak ikut dan dia 😅

Kain basahan wajib ye untuk anak-anak asrama.. Benda ni yang selalu ibu bapa lupa senaraikan.




Aku tak masukkan baju khas asrama dia dalam ni. Kalau ikutkan budak asrama akan ada baju batik dia sendiri. so yang ini kena beli dekat sekolah dia.

Sekolah dia juga ada kain songket untuk dipakai pada hari jumaat serta baju koko dia.

sekolah ikhlas tudung prep dia warna hitam dan kena pakai baju kurung untuk prep. Jubah tu aku stand by je. 

sekolah dia wajib pakai hand sock hitam walaupun baju sekolah dia lengan kancing.

Baju tidur pun kena lengan panjang

Kebanyakan baju aku letak 3 helai sebab aku fikirkan andai ikhlas tak sempat basuh atau baju dia lambat kering. Jadinya adalah satu untuk back-up.




ini paling penting sekali.

takde ni pakailah baju tu sebulan sebelum balik rumah bermalam.

Penyangkut baju tu bawalah secukupnya. sebab bila diaorang basuh baju dalam masa yang sama ada baju yang perlu di simpan dalam almari. alamatnya memang tak cukup kalau bawa 6 batang je.





Beg balik kampung penting ooo. Senang untuk anak tapau segala macam baju yang belum basuh. Beg biasa-biasa je sebab beg beroda tu aku bawa balik rumah semula. Rasa menyemak je kalau simpan kat dorm dia. Lagipun nanti abah dia ambil dengan Motosikal je waktu balik bermalam.

teringat zaman aku balik asrama.. ini lah beg balik kampung aku. popular kot beg garfield ni
gambar : google



Senarai asas ni boleh digubah mengikut sekolah masing-masing. Tak jauh  beza pun. yang beza pada pakaian sekolah je. Sekolah biasa kan tak pakai tudung labuh. yang lain-lain ON.

Lepas tu add on lah dengan segala macam biskut atau makanan kering. Sekolah Ikhlas, meggi adalah benda terlarang.

Aku bekalkan juga dia dengan air mineral. Sekolah tu ada sediakan COWAY tapi andai ramai yang menadah air.. haruslah sentiasa kering. Lambat pula nak tunggu tangki dia penuh.

Rasanya itu je lah yang dia bawa ke asrama. Bawa secukupnya supaya almari dia tak terlalu semak dengan barang. 

Aku doakan Ikhlas happy duduk di asrama. semoga dia tabah mengharungi suka duka sebagai budak asrama. Amin

Jumaat, 15 Mac 2024

Salam Ramadhan 1445H

Selalu macam tu tau.. dah masuk hari ke 4 berpuasa baru aku dan nak wish kat semua.

so sorry.. sibuk lah nak siapkan semua keperluan Nur Ikhlas.

Anyway.. 


SELAMAT BERPUASA!!!


lot of love

aida deq su 🐸

Salam Maal Hijrah 1446H