Rabu, 24 Januari 2024

be myself and stay humble

Sebesar-besar atau seberat-berat urusan, jangan dihadapi dengan muka berkerut, kerut muka itu dengan sendirinya menambahkan lagi kerut pekerjaan itu.

-Buya Hamka-

........................................................................................................

Permulaan tahun 2024. 4 hari 3 malam di penang untuk fight bajet 2025. Semuanya dalam keadaan tergesa-gesa. Belum sempat menarik nafas lega selepas penutupan akaun hari tu

terus mula membuka buku akaun yang baru dan sekarang sedang berperang pula dengan bajet 2025.

Now.. alone...

at Penang International Airport.. nak balik klang semula

Menunggu flight jam 12.30 dengan bakteri laptop tinggal 45% lagi.

dah caj malam tadi tapi rupanya caj dia tak masuk. Alahai..

hari tu bakteri dia problem, dah tukar dengan kos hampir mencecah 400 ringgit. Nak ori punya pasal sebab pernah tukar  yang biasa dan hanya boleh pakai sekejap.

And bila orang kira-kira duit ni dah kira-kira belanjawan dia.. dah keluarkan peruntukan yang diperlukan tapi hasil yang dia dapat terasa tidak berbaloi.

stressssss!

di kerusi airport ini

tiba-tiba kembali kepada tabiat lama..

memerhati manusia yang lalu lalang.dah menjadi hakim kepada minda dan mata.

airportnya masih sama seperti dulu. sibuk.

cuma dulu disana kedai McDonald.. kini diganti dengan Starbucks

dan kedai Starbucks itu sedang mengganggu jiwa aku

ok kita perlu bersabar.

ujian Allah itu satu nikmat.

Ahad, 14 Januari 2024

Johnny, Drone DJI, UKK dan Puding Karemal

Ketika Allah belum mengizinkan kita mendapatkan yang kita minta. Sesungguhnya Dia tengah menyuruh kita mensyukuri apa yang telah kita miliki.

............................................................................................

Shuben nak beli drone. Berminggu-minggu dia survey kat media sosial mengenai drone. Sampai aku yang muak dengar benda tu.

Sabtu decide nak tengok yang real punya. nak tengok depan mata katanya.

so pilih nak pergi DJI kat IOI Putrajaya atau kat One Utama.

Disebabkan mereka tak pernah lagi pergi One Utama.. moh lah kita bawa jalan-jalan ke sana.

of coz keluar sebelum tengahari sebab aku malas nak masak..

sampai sana kita cari makan kat Johnny's 

Selalu kalau keluar asyik lah makan fast food. Maknya dah naik bosan. Kali ni kita cuba ubah selera.




Next port kita pun mengharungi orang yang ramai ke kedai DJI di level LG. Sedang elok sampai, orang kedai tu kata kejap lagi ada bengkel outdoor untuk tunjukkan macam mana drone dji ni berfungsi. 

So shuben kita haruslah join kan. 

Ibu dengan senang hati meninggalkan dia dan membawa 3 askar berjalan-jalan sebab selain drone kami juga nak cari hadiah untuk BFF nur ikhlas.

Malangnya hadiah tak dapat tapi duit ibu tetap terbang sebab  beli mainan untuk mereka.

Drone??? Masih lagi shuben kata kena fikir dulu. Minggu depan nak ke IOI Putrajaya pula.

hmmmmmmmmmmmm



Dalam masa yang sama, JAIS bagi tahu yang keputusan ujian kelayakan khas (UKK) ke Tingkatan Satu Sekolah Agama Menengah (SAM) Muhammadiah, SAM Bestari dan Maahad Integrasi Tahfiz Selangor (MITS) bagi kemasukan 2024 boleh disemak.

Sepanjang 11hb hingga N3 ni ditulis, keputusan Nur Ikhlas masih status 'disemak'. dan kami rasa bahawa permohonan dia tak berjaya



Tanya dia.. "kakak ok tak ni?" dia jawap di Ok je dan dia redha...

tapi....

Hati seorang ibu.. gundah gelana bila Nur Ikhlas tak berjaya untuk menduduki ujian UKK. Adakah ibu terlalu overthinking bila tengok Nur Ikhlas ceria semacam tapi ibu rasa dalam hati dia ada kesedihan yang dia cuba selindung.

semoga kamu kuat anak ku..

last but no least...

Nur Ikhlas's first caramel pudding... sedap!!!

Rabu, 10 Januari 2024

Kisah antara muafakat, adik beradik, tanah dan adat

Baik diterima dek muafakat,

Buruk ditolak dek rundingan,

Tak ada yang keruh yang tak jernih,

Tak ada yang kusut yang tak selesai.

 

Usang-usang diperbaharui,

Lapuk-lapik dikajangi.

 

Sekali air bah,

Sekali tebing berubah,

Sekali raja mangkat,

Sekali adat beralih,

Sekali tahun beredar,

Sekali musim bertukar

....................................................................................................................................

Alhamdullilah selesai bicara tanah adat di rembau.

Yup tanah adat! proses? agak sukar dari yang biasa..

Panjang kisah perjalanan dia hanya untuk tanah sekangkang kera tu. Banyak prosedur yang kena buat.😅😅😅

Urusan dengan buapak

urusan dengan Dato' perba

dah selesai baru boleh bicara tanah adat bawah seksyen 7 (IV) enakmen pemegangan adat bab 215

baru baca kan... yang mengalaminya ni pun dah mengah nak selesaikannya.

Selesai semuanya dalam kurang 30 minit. 

tapi...

belum selesai ye.. lepas ni baru ikut prosedur tanah biasa.. penilaian.. LHDN dan lain-lain.

Actually aku bertuah kerana dikurniakan adik beradik yang sering menyokong antara satu sama lain. Jadi kurang sedikit perbalahan atau perebutan.

Banyak kali juga peguam tanah adat dan dato. perba tanya keputusan kami ni sebab pelik hanya serah tanah kepada satu penama.

Nampak lah reaksi muka mereka macam tak nak kami serah macam tu.

Dah lah pindah hak milik masa mak masih hidup.

Diaorang takut mak terbiar lepas pindah harta.

Allahuakbar.. jangan lah beranggapan begitu. Insya Allah kami akan jaga mak selagi dia hidup. takde sekumit pun hati untuk menzalimi dia.

Sebenarnya bagi kami buat pindah milik semasa hidup ini adalah cara kami supaya tiada pertelingkahan selepas mak tiada nanti.

Nak tahu dia nak serah pada siapa. Apa kemahuan dia untuk seluruh harta dia. Supaya tiada pertikaian adik beradik selepas dia tiada.

Ni namanya muafakat. tanah kecik nak di bahagi kepada 4 orang.. apa je yang boleh buat.

Insya Allah, doa ibu ayah, adik beradik untuk kami kekal bersama dan bermuafakat sehingga hujung usia.. sehingga anak cucu.

Yang penting tak nak bergaduh hanya kerana harta sekangkang kera. yang susah di tolong yang senang dirai.

Amin.

Antara flavour kegemaraan aku

Isnin, 1 Januari 2024

Selamat Tahun Baru 2024

“Bukan dilarang membuat cita-cita yang baru tetapi berfikirlah dengan wajar, yang akan datang itu disyukuri, yang telah ada itu lebih disyukuri lagi.”

- Buya Hamka -

........................................................................................................................................

Selamat Tahun Baru 2024!

gedget81

Salam Maal Hijrah 1446H