Usia

Usia mematangkan kita.. itu kata-kata orang melayu. Namun apa yang terjadi kini, kematangan tidak boleh diukur daripada berapa jumlah umur yang tercatit. Ada yang telah menjangkau berpuluh-puluh tahun, tetapi tidak mampu untuk mencambahkan buah fikiran. Ada yang masih muda belia namun sudah hampir penuh ilmu di dada.

Aku.. semakin hari semakin takut dengan usia ini. Setiap hari membilang waktu. membuat kira-kira berapa lagi tempoh masa yang ada.

Aku.. semakin hari semakin berusia namun masih belum matang dalam membawa kehidupan. seringkali tersalah langkah.

Benci dengan kehidupan yang masih belum terurus. Langkah yang selalu tersadung. gerak yang selalu sumbing.

Bertanya soalan pada diri sendiri. Bagaimana aku boleh menjadi idola di mata anak-anak sedangkan aku sendiri tidak mampu untuk mempertahankan diri sendiri. Aku yang tidak sempurna ini adakah boleh menjadi yang terbaik untuk mereka?

Setiap hari berdoa semoga segalanya dipermudahkan. Setiap hari mengharapkan keredhaan Allah. Setiap hari berjanji untuk berusaha melakukan yang terbaik. Berharap dan terus berharap agar kasih sayang Allah akan sentiasa berpanjangan buat kami sekeluarga.

Semoga semuanya akan berjalan lancar seiring dengan usia yang semakin tidak terbilang ini..

Soal Siasat Wei!


Bila tiba-tiba dapat call mengenai perkara ni... Perasaan kita.. "Aduh.. macam mana nak recall kisah setahun yang lalu... mana nak ingat" Terus kita stress. Dok kalut cari maklumat-maklumat yang 80% telah di tong sampahkan. Haaa haaa

Sehari dok menjawab dengan auditor. Serius wei.. Kita punya memori dah lah low. Memang tak akan ingat lah apa yang berlaku dan apa yang dilakukan.

Alhamdulliah walaupun dah macam nak termuntah dok fikir dan flash back... rasanya ok kot jawapan yang kita berikan. Semoga pihak auditor berpuas hati lah dengan jawapan kita. huu huu.

Bila kes macam ni.. teringat masa kena soal siasat dengan SPRM kira-kira 12 tahun yang lalu. berbulan hidup tak tenang. dari start dapat surat dari SPRM sampai lah habis soalsiasat. Sungguh.. tido tak lena.. makan tak lalu..

Walaupun kita tahu kita tak buat apa-apa tapi impak dia memang memberi kesan pada jiwa. Menangis jangan cakaplah.. takut sebab masa tu baru nak mulakan hidup tiba-tiba bila dapat tahu kena panggil gelap gelita. Macam nak hancur masa depan.

Belum part pegawai SPRM start tanya soalan. memang kita rasa dah macam dalam movie pulak. Cuma takdelah bab hempas-hempas fail ke.. tumbuk-tumbuk ke.. muka garang pun tak juga.. Handsome pegawainya.. cuma ketegasan dia tu buat kita gementar sikit.. huu huu

Kesimpulannya.. bila duduk dalam enviroment kewangan ini, sebenarnya kita tak boleh lari dari sentiasa diperhatikan. Lebih-lebih lagi dari mata orang-orang yang ada perasaan dengki dan iri hati. Cuma kita pesan pada diri sendiri untuk lebih hati-hati di masa akan datang. maklumlah bak kata orang dulu-dulu... 'Rambut sama hitam, hati lain-lain'. Sekarang nie pun rambut dah banyak colour.. lagi lah hati berbeza-beza.. Kan..

Zaman Jimat - Hargapedia

Assalammualaikum..

Hai korang.. sibuk ke dengan kerja harian? Kita sibuk sangat sampai takde masa nak update dalam ni.

Sekarang kita macam nak kena berusaha berkali-kali ganda untuk memenuhi tuntutan hidup. Cari duit nak bayar hutang yang semakin bertambah nie sambil jimat-jimat mana yang boleh dan menabung untuk kecemasan.

Tajuk nie pun dah zaman berjimat kan.. so kena usaha dan kena jimat. dah tak boleh nak happy happy keluarkan duit dari poket.

last week kekanda beta install satu perisian ni dalam HP. sebab bini dia nie selalu bebel barang mahal.. barang mahal..

nama dia HARGAPEDIA

Hargapedia ini perisian yang ditawarkan kepada pengguna Android dan iPhone untuk membantu kita membandingkan harga barang yang popular dari kedai-kedai.

Bila kita try ok lah. so boleh tahu kedai mana yang murah. senang nak target dan buat belanjawan. Macam kami, Ahad lepas try pergi kedai yang dia nyatakan untuk tengok betulkah harga yang dalam ni sama dengan harga di kedai. So jawapannya.. betul. software nie boleh lah digunapakai oleh kita yang memang jenis kena kira-kira dan budget duit yang nipis ni. hee hee

So siapa yang nak cuba benda ni boleh lah download aplikasi ini secara percuma dan dapat bandingkan sendiri harga barangan runcit sebelum gie shopping 

Kekanda beta dah siap-siap letak depan hp ni. senang. tinggal nak klik je

Ni lah rupanya.. ada harganews lagi. boleh lah compare harga barang yang kita nak.

kita try satu.. sebab memang selalu kita cari benda ni pun. :P

Itu anak aku, kau jangan marah!

"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), da...