Happy Birthday To Me!

We have to be able to grow up. Our wrinkles are our medals of the passage of life. They are what we have been through and who we want to be.

Lauren Hutton

.................................................................................................................

Alhamdullilah.. Dikelilingi oleh insan-insan yang baik serta penuh dengan kasih dan sayang adalah satu kesyukuran yang tidak terhingga. 

Mencintai dan dicintai. Mengasihi dan dikasihi. Aku sangat menghargainya.

Semoga perjalanan hidup aku, suami dan anak-anak sentiasa di rahmati.. sentiasa berada di landasan yang betul.. sentiasa di redhai Allah.

Tak banyak yang dipinta untuk ulangtahun kali ini. Hanya berdoa agar tubuh badan ini sihat dan kuat. Tabah untuk mengharungi liku-liku kehidupan. Berjaya membimbing anak-anak menyelusuri arus perubahan moden. Berusaha memasang perisai pada iman dan ketaqwaan.

Ya Allah, semoga penghujung jalan aku adalah sesuatu yang terbaik di sisi-Mu. Apa yang aku lakukan dan usahakan selama ini mendapat keredhaan-Mu. Aku ikhlaskan semua yang aku lakukan dan aku halalkan apa yang telah aku berikan kepada insan-insan di sekeliling ku. Semoga semuanya dapat memberikan pahala buatku. Insya Allah. Amin

Buat cinta hati.. honeydew.. bulan.. matahari.. hujan.. Aku sayang kamu. Peluk dan cium sentiasa untuk kalian.


Kerja seni Ilyas : Membentuk dan Membuat Binaan (Model) Rumah Burung

 All children are artists. The problem is how to remain an artist once he grows up

Pablo Picasso

.............................................................................................................................................................



Baru je budak-budak ni nak berseronok lepas PKP tamat bulan julai.. sambung balik duduk rumah pertengahan bulan oktober. Kesian sangat dengan pembelajaran anak-anak. Diaorang ni pun dah nampak kebosanan sebab asyik terperap didalam rumah.

Minggu lepas dalam wssap kelas dapat lah satu kerja seni. Akhirnya.. Ilyas tak perlu menagis nak buat kerja sekolah. haa haa haa

So tugas yang di beri adalah Ilyas perlu buat Rumah Burung. Excited gile dia. Hari-hari dok tanya bila nak buat. Tapi sebab aku kerja so ada kekangan waktu. Lastly kami buat masa hari Ahad sebab hari sabtu sibuk pulak beli barang dapur dan nak beli bahan-bahan projek dia ni.

Aku beli kertas pembalut hadiah dan kertas coklat tu je yang lain-lain guna apa yang ada. Nasib kat rumah ni memang ada kotak yang nak dibuang. Part aku just tolong potong kotak dan balut. Idea banyak juga dari Ilyas.  tanya dia Ilyas nak macam mana. cuba cerita kat ibu. So dia bgtau lah macam mana dia nak. Kerja dia semua yang berkaitan dengan gam dan selotip.

Nampaklah usaha dia nak buat. tersengih-sengih bila dah siap. Selesai semua tu, kita snap gambar dan hantar ke cikgu seni dia. Selesai. Alhamdullilah.


Sambil gam sambil makan biskut.. pagar tu dia nak buat macam tu. Aku layankan aje

Cantik tak rumah burung Ilyas




Me and My Vitamin C

 "Tidak ada yang membuat wanita lebih cantik dari pada keyakinan bahwa dia cantik."

Sophia Loren

...............................................................................................................................................

Untuk sentiasa merasa sihat dan gembira, memang impian setiap wanita di luar sana. Baik kesihatan luaran mahu pun dalaman.

Tak terkecuali aku. urusan seharian yang agak memenatkan. Mana taknya. Dengan kerja di opis dan melayan 3 anak yang semakin membesar. Serius tak menang tangan. Kadang-kadang sampai satu tahap. aku surrender. Stop semuanya sekejap dan just baring sambil layan u-tube.

Bila usia yang macam ni. Aku macam cepat kehabisan tenaga. Dan mulalah kedutan semakin banyak di muka. Lesu dan serabut.

Untuk menjaga mental dan emosi aku, aku keep happykan diri dan selalu berfikiran positif. Aku berusaha berkawan dengan insan-insan yang mempunyai aura positif. Jauhkan untuk berfikir tentang hal orang and try amik supplement untuk membantu kekurangan vitamin yang ada dalam diri ini.

One of vitamin yang kami ambil adalah Vitamin C.

Asid askorbik atau lebih dikenali sebagai Vitamin C adalah sejenis vitamin larut air. Apa yang aku faham dan aku baca, vitamin C ini merupakan vitamin dan anti-oksida yang diperlukan oleh badan untuk membantu meningkatkan kesihatan tulang, otot dan salur darah. Vitamin C juga diperlukan untuk membantu dalam pembentukan kolagen serta meningkatkan penyerapan zat besi untuk pembentukan sel darah merah.

Vitamin C yang kami ambil of coz jenis Dissolve. Jenama Bocalex C1000 Effervescent Tablet. Senang.. amik satu masuk dalam air.. minum. Penyerapannya pun lebih baik, cepat dan sekata.

Bocalex C1000 ni mengandungi 1000mg Vitamin C (0.42% Sodium Benzoate dan 0.21% Ethanol) Yang penting juga dia tiada gula tambahan. Aku selalu beli kat Farmasi Alpro.

*Gambar dari google.

Sebenarnya Vitamin C ini boleh je kita dapat secara semulajadi daripada sayuran dan buah-buahan terutama oren dan betik. Alhamdullilah memang kat rumah ni ada tanam pokok betik. So adalah sumber vitamin C untuk anak-anak. Tapi sejak PKPB ni... untuk aku ke pasar atau mall bagi membeli buah-buahan kesukaan anak-anak terutama buah oren memang agak sukar dan terbatas.

Bagi keperluan Vitamin C yang perlu kita ambil setiap hari, aku dah ada buat carian dalam google. so aku tempek je kat sini untuk rujukan kita bersama.

*gambar dari google

Sempena PKPB yang tak tahu bila akan habis ini, aku doakan semoga kita semua akan sentiasa sihat dan di dalam perlindungan Allah. Keep strong and take care yourself and family. Jangan lupa amalkan pemakanan yang sihat :)

Oh No!! Cara Aku Merawat Sunburn

 All little girls should be told they are pretty, even if they aren't.

Marilyn Monroe

................................................................................................................................................................


disclaimer : i'm not a seller for this product

Bila ko dah start nak masuk 40an.. benda pertama yang ko akan fikir adalah kedutan-kedutan di muka. Yesss.. haruslah kan..  muka adalah antara aset yang penting buat semua wanita. ni kan fitrah wanita..

Banyak foktor sebenarnya yang membuatkan wanita terlalu menjaga kecantikan muka. Pada aku, kebersihan dan keceriaan muka sangat penting untuk keyakinan diri aku. Bila muka nampak kusam dan tak ceria, aku mula lah rasa berserabut. Lagi-lagi bila tengok adik-adik muda yang cun melecun. Tergugat gak. haa haa haa

Actually, aku agak panik bila kulit aku jadi hitam sunburn sebab hujung bulan september ari tu seminggu aku attend kelas renang plus lepas tu gie dive kat Pulau Redang. Jadinya muka aku dah macam apa. Dengan sunburn nya... dengan kusamnya. Tengok muka sendiri kat cermin pun macam tak kenal siapa.

Aku pulak tak apply sebarang sunblock cream sebab yang sedia ada dah expired. so aku tak berani nak guna dan sebelum kelas renang tu aku macam tak de masa nak gie drug store untuk cari sunblock cream lain. Aku just pakai sunscreen yang aku guna seharian sebab hanya itu je yang aku ada time tu dan aku memang berharap agar dia dapat  membantu agar sunburn aku tak kritikal :P. Yup.. sunburn aku tak lah seteruk kawan-kawan yang lain. Alhamdullilah.

Nie sunblock yang selalu aku guna. Sempat beli sebelum ke Pulau Redang

My daily sunscreen :)

Dalam 3 minggu lebih juga aku merawat sunburn. Jenuh nak hilangkan. Aku buat lepas hari ke tiga kelas. Itu pun sebab petang tu aku rasa muka aku panas sangat. Merah macam udang masak. Selalu bila aku dive jarang aku kena sunburn. Mungkin sebab SPF dalam suscreen aku tu tak mencukupi untuk menahan pancaran UV matahari. 

Aku google lah macam mana nak kurangkan panas akibat sunburn. So apa yang aku buat? First step aku kurangkan keradangan tu dengan meletakkan kain yang dibasahkan dengan air sejuk setiap malam. Memang best. sejuk je muka. So rasa kepanasan itu menjadi kurang dan aku boleh tidur dengan lena.

Lepas tu aku gie farmasi untuk cari produk berasaskan aloe vera. Aku memang ada tanam pokok lidah buaya ni berpasu-pasu tapi atas faktor malas nak buat so aku beli yang dah siap je. Bila aku gie farmasi, jenama yang aku nak dah habis stok pulak so aku ambil jenama Mentholatum Sunplay sebab aku rasa itu pun dah ok.

Apa yang aloe vera gel ni buat sebenarnya? Dia berfungsi untuk melembabkan kulit muka aku dan mengurangkan keradangan. Semua tahu Aloe Vera kaya dengan vitamin E yang boleh mengembalikan kelembapan yang hilang dan antioksidan berkuasa yang meneutralkan kembali kesan radikal bebas yang disebabkan oleh radiasi ultraviolet. So itu the best choice yang aku rasa perlu aku buat untuk meredakan sunburn aku ni. 

Dalam masa 3 minggu ini, aku just pakai aloe vera gel tu je. Memang tidak pakai sebarang bedak dan foundation. Sebab kulit aku terdapat sedikit pengelupasan di bahagian hidung. Kalau aku tempek macam-macam aku risau benda tu semua akan meninggalkan kesan kat kulit muka ni. so it's better aku rawat dulu then kalau dah ok baru lah boleh cantik-cantik balik :P

Now after sebulan akhirnya barulah aku boleh keep continue pakai produk skincare aku bila aku tengok dia dah ok dan wajah aku dah semakin kembali pada yang asal.

Actually kan kita perlu menggunakan sunscreen ini setiap hari tau, sama ada berada di luar even dalam rumah, waktu panas terik, mahupun hujan mendung. Sinar UV tu ada di mana-mana ye. Untuk aku, sunscreen adalah produk yang wajib aku pakai setiap kali lepas mandi dan aku akan apply balik lepas aku cuci muka untuk solat. Itu rutin aku setiap hari.

So korang guna sunscreen apa? Meh lah share

PERCUTIAN KE- 2 TAHUN 2020


رَبِّ اجْعَلْنِي مُقِيمَ الصَّلاَةِ وَمِن ذُرِّيَّتِي رَبَّنَا وَتَقَبَّلْ دُعَاء

“Rabbij ‘alni muqimas solati wa min dzurriyyati, rabbanaa wa taqabbal du’a”

Maksudnya: “Ya Tuhanku, jadikanlah aku dan anak cucuku orang-orang yang tetap mendirikan salat, ya Tuhan kami, perkenankanlah doaku.” 

(Surah Ibrahim: 40)

...................................................................................................................................................

Actually ini kali ke dua kami ke Amverton Heritage Resort Melaka. Ada kerja sikit di Melaka dan alang-alang tu bawalah family bercuti sekali.

Apa yang best nya kat sini? Pastinya taman tema air dia. Sesuai untuk anak-anak.

Bilik hotel agak besar juga. cukup untuk kami sekeluarga. Nak bentang toto pun ok.

Cuma makanan dia gak tak berapa menarik. tapi sesuai lah dengan harga yang di tawarkan.

Jenguk Agoda tadi harga dia still boleh dapat bawah RM100 perday.

Selain taman tema, dia juga ada gym dan tempat mainan kanak-kanak serta ATV.

Kalau dah bawak budak-budak nie memang kolam je tuju dia.

Gambar Google - Taman Tema Air

























Masa untuk mandi kolam

Tidak ada sesuatu pun yang lebih baik daripada lidah dan hati apabila ia digunakan dengan baik. Dan, tidak ada yang lebih buruk daripada lidah dan hati apabila digunakan dengan cara yang tidak baik.

Luqman al-Hakim

.............................................................................................................


Throwback kisah lepas PKP bulan september hari tu. 

5 tahun aku kerja kat sini.. ini pertama kali aku menggunakan kemudahan yang disediakan oleh opis.

So before aku tiba-tiba kena tukar keluar, aku pun mengambil kesempatan try semua kemudahan yang disediakan

Bawa anak-anak mandi kat kolam opis. yeyeeye

Actually tempat ni dulu adalah tempat persinggahan pelaut. Macam kelab lah. so kat sini memang ada kolam. Kolamnya agak dalam. Kalau aku berdiri di tepi kolam, air memang paras hidung je. Kalau kat tengah tu dalam juga. Ye lah pelaut orang putih semua tinggi-tinggi. aku ni pendek je

Dan kolam yang budak-budak ni mandi aku rasa pun macam tempat jakuzi mereka dulu-dulu. Agaknya lah. tapi ok lah untuk budak-budak ni lepas gian.








Trip Dive Pulau Redang 3-5 oktober 2020

 All life is an experiment. The More experiments you make the better

Ralph Waldo Emerson

...................................................................................................................................................................


Genap setahun dua bulan tak dive!

Korang agak macam mana aku nak settlekan diri dalam laut tu?

Gila hilang semua ilmu yang belajar dulu. Jangan kata cara bernafas.. nak pasang equipment pun ke laut.

Tapi sebab dah gian, aku terjun je dengan penuh cuak :P

Sepatutnya every years dah janji setiap 31 ogos kena sambut merdeka dalam air tapi sebab Covid dan beberapa hal yang tidak dapat di elakkan. So kali ni kira trip selit-selit aja.

Dari awal bila dah setuju nak join dok fikir macam mana nak ke TBS. Dah lama sangat tak naik pengangkutan awam ni. Nak naik grab harus lah tak mungkin kot malam-malam macam tu. Nasib lah member offer car pool dengan dia ke TBS.

Tepat pukul 11.00 malam bas gerak ke Terminal Kuala Terengganu.. yeyeye

Tak boleh tidur sangat dalam bas. Sejuk sangat. meyesal pulak tak ambil tuala dalam bagpack. tapi nak tak nak kena  paksa juga tidur supaya esok tak penat nak dive.

Pukul 5.30 sampai terminal. Laju tak laju driver bas tu bawa lah. kalau ikutkan kami tersekat jem hampir sejam kat bentong tapi Alhamdullilah selamat sampai. Turun dari bas kita singgah sarapan roti canai versi terengganu :P

Disebabkan bas nak ke jeti marang akan gerak dalam pukul 8 pagi so kami stay sekejap kat opis resort untuk refresh dan solat subuh.

Di jeti marang, semua beg kami dikumpulkan untuk sterilized. Macam tu juga bila dah sampai resot di Pulau Redang.

Sampai pulau, Check-in, refreshment & briefing plus dapat sehelai baju free dari Redang Pelangi sempena ulangtahun ke 30 mereka.

Dive lepas PKP ni memang lain sangat. ada SOP yang kita kena ikut even meja makan pun dah di tentukan.

Pukul 2 pm dah siap sedia kat dive center untuk pasang gears. Hati tak tahu lah nak cakap macam mana.. memang seram sejuk. macam tiba-tiba hilang semua keyakinan dalam diri and macam-macam yang bermain di fikiran. Muka memang cuak habis lah.

Untuk trip kali ni aku buat 1 shore dive dan 3 boat dive.

1) Tanjung Tengah.- 2.37 pm, 52 minit, Depth 9.8m

2) Pulau Kerengga - 8.48 am, 45 minit Depth 15.8m, 29oc

3) Southern Tip - 11.17 am, 45 minit Depth 22.1m, 30oc

4) Paku Kecil - 2.28 pm, 53 minit Depth 17.8m, 30oc

Ringkasan untuk ke empat-empat dive.. ok lah first dive memang rasa macam down sangat sebab tah apa-apa aku buat tapi last dive aku agak teruja sikit sebab dive master baik hati ajar aku cara nak baca dive comp plus ada beberapa tips yang dia bagi kat aku. siap dia tulis semua tips tu dalam buku log :) Serius aku sangat-sangat menghargainya.

Aku gunakan sepenuhnya gas dalam tong tu ye. haaa haaa xpernah-pernah bacaan cecah 50psi .. dive kali ni memang rata-rata last bacaan aku 50psi. Selalu mesti ada baki 80-100 psi. Lagi-lagi last dive tu. Memang cuak habis tapi cepat tersedar untuk tak gelabah dan try cool kan diri.

Group kali ni even aku tak berapa kenal tapi mereka sangat peramah dan sangat membantu. Walaupun diaorang ni setahun berkali-kali turun dive tapi tak pernah sombong. Aku yang jadi segan. Perangai gile-gile lah. sempoi dan yang penting kaki selfie. Hope lepas ni boleh join diaorang lagi untuk next trip. 

Thanks Abang Adam and Kak Zana, suami isteri yang cool... Farah and Nina adik beradik yang sangat comel bila gaduh.. Adni and Farah yang sangat2 humble dan cute. lastly my best buddy forever CJ.

Next step.. Lepas ni nak cuba untuk mencabar diri sendiri lagi. Walaupun usia semakin meningkat tapi kena berusaha untuk keep maintain dan fit. Humble dan awet muda :P

Trip Dive Pulau Redang 3-5 oktober 2020

Tengah tunggu bas..

Ingatkan persediaan dah cukup.. rupanya kena tebal lagi.. Sejuk gile

Dah sampai kita :)

Sempat lelap kejap dalam bot :P

Check-in, refreshment & briefing

Palau redang.. Cantik air dia


Partner in crimes :P




Nampak muka cuak :P





Ini tengah lari dari ikan pari besar.. seram tengok dia 






Master Dive tengah bagi kata-kata semangat

First time pakai dia ni.. Banyak membantu

xtvt petang.. amik gambar banyak-banyak



xtvt geng lagi 3 orang.. snorkeling.. syok ar dapat main dgn turtle
Love u guys!!!







Dinner last day.. Semua makanan akan dihidang.. No bufet dah

Last day - Lepak-lepak.. Tak ingat nama air ni tapi sedap


Selfie before balik ke sarang

with Kak Zana.. 










Itu anak aku, kau jangan marah!

"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), da...