Ahad, 31 Disember 2023

Last Aktiviti 2023 - Spa Facial Treatment

 “Accept yourself, love yourself, and keep moving forward. If you want to fly, you have to give up what weighs you down.” 

- Roy T. Bennett -

.............................................................................................................................................

Love yourself!

Last recod aku buat facial treatment kat sini adalah pada 2018. Oh my.. giler lama tak manjakan diri.

So sebagai penutup 2023 jom lah kita luangkan masa memanjakan diri.

see you in 2024 🤗🤗🤗

gedget81

Jumaat, 29 Disember 2023

10 Ribu langkah di Muzium Tentera Darat Port Dickson

Diribut runduklah padi, Dicupak datuk Temenggung

Hidup kalau tidak berbudi, Duduk tegak kemari canggung


Tegak rumah karena sendi, Runtuh budi rumah binasa

Sendi bangsa ialah budi, Runtuh budi runtuhlah bangsa


- Prof. Dr. Hamka, Lembaga Budi -

..................................................................................................................................................

Maybe last entry sebelum tahun baru. Maybe ar.

24.12.2023, menghadiri kondangan anak sepupu kat Port Dickson

Macam biasa mestilah sambil menyelam minum air kan. Husband risik lah tempat yang menarik nak dikunjungi di Port Dickson. Kalau laut tu dah biasa. So kali ni kita cuba memenuhi 10 ribu langkah di Muzium Tentera Darat Port Dickson.

Sesiapa yang berhajat ke sini, aku nak warning awal-awal ye. Tempat dia cukup besar. So kalau boleh awal pagi lah datang. Pukul 10 dah terpacak kat situ tau. Aku merayap kat dalam tu ambil masa hampir 2 jam setengah ok. pastikan juga jangan datang lepas pukul 4 petang. tak dan wei korang nak menikmati apa yang ada di situ sebab pukul 5 petang dia dah tutup pintu pagar utama.

Masa aku nak keluar dari kawasan tu aku tengok ramai yang datang tapi kena patah balik. Kami yang dok dalam tu pun dah pukul 5 lebih. sampai kena halau lah 🤣🤣

Lupa pula.... masuk FREE 

Dia ada banyak seksyen tau. Ada yang dalam bangunan dan luar bangunan.

Kalau luar bangunan tu mesti wajib ada semua kenderaan perang.puas amik gambar! Banyak kenderaan semasa zaman perang. Meriam-meriam dia. Heli ada 2..3.. biji.

Pastu ada 3 bangunan menempatkan geleri dia. dari kisah zaman melayu lama sampai lah sekarang. so pastikan korang ikut perjalanan kisah tu. Mesti korang dapat hayati sejarah yang berlaku kat Malaysia ni.

Galeri yang menempatkan kisah zaman melayu melaka agak mempesonakan aku plus agak menyeramkan 😅

Kat bagunan blok B ada satu terowong tau. Terowong tu panjang dia 142 meter. Dia buat terowong ala-ala masa zaman Parti Komunis Malaya (PKM) dulu. Susun atur dan barang-barang yang dipamerkan dalam terowong tu pun menggunakan artifak asal PKM.

Boleh tengok macam mana tempat tidur, suasana bilik bedah, bilik mesyuarat dia. Tapi ruangan dia sedikit sempit so kalau ada Klaustrofobia, masuk atas risiko sendiri ye.

Dah keluar terowong tu akan jumpa satu hutan kampung. Boleh lah lepak-lepak situ sambil menikmati suasana sedikit kehutanan. Ada jambatan gantung juga. Budak tiga ketul ni suka betul naik situ. Aku tak dapat lah sebab pakai skirt.. segan dengan orang bawah.

Kemudahan boleh lah kat situ. Ada tandas, ada surau, makan yang light-light.

So kalau ada masa dan bajet kurang boleh lah datang situ. Tak semestinya kena bawa anak-anak gie tempat mewah cuti sekolah kan. Ada masa kena tanamkan juga sifat jati diri dan mengingati perit getir askar-askar yang telah mempertahanakan tanah air.

























Selasa, 26 Disember 2023

Cutest thing my big boss has ever done

 "Ingatlah ketika Tuhanmu berfirman kepada para Malaikat: "Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di muka bumi". Mereka berkata: "Mengapa Engkau hendak menjadikan (khalifah) di bumi itu orang yang akan membuat kerusakan padanya dan menumpahkan darah, padahal kami senantiasa bertasbih dengan memuji Engkau dan mensucikan Engkau?" Tuhan berfirman: "Sesungguhnya Aku mengetahui apa yang tidak kamu ketahui"." 

- QS. Al Baqarah: 30 -

.....................................................................................................................................................

macam tak boleh kalau tak cerita benda ni kat sini.

sejak dua menjak ni... bukan.. sebenarnya macam masuk sebulan dua lah, kerap sangat opis kami dilanda 'gangguan'.

Lebih-lebih lagi bila aku start balik lewat sebab dah hujung-hujung tahun ni.

Kalau dari kisah seorang ni.. kerap pula dia kena kacau. Dok main ketuk-ketuk pintu, tingkap kat bilik dia.

lagi sorang lagi best.. 2 kali dia jumpa penyamar 😂

aku... hmmm jujur lah ye.. kalau melintas-lintas tu dah biasa dari sejak aku datang. ignore je lah

tapi... dalam tempoh sejak dua menjak ni.. memang menduga kesabaran aku yang tengah struggle dengan penutupan akaun. yang membuatkan aku hangin satu badan. 

Sekali kena bisikan di telinga, sekali dia pacak kat bilik sebelah, sekali tinjau-tinjau kat bilik fail. 

Wei... aku dah lah tengah kejar dateline.. tengah mengamuk dengan pembekal yang payah nak bagi kerjasama. dengan ragam claim pegawai-pegawai.. dia boleh ek buat macam tu.

14.12.2023.. last date untuk selesaikan semua pembayaran. disebabkan aku malas nak buat kerja dalam keadaan seram.. nanti tak tentu arah kerja aku jadinya memandangkan dah lah last day payment kan... so memang aku seretlah bos aku suruh tunggu sampai semuanya selesai.

Begitu tabah dia menunggu dalam kebosanan.. aku gelak je.. siap warning lagi jangan balik selagi tak habis. Tenteram lah aku sikit. Alhamdullilah selesai dengan keadaan baik.

21.12.2023.. Nak jadi cerita aku dekat surau solat zohor. Dah selesai tu tiba-tiba pegawai yang aku cerita kena kacau ketuk-ketuk tu masuk. Dia pun cakap baru je lepas benda tu ketuk pintu depan dia. Dia berlari tengok takde sesiapa. Masa tu pula bos aku dok bilik depan dia tak de. Aku pun takde. Bilik fail pun takde orang. Mencicit lah dia lari ke surau.


memang cuak muka dia masa tu. Aku nak sedapkan hati dia bagi tau lah mungkin bilik belakang ketuk kot atau budak-budak ni dok mengacau.

Aku pun pergilah menyiasat. tanya ada ke yang dok main-main kan pegawai tu. tapi takde siapa yang mengaku. kecoh lah kejap admin. Dalam masa yang sama big bos tengah lepak admin. Dia baru keluar dari bilik meeting sebab ada lawatan kerja dari agensi luar.

Mengadu lah kami kat dia.

dan.. tengah hari tadi big bos datang cari aku. dah lah aku dengan affa keluar awal hari ini. lapar sebab kami tak sarapan pun. sampai terus buat kerja. 2.30 aku datang bilik dia tanya dia cari ke. Kena lah bebel kejap dengan big bos 😅

Ingat nak bincang apa. Dia kata tak pe nanti dia datang bilik aku. Aku dah cuak dah ni. awat tak bincang dekat bilik dia je. Dia tegas lagi takpe kejap lagi saya datang.

5 minit kemudian dia datang dengan keadaan muka basah berair wuduk dan memegang senaskah Al-quran. Sandal pintu bilik aku dan halau aku suruh dok kat admin sekejap.

Guess what??? dia mengaji kat bilik aku lah. so sweettttt

maybe pasang pendinding kot. Malas aku nak tanya lepas-lepas tu. Kita diamkan aja.

tapi..

tapi..

usaha dia tu sangat lah comel di mata aku wei.. Ok dia boleh jadi bos kesayangan no 1 mengatasi semua bos-bos yang pernah aku bekerjasama selama ini.

かわいい  KawaÄ« 😍😍😍

Sabtu, 23 Disember 2023

Hussin Fauzi Farm Taman Botani Negara Shah Alam

 “Happiness is being the creator of your experience, choosing to take pleasure in what you have, right now, regardless of the circumstances, while being the best you that you can be.”

- Alex Shalman -

..............................................................................................................................

cuti sekolah dah start!

tahun ni rasanya cuti sekolah tak ke mana sangat.

No hotel.. no long vacations..

sebabnya macam biasalah.. hujung tahun.. penutupan akaun. bulan yang tersangat sibuk buat tukang kira duit 😅

tapi takde lah sampai tak bawa budak-budak ni berjalanan.

last week 17.12.2023, kami menapak ke Taman Botani Shah Alam.

Nak cukupkan 10 ribu langkah! yeyeye

plus nak pergi taman haiwan dia. Dengarnya dah buat yang baru.

Sayangnya rumah 4 usim masih dalam penyelenggaraan. Dah 4 tahun dia tak buka. ok lah tu 4 musim = 4 tahun. Semoga tahun depan dah beroperasilah hendaknya.

Tiket masuk ke Taman Botani Negara Shah Alam ni RM3.00 untuk dewasa dan RM1 untuk kanak-kanak bawah 11 tahun. Baby... free

So kat dalam nie ramai yang datang untuk jogging dan berbasikal. Kat sana pun ada je yang buat sewa basikal. Mencabar lah track dia sebab berbukit kan.

Nak masuk Hussin Fauzi Farm ni bayaran dia RM10 seorang. Bestnya kat sini haiwan-haiwan dia boleh di pegang.. nak bagi makan pun boleh. tapi ada juga yang dalam sangkar. Tak sesuai untuk didekati.

Seronok lah budak 3 ketul ni. Bermain dengan kambing and the geng.

gedget81

gedget81

gedget81

gedget81

gedget81

gedget81

gedget81


gedget81

gedget81

gedget81

gedget81

gedget81

gedget81

gedget81




gedget81

gedget81

gedget81

gedget81

Selain ladang haiwan ni, ada juga aktiviti lain kat Taman Botani ni tapi untuk hari tu kami fokus nak tengok binatang je. Lain kali kita pergi untuk yang lain pula ok.




Salam Maal Hijrah 1446H