Berkebun kerana minat

 Kebaikan itu ada di lima perkara, yaitu kekayaan hati, bersabar atas kejelekan orang lain, mengais rezeki yang halal, taqwa, dan yakin akan janji Allah SWT.

-Imam Syafi'i-

................................................................................................................................

Dari kecil aku memang minat berkebun. Pernah masa zaman kanak-kanak time cuti sekolah duduk kat kampung aku dengan sepupu dok tanam batang ubi. Tapi kelakar lah Sebab mana pandai nak buat batas ke apa. Main kerat je batang ubi tu lepas tu cucuk ke tanah. Tak pasal-pasal kena sound dengan makcik. hee hee

Masa duduk rumah sewa kat Kuala Kubu sibuk pulak tanam pokok bunga. Dapat pula penyewa lama ada tanam beberapa pokok so aku maintain kan aje.

Duduk kuarters kat putrajaya tingkat 12 mana ada tanah. Jadi kita tanam kat pasu je. Lepas tu berjinak -jinak pula dengan hidroponik. Tanamlah sawi. Bila menjadi tu excited di bukan main.

Alhamdullilah... diberi peluang untuk menambah ilmu

Comelkan ☺☺Ulat yang ada dalam baja Kompos

Seronok je tengok kambing nie makan.

Impian aku nak buat kitchen garden ni.

Then pindah klang dok rumah sewa malas nak tanam kat tanah orang so kita maintain pokok yang dalam pasu tu.

Bila dah buat rumah sendiri barulah tanam kat tanah. Pokok bunga raya yang bela dari kuarters bila pindah ke tanah terus membesar bagai johan. Termasuk limau purut.

Bila ada tanah yang sekangkang kera tu, kami start tanam pokok-pokok untuk masakan macam serai, limau kasturi, pokok kari, daun pandan. 

Husband aku ada gak tanam pokok betik. Memang meriah buahnya tapi kena potong sebab nak buat garaj kat situ. Pokok bunga kantan pun dah kena cantas juga.

Bila berkebun nie rasa macam tenang sangat. Seronok bila tuai hasilnya. Seronok bila nak masak main petik -petik je. Ambil mengikut keperluan. Iya lah sebelum ni nak guna serai sebatang je. Tapi kena beli seikat. Nak guna daun limau purut 4 helai tapi kena beli satu bungkus. Lebihnya layu dalam peti sejuk.

Aku doa supaya kami sekeluarga terus dapat berbakti kepada tanah. Insya Allah.

1 ulasan:

Itu anak aku, kau jangan marah!

"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), da...