Macam pakar jer.. takder satu pun yang tak jadi..
so ini lah hasilnya...
Roti Jala dalam Kuali.. hee hee |
Roti Jala dalam pinggan.. hee hee |
Opss sorry.. Kuah kari sotongnya mana?? Memang aku ada ambil gambar roti jala bersama kuah dia tapi hilang... Kamera aku tiba-tiba jem.. gelap semacam. Malas nak godek-godek kemera tu sebab dah lapar, aku terus gap jer.. Lain kali ek..
so bahan-bahan nak buat roti jala??? macam poyo kan nak letak resepi.. lantak!! nak letak jugak takut aku yang lupa nanti haa haa haa!!!
untuk makan 2-3 orang jer tau..
Bahan-bahan:
1 Cawan Tepung Gandum
1 sudu kecil Garam (ikut sedap rasa gak)
1 sudu kecil kunyit (ikut keserasian mata melihat ek)
1 biji telur
Air (secukupnya)
Cara buat:
1) Campur semua bahan dan kacau..
2) Adunan jangan terlalu cair dan jangan terlalu pekat
3) Tapis supaya takde ketulan-ketulan tepung yang boleh menyebabkan acuan tersumbat
4) Menggunakan acuan.. tebar atas kuali
5) Dah masak.. angkat dan terus gulung (ikut ar kretiviti masing-masing)
6) siap!!!
aku try dalam acuan roti jala dulu sebab nak tengok adunan tu boleh melalui lubang tu ke tak.. kalau tak boleh.. aku tambah air lagi.. kalau tak masin aku tambah garam.. macam tu lah keadaanya.. kiranya cuba-cuba jaya gak..
masa tebar tu jangan pusing laju-laju.. jangan pusing perlahan-lahan.. sedang-sedang jer.. macam kacau air dalam jug untuk bakal mak mertua..
masa gulung tu lebih elok time lepas angkat.. senang nak melekat. kalau dah sejuk macam tak cantik.. kata mak aku...
so pada sesiapa yang nak try.. cuba lah. manalah tau kot-kot kuah kari malam tadi tak habis lagi. jangan lah buang.. boleh buat kuah roti jala pulak..
Selamat mencuba!!! haa haa
Tiada ulasan:
Catat Ulasan