Rabu, 16 September 2020

Kenapa bawang putih?


 "Once you replace negative thoughts with positive ones, you'll start having positive results."

-Willie Nelson -
......................................................................................................................................................

Selamat Hari Malaysia 2020!

Cuti hari kelepasan pada hari rabu, apa je yang boleh dibuat? Duduk rumah.. kemas, masak dan tengok you tube :P

Cuaca kat klang ni panas terik dari pagi ke petang. Macam takde tanda-tanda nak hujan. Mungkin sebab awal pagi tadi hujan dah turun dengan lebat sangat.

Lupa nak bagitahu, hari ini kawan kakak Ikhlas, Sarah datang rumah menjadikan dia adalah bff Ikhlas nombor dua yang datang ke rumah. Dok fikir nak masak apa lah bagi budak ni makan. Akhirnya malas nak fikir jadi masakkan ayam goreng dan sup sayur je. Janji diaorang kenyang.

Sejak cuaca tidak menentu ni senang sangat selsema datang menyerang. Malam semalam dalam pukul 2 pagi terbangun. Rasa sejuk sangat. menggigil jadinya. Tapi bila rasa dahi panas pula. tekak pun perit.

Malam sebelum tu pun terbangun juga. sebab rasa tekak dan telinga gatal tak boleh di bawa bincang. Selalu kalau rasa macam tu tanda-tanda nak demam. Adoi.. tak boleh jadi macam ni. Dah lah virus makin banyak sekarang.

Setiap kali rasa nak demam atau tekak gatal, warga dalam rumah ni wajib makan 2 bijik kapsul bawang putih. 

Kenapa bawang putih?





Kajian saintis menunjukkan setiap 100 gram bawang putih mengandungi 623 kJ kalori, karbohidrat (33 g), gula (1 g), serat (2.1 g), lemak (0.5 g), protein (6.39 g), beta karotin ( 5 microgram), thiamine (vitamin B1) (0.2 microgram), riboflavin (vitamin B2) (0.11 microgram), niacin (0.7 mucrogram), asid panthitenik (0.59 microgram), Vitamin B6 (1.2535 micragram), folate (3 microgram), vitamin C (31.2 mg), kalsium (181 mg), zat besi (1.7 mg), magnesium (25 mg), fosforus (153 mg), kalium (401 mg), natrium (17 mg) dan zink (1.16 mg). Kandungan zat lain ialah seperti mangan (1.672 mg) dan selenium (14 micrograms).

Sebab tu Bawang putih merupakan antara ‘superfood’ yang mempunyai banyak sumber mineral utama yang bagus untuk kesihatan dalaman serta kecantikkan luaran.

Bawang putih juga berfungsi sebagai anti bakteria dan di dapati sangat baik untuk mengelakkan penyakit serangan jantung dan mengurangkan tekanan darah tinggi dan penyakit kanser. 

Sebenarnya lebih elok makan bawang putih yang raw.. tapi tak sanggup pulak. alternatifnya kami ambil kapsul bawang putih je.

Ada 2 jenis brand yang kami makan.

1) Naturalle - Garlic



2) Blackmore - Garlic Oil




Pendapat? Dua-dua ok dan yang penting anak boleh terima.

Nota kaki : Buku ini agak bagus untuk di baca dan sebagai rujukan.


2 ulasan:

  1. Deq Sue - Akak plak kat sini rindukan hujan malam.. sedapnya kalau dpt yg lebat menderu atas bumbung.. Lena. Oh ye.. get well soon and take care.

    BalasPadam

wordless wednesday #1