Ahad, 20 Ogos 2023

Demam Panas, antara buah lemon dan pokok bunga raya

Daripada Abu Sa'id Al Khudri dan Abu Hurairah RA, daripada Nabi SAW bersabda: "Tidaklah seorang Muslim yang ditimpa suatu penyakit dan keletihan, kegusaran dan kesedihan, gangguan dan kesusahan, bahkan duri yang melukainya melainkan Allah SWT akan menghapus kesalahan-kesalahannya." 

-Hadith riwayat al-Bukhari, No : 5641, Muslim, No : 2573, at-Tirmizi, No : 966, Ahmad, No : 7684, 8070, 10714-

........................................................................................


Musim demam ye sekarang ni?

Whatsapp group sekolah anak-anak mesti ada yang mention anak dia demam.

Ni 2 hero aku pun dah demam. Berjangkit-jangkit.

Kejap panas.. kejap suam-suam

cuti minggu ni dipenuhi dengan merawat diaorang berdua.

Haiiiiihh risau hati seorang ibu.

Bagi ubat demam macam tak jalan je. Kejap je demamnya surut. tak sampai 4 jam dah panas balik.

Tadi teringat ada lemon dalam peti ais. so kita usaha mandikan diaorang dengan air lemon. SubhanAllah tergerak hati nak beli lemon banyak sikit minggu lepas. Selalu beli seketul dua je. Ada sebab rupanya.

Mandian lemon ni memang selalu aku buat masa diaorang kecil. Perah lemon dalam besen besar yang berisi air dan suruh mereka berendam. Budak kecil kalau main air kan suka. Tak hirau dah dia tu demam ke tidak.

Ni bila dah malam, diorang dah tidur malas pula nak kejut untuk mandikan. Tak sampai hati.

Jadi aku ramas daun bunga raya dalam sebekas air. Ambil tuala kecil dan rendamkan pastu lap badan serta jelum kepala diaorang dengan air daun bunga raya tu. 


gedget81
11 helai.. kenapa 11? tak tahu lah , orang tua-tua kata ambil ganjil kalau untuk berubat


Buah lemon dan pokok bunga raya ada khasiatnya tersendiri. Kedua-duanya bagi aku boleh meredakan panas badan sama ada buat secara minuman atau mandian. 

Boleh je google berkenaan khasiat lemon dan bunga raya untuk info lebih lanjut.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Salam Maal Hijrah 1446H